Leder

Klimavalg

Debat
26. november 2007

SÅ FIK VERDEN sit første klimavalg - eller i hvert fald et valg, hvor klimaet blev et helt centralt tema og fik en afgørende betydning for udfaldet. I weekenden mistede Australiens konservative premierminister, John Howard, magten til Labors Kevin Rudd. Gennem 11 år på posten havde Howard ignoreret de tydelige tegn på klimaforandringerne i det knastørre land og holdt det fri for forpligtelserne i det internationale klimaregime, alt imens Australien blev det land i verden, der har det højeste udslip af CO2 pr. indbygger. Men hvad så? tænkte hans kampagnestab måske. Økonomien er fremragende, arbejdsløsheden den laveste i 33 år, og australierne er som alle andre nok også til købs for skattelettelser. Det viste sig at være en rigtig dum satsning.

DA FN'S KLIMAPANEL midt i valgkampen offentliggjorde sine seneste advarsler, opfordrede John Howard vælgerne til at slå koldt vand i blodet. Der var nemlig meget mere at frygte fra Labors vækstfjendtlige miljøpolitik. "Som jeg ser det, går verden ikke under i morgen," var Howards kommentar.

Men han undervurdere betydningen af vælgernes egne levende erfaringer. Australien har de seneste syv år oplevet massive tørkeperioder og ødelæggende skovbrande, mens flere storbyer har alvorlige problemer med vandforsyningen. Imens er landmændene begyndt at frygte for deres fremtid, og fødevarepriserne - herunder på den elskede øl - er steget som følge af mindre udbytte. Klimaskepsisen, der tidligere var en garant for fortsat uforstyrret økonomisk vækst, fremstod pludselig som uansvarlighed og som indifference over for befolkningens velfærd.

KLIMASKEPTISKE folkevalgte, der ser grønt, når løkken strammes, er ikke kun et dansk fænomen. Også Howard krøb til korset under valgkampen og erkendte, at klimaet krævede opmærksomhed. Men løbet var kørt. Passiviteten i forhold til klimaudfordringen fik mange af hans tidligere vælgere til at skifte hest til morgendagens mand Kevin Rudd, der havde lovet, at han som noget af det første ville underskrive Kyoto-aftalen, hvis han fik vælgernes mandat. Og selv Australiens højreorienterede Rubert Murdoch-ejede avis The Australian opfordrede folk til at stemme på Arbejderpartiet.

"Howard har foretrukket at vente på bevis ud over al rimelig tvivl i stedet for at acceptere sandsynligheden af global opvarmning. Det var en kostbar fejltagelse," vurderede avisen. Den fik ret. En ud af seks vælgere satte lørdag deres kryds et andet sted end ved sidste valg, og en meningsmåling viste, at 62 procent af vælgere i ni af de valgkredse, der var på vippen, fandt den globale opvarmning 'meget vigtig' for deres valg.

Det er uden tvivl en styrkelse af det international klimaregime at få den store udleder med, og Australiens deltagelse i de fremtidige forhandlinger kan blive afgørende for kommunikationen med de asiatiske lande. One down, downunder. Så mangler vi bare, at USA vælger en styrmand med blik for klimaet og mod til forligtelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her