Leder

Usynlig tvilling

23. oktober 2007

TVILLINGE-ÆRAEN SLUTTEDE, da polakkerne gik til stemmeurnerne i søndags. Eller gjorde den? 55 procent af vælgerne, det næststørste tal siden murens fald, gik ud for at stemme.

En ting er sikker: Fremover må sensationslystne journalister nok vente lidt længere mellem godbidderne. De mest farverige og rabiate partier røg nemlig helt ud. Ud røg det populistiske og skandaleplagede Selvforsvarsparti og den højre-katolske Familieliga, som har markeret sig ved offentlig flirt med anti-semitisme og kirkens yderste højrefløj. Lov, orden, skoleuniformer og kriminalisering af bøsser var på dagsordenen.

FOR VALGETS VINDER, Donald Tusk fra centrum-højre-partiet PO, er dette valg lykkens gang. Han har tidligere både forsøgt at blive premierminister og præsident. Men i søndags vandt han klart og fortrænger Jaroslaw Kaczynski fra posten som premierminister. 44 procent af stemmerne gik til Donald Tusks PO, og 31 procent til Jaroslaw Kaczynskis PiS.

Politiske ko-vendinger er varslet: PO vil have de 900 polske soldater hjem fra Irak, og muligvis skal forhandlingerne med USA om amerikansk missilforsvar med base i Polen afbrydes. Overfor EU ventes PO at køre en mere samarbejdsvillig linje.

De forgangne år har den Kaczynski-ledede regering og præsidenten arbejdet på at indføre den såkaldte Fjerde Republik, en garanteret ikke-kommunistisk lov og orden-republik. I virkelighedens Polen blev det et indadvendt konservativt styre, kradsbørstigt over for sine naboer (især Tyskland og Rusland) og sine egne. Universitetsfolk, erhvervsfolk, journalister og advokater født før 1970 skulle registreres - alle sammen under mistanke for at have samarbejdet med det kommunistiske styre. Foreninger og fonde klagede over begrænsninger. Gymnasieelever klagede over religiøst pres. Bøsser blev systematisk gjort til syndebukke. Journalister talte om lugt af censur. Dele af det katolske Polen var derimod glade for de stærke tvillinger.

OPGAVERNE, der ligger foran den nye regering, er massive. Polen er midt i en kæmpe økonomisk omstilling, landet har for tiden en vækst på over seks procent. Mellem en og to millioner især yngre polakker er udvandret for at arbejde, men hjemme mangler der arbejdskraft, og flaskehalse truer i stor stil.

Selv om erhvervslivet gerne havde set mere konkrete strategier fra Donald Tusks PO, blev hans ideer om en ensartet skattesats budt velkommen. Men en ting er løfter, en anden den valgte virkelighed. Donald Tusk vil ikke nødvendigvis kunne regere, som han agter. Hvis han indgår en oplagt koalition med bondepartiet, skal han tage hensyn til den meget store del af befolkningen, der arbejder i landbruget.

Og så er det nærmest utænkeligt, at den afgående premierminister, Jaroslaw Kaczynski, vil forsvinde helt ud af det politiske liv. Præsidenten, hans tvilling, vil principielt kunne nedlægge veto mod Tusks ideer. Dermed ville Kaczynski-æraen kunne fortsætte. Denne gang med en usynlig tvilling.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu