Leder

Bjørnetjeneste

3. december 2007

GRINE ELLER GRÆDE? Det kan man vel godt spørge sig selv om, efter at historien om den britiske lærer Gillian Gibbons, som i sidste uge blev idømt 15 dages fængselsstraf med efterfølgende udvisning for at have brudt den sudanske blasfemi-lov, er vandret verden rundt.

Hendes forbrydelse var, som enhver globalt interesseret mediebruger vil vide, at hun lod børnene i sin skoleklasse i Khartoum bestemme, at elevernes maskot, en bamse, skulle hedde Muhammed. Forslaget kom fra en otte-årig dreng, der selv bar det samme navn, og hans idé vandt tilslutning fra 20 ud af 23 klassekammerater.

Men den går ikke, bestemte retten. Det er ifølge Sudans islamiske love forbudt at anvende Profetens hellige navn til at benævne døde ting, og uagtet at det må have stået helt klart, at skolelæreren på ingen måde med forsæt agtede at provokere eller bryde disse love, slap hun altså alligevel ikke for straf.

En mild straf, understregede hendes egen skoleinspektør, for Gibbons kunne have stået til 40 piskeslag og/eller op til seks måneders fængsel. Tv-billederne fra Khartoum, hvor tusindvis af oprørte sudanere for tre dage siden gik amok efter fredagsbønnen og krævede Gibbons skudt, vidner trist nok om, at mange sudanere gerne havde set en langt strengere straf i brug, om end man ikke skal være blind for, at denne sag også bliver brugt af andre kræfter end de fromme. En rask lille anti-vestlig demonstration skaber langt mere folkeligt sammenhold end nok så mange regeringsdekreter om det samme.

SAMMENHOLD eller ej; det står lysende klart for enhver ædruelig iagttager, at den sudanske bamse-afgørelse gør alle verdens muslimer en bjørnetjeneste. Dommen er gak i låget og vil give ny næring til teorier om civilisationernes sammenstød og islams uforenelighed med demokrati og menneskerettigheder. Og dermed bekymre de moderne og demokratiske muslimer, der i forvejen kæmper en hård kamp på både ydre og indre fronter.

Den sudanske dom lægger også nye søm på vejen for den nødvendige globale dialog mellem de islamiske samfund og Vesten. En dialog, der ellers så småt var kommet i gang igen, efter at en stor gruppe fremtrædende muslimer for to måneder siden afsendte en skrivelse til verdens kristne menigheder med invitation til interreligiøs samtale.

DET eneste opmuntrende ved historien er den klare markering af, at der også findes stærke røster i selve Sudan, som er kritiske over for dommen.

Britiske BBC har på sin hjemmeside bunker af henvisninger til det sudanske blogunivers, hvor sudanske og arabiske unge har været inde og lufte deres vrede over "en tåbelig og latterlig" dom. Gillian Gibbons har også fået en hjemmeside på Facebook, hvor muslimske unge fra hele verden poster deres indlæg i håb om omstødelse af dommen eller frifindelse.

Islam har flere ansigter, og det er værd at støtte dem, der dagligt kæmper for at respektere ytringsfriheden, demokratiet og menneskerettighederne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu