Leder

Kænguruprutter

Debat
10. december 2007

PÅ FORMAND Maos tid gennemførtes et planøkonomisk tiltag, som kaldtes Det Store Spring fremad, til fremme af opbygningen af landbruget i Kina. Samme overskrift kan med rette anvendes på det nye projekt, som australske forskere er gået i gang med, idet ordet Spring erstattets med Hop.

Fra kontinentet down under er nemlig her op til jul indløbet den glædelige meddelelse, at kænguru-prutter ikke er farlige for klimaet i modsætning til udslip fra køer, heste, får og naturligvis svin samt andre sammenlignelige planteædende dyrearter og for den sags skyld mennesker.

En stor undersøgelse ved et dertil oprettet forskerteam har nemlig vist, at der er en særlig slags bakterier i kænguruernes tarmflora, hvilket tilsiger, at det vil være godt for klimaet, hvis svinebaroner, også i Danmark, udskifter deres grise og kødkvæg med kænguruer. Mad er kun et spørgsmål om kultur og vane, og en god kængurubøf eller -pungstuvning kan vel være lige så god som en oksemørbrad? Man behøver med andre ord ikke for jordklodens skyld lave alle mennesker om til vegetarer, som der tidligere har været røster fremme om.

RET SÅ ubetænksomt trækker folk af en eller anden grund altid på smilebåndet, bare ordet 'prut' nævnes. Smarte fabrikanter har således lokket lommepenge i læssevis fra børn ved at kalde en særlig slags slik for Hundeprutter, og i teaterkredse verserer ligefrem en Lex Pallesen, som skulle være opstået ved, at skuespilleren, tidligere teaterdirektør Per Pallesen engang afgjorde en intern diskussion om, hvorvidt det var for plat at prutte på scenen, ved at udtale: "Lad os vedtage én gang for alle: Prutteri er sjovt på en scene." Men den holder ikke en meter længere. Prutter er en alvorlig sag. De er dødsensfarlige. Altså bortset fra kænguernes.

UD AF DEN mængde, der udgør drivhuseffekten, udgør metan (CO4) cirka 15 procent. Metan er en gasart, som også findes i mudder og sump, men en meget stor del stammer fra landbrugsdyrene. Med andre ord en betydelig belastning af miljøet, den største næstefter CO2-udslippet. I Australien skønnes 14 procent af drivhusgasserne at stamme fra kvæg og får, i New Zealand hele 50 procent. Det samme i Skotland.

Tyske forskere har fundet ud af, at træer og planter noget overraskende også prutter. De gør det bare lidt mere stille, og det skal de have tak for. Andre tyske forskere har udviklet en stor pille, der kan opsuge gasserne i samtlige koens fire maver og derved reducere udslippet (som forresten også sker i form af ræben og bøvsen). I Aberdeen arbejder man med en kombination af bakterier og sukker. Der forskes i det hele taget flittigt i sagen. Med det australske tigerspring er der yderligere håb forude, idet man nu vil undersøge, om bakterier fra kænguruer kan overføres til ko- og andre maver, hvorved oksebøffen kan bestå. Vi skal gerne derhen, hvor prutforsker bliver en stolt titel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den kemiske formel for methan er CH4 og ikke CO4, som lederen angiver.

Det er en brandbar, lugtfri gas. Kendes bl.a. også fra eksplosionsulykker i huse hvor methan udviklet fra nærliggende (ofte gamle, nedlagte) lossepladser er trængt ind i beboelseshuse.

Når methan er blevet brændt af, dannes kuldioxyd og vand.

Steen Rasmussen

HB Rasmussens rettelse viser at Bjørnkjærs humor gælder, hvad han ikke fatter en prut af. Det må vi have mere af ler LEmanden så, der ovre fra Jylland, hvor Bjørn L. længe har været ophøjet til sand profet i den slags spørgsmål.
Min 4 årige søn har lært en remse, som går på at stoppe lorten op i hunden, hunden ind i bilerne, og sende bilerne ud til Søndersø(det ligger ca 10 km væk, og er den største distance han endnu har lidt fornemmelse af). Sådan lever humoren på sit eget niveau. Der er stor forskel på hvad det er man ikke gider forholde sig til, hvad man morer sig over at stikke skråt op. Det siger så uendeligt meget om den leende.