Leder

Det frie ord

30. november 2007

EN DÅRLIG IDÉ bliver sjældent bedre af at blive gentaget. Det gælder også for en lov, der i øjeblikket er til forhandling i det britiske parlament, Underhuset, som handler om 'had rettet mod homoseksuelle'. Det er svært at finde en mundret dansk glose for det, den angelsaksiske verden kalder hate crimes, men med anglificeringen af det danske sprog er det sikkert heller ikke nødvendigt. En hate crime er en forbrydelse, hvor offeret er udvalgt på grund af dettes minoritetsstatus. Et voldeligt overfald på en bøsse, en lesbisk, en farvet, en muslim, en kristen, en jøde, en asiat eller en afrikaner kan alle i teorien være hate crimes, men behøver ikke at være det. For det skal først være bevist, at motivet for forbrydelsen netop var offerets status som minoritet og ikke begrundet i, at den overfaldne eksempelvis blot var rig eller i besiddelse af en usædvanlig smart jakke eller mobiltelefon.

ALLEREDE her fornemmer, man hvor besværligt det kan blive.

Men der er andre problematiske sider ved loven ud over problemet med fastlæggelsen af motiv

Loven mod 'homo-had' var sidst fremme i 2004 i det britiske. Dengang faldt den bl.a. efter en intens kampagne fra det rige kunstneriske og satiriske miljø, Storbritannien er så lykkelige at være hjem for. I spidsen for kampagnen imod loven stod, dengang som nu, Rowan Atkinson, der i Danmark vel bedst kendes som Mr. Bean eller Black Adder.

ROWAN ATKINSON og hans fagfællers bekymringer for den kunstneriske ytringsfrihed - eller bare retten til at gøre grin med, hvem man har lyst til - er imidlertid overdrevet, forsikrer justitsminister Jack Straw, der har fremsat forslaget og som i sidste uge tilfreds kunne notere sig vedtagelsen af en anden kontroversiel og meget omdiskuteret ny lov i samme skuffe, loven mod 'religiøst had'.

Retten til satire bliver nemlig undtaget i loven - ligesom den er i loven mod at opildne til religiøst had. "Der skal være en voldelig intention bag," har Straw udtalt til britiske medier. Justitsministeren har også fortalt, at han i øvrigt overvejer at strække den nye lov til også at dække handicappede og transseksuelle, "hvis de kan gøre gældende, at loven også bør gælde dem".

DET kan de givet. Men uanset Straws forsikringer og uanset, at Rowan Atkinson fortsat kan gøre grin med såvel kvindagtige bøsser, griske jøder, skrappe svigermødre eller dumme blondiner - listen er lang - så er og bliver disse love en rigtig dårlig idé.

Hvorfor er det værre at slå en homoseksuel ned end en gammel dame? Sagesløs vold er forbudt, det skal straffes, og vi er alle lige berettigede til at nyde beskyttelse af loven. De mennesker, som opfordrer til eller udøver vold, fordi de eksempelvis hader muslimer, bøsser eller jøder, fortjener straf og samfundets foragt. Men ikke særlove, der kan anvendes mod ytringsfriheden, eller ende med at kategorisere hele samfundet som tilhørende en forfulgt minoritet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu