Leder

Opløft dig, Khader

Debat
16. november 2007

KLYNK OG YNK. Det har været Naser Khaders bortforklaringer på Ny Alliances valgresultat. Som rapporteret i gårsdagens Information optrådte Khader ved Publicistklubbens dagen-derpå-sammenkomst med denne klagesang: "I valgkampen blev vi faldeti ryggen af dem, vi troede, var vores venner."

Khader bød også på undskyldningen:

"Vi startede en valgkamp uden penge."

Hov, stop! Det er jo usandt. Ny Alliance startede i en strøm af medlemsbidrag og tilskud fra et erhvervsliv, der var henført af partiets løfter om højst 40 procent indkomstskat.

RUTSJETUREN fra en udsigt til en snes mandater og ned til spærregrænsens overkant finder Khader snarere forklaring på ved et blik i spejlet. Det var ham, der forfjumrede sit partis valgkamp.

Khader søgte at hævde sig ved en duel med Pia Kjærsgaard. Det slap han skidt fra. Hun kvaste ham på et Kalundborg-møde, der blev en af valgkampens skelsættende begivenheder. Hun var bedre til at forklare hans skatteprogram, end han selv var. Hun viste, at hun har det, en partileder skal have: Robusthed, overblik og detailkendskab til mærkesagerne. Khader viste, at han ikke har det. Slet ikke.

Ved sin uformåenhed opnåede Khader det stik modsatte af Ny Alliances erklærede mål: Han gav Kjærsgaard sympati og mandatfremgang.

På tv vaklede Khader groggy på, om han ville forlange Foghs afgang. Joe, jae, møe, njæe. Tæerne krummede sig fra Gedser til Skagen.

ET OPRØR synes nu på vej i Ny Alliance. Til Jyllands-Posten erklærer partiets formand for Nordsjællands Storkreds, Lars Gotlieb Nielsen, at han ikke mener, Khader har kommunikeret klart nok, og at folk opfattede Khaders forklaringer i tv som søforklaringer.

Kritik lyder også fra NA-dumpekandidat på Fyn, forfatteren Kristian Ditlev Jensen:

"Det er tydeligt, at Khader er kommet til kort i debatterne. Hans to-sprogethed har desværre været et stort problem."

Kritikerne iler med at tilføje, at de godt kan lide Khader. Den følelse er givetvis udbredt. Khader er en sympatisk politiker med en betydelig udstråling. Og det er ingen personlig skam, at han ikke egner sig til at være partileder. Det er der mange dygtige politikere, der ikke gør.

Men det vil være en skam, hvis Khader klamrer sig til en post, hvorfra han trækker sit parti i afgrunden. Han må nu vise kløgt og storsind. Det gør han bedst ved at opløfte sig til sit partis åndelige overhovede og overlade dets daglige parlamentariske drift til en anden. Eller til to andre, medstifterne Anders Samuelsen og Gitte Seeberg.

Her kan det imidlertid være en hindring, at Samuelsen og Seeberg reelt er uenige om kursen. Samuelsen vil til højre, og Seeberg vil til venstre.

Hvis Khader er nødt til at forblive på sit nuværende inkompetence-niveau for at dække over denne modsætning, driver han selv og hans parti mod en ulykkelig fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ATS:

"Efter at have studeret valgresultaterne opgav Nasercistisk Folkeparti i går at få minimalstatsminister Anders Fjogh Rasmussen til at gennemføre en dronningerunde:

»Vi har snakket lidt om det i partiet og er blevet enige om, at det er okay med os, hvis han nøjes med at løbe en tur rundt om Søerne«, siger Naser Khader og tilføjer:

»Bare det bliver uden Pia Kjærsgaard«. "