Leder

PET's æg og bacon

Debat
15. november 2007

"Der kommer her to halvfede danskere og snakker en hel masse og æder æg og bacon og alt muligt lort, ikke?"

(Udskrift fra to PET-agenters forsøg på at hverve 22-årig dansk-tyrker)

Hvis man har lyst til at komme i dårligt humør, kan man på dagbladet Politikens hjemmeside læse båndudskriften fra to PET-agtenters brunch-samtale med en 22-årige dansk-tyrker, som forsøges hvervet som meddeler til PET.

Båndudskriften giver indtryk af en efterretningstjeneste i krise. Som medierne allerede har beskrevet, mislykkes hvervningsforsøget fuldstændigt, hvorefter PET i en mørklagt sag få dage senere til gengæld anholder den 22-årige, der nu er sigtet for at opfordre til kidnapning af danskere i udlandet. Kidnapningerne skulle ifølge PET tvinge danske myndigheder til at løslade to personer, som siden starten af september har siddet varetægtsfængslet i det, der er kendt som terrorsagen fra Glasvej i det københavnske nordvestkvarter.

At læse båndudskriften giver samme følelse som det må give at se to flodheste vælte sig rundt i en porcelænsbutik. PET-agenternes forsøg på at finde fælles referencerammer med den - formodentlig - stærkt troende 22-årige virker unødigt diletanttisk.

Udgangspunktet kan ellers dårligt være mere alvorligt: Som de to agenter forklarer, så er PET (og alle os andre) "helt vildt bange for" unge muslimer, der "sprænger sig selv i luften i undergrundsbanen i Københavns indre by".

Og hvad gør PET så, når de skal indhente oplysninger om mulige terrormiljøer? Ja, så sender de åbenbart to af tjenestens værste bondeknolde, der lyser langt væk af fatal manglende viden om islam og muslimsk kultur. I mangel heraf taler de to agenter ned til den 22-årige, så manglen på respekt er til at tage og føle på. I stedet for at bruge argumenter fra Koranen mod vold, der rammer uskyldige civile, så pladrer de to agenter, som stod de ved pølsevognen, om hvor "helt vildt imponerende" det er, at nogen muslimer kan alle koran-versene udenad. Dér kunne Folkekirken og "vi andre godt lære noget", småsnakker PET-agenterne, der selvfølgelig også mener, at indvandrere "simpelthen er så gæstfri", for "der er altid te og kage", når man besøger dem, lige som muslimer sørger godt for de ældre...

Mere betænkeligt bliver det, når PET-agenterne også har fuld forståelse for, at "hvis man kommer fra Irak, og det er blevet besat af USA og så videre. At man så vil ned og bekæmpe", eller at "det er fint nok", hvis en ung muslim tager til Jylland og sprænger sig selv i luften - i modsætning til hvor "fejt" det er, hvis man får andre til det, mens man selv "tjener penge" og passer "en masse kiosker".

Sammen med terrorsagen fra Vollsmose, hvor PET også har haft problemer med agentvirksomheden, viser det mislykkede hvervningsforsøg af den 22-årige, at behovet for en hurtig og åben diskussion af rammerne for PET's agentvirksomhed vokser dag for dag.

uda

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her