Leder

Moské denne gang

29. december 2007

I VIRKELIGHEDEN er der ikke meget nyt i Birthe Rønn Hornbechs udmelding i Information i torsdags. Kirke- og integrationsministeren støtter danske muslimers muligheder for at bygge en stormoské, og hun er dermed blot i overensstemmelse med sin egen holdning, da hun i sin tid også støttede deres helt åbenlyse ret til en muslimsk gravplads.

Konkret har der i årevis været planer om at opføre en stormoské i Njalsgade i København, men tegningerne er i strid med lokalplanerne for området, finansieringen er langtfra på plads, de muslimske organisationer i Danmark har ikke kunnet finde fælles fodslag om projektet, og sidst, men langtfra mindst, har der været væsentlig politisk modstand mod projektet, specielt fra Dansk Folkepartis side.

Den samme politiske modvilje går forudsigeligt igen som reaktion på Birthe Rønn Hornbechs udmelding.

"Hele kernen i integrationsindsatsen er, at vi skal gøre folk, der flytter til Danmark, så danske som muligt. Ved at bygge en stormoské fastholder vi dem i at møde op dér og sikrer derved, at den fundamentalistiske tro, de har, bliver styrket," lyder reaktionen således fra DF's gruppeformand på Københavns Rådhus, Carl Christian Ebbesen.

Det nye i Birthe Rønn Hornbechs melding ligger derfor ikke så meget i selve støtten til en stormoské, men i den politiske signalværdi. Hun havde ikke siddet længe i stolen efter udnævnelsen i november, før hun kom på kollisionskurs med DF-formand Pia Kjærs-gaard om det tørklædeforbud, som DF efterlyser. Nu lægger hun sig så ud med partiet i spørgsmålet om en stormoské.

Det er vigtigt, for naturligvis skal der ikke i et land, der hylder religionsfriheden, lovgives mod religionen, især ikke mod dens symboler. Muslimer i Danmark skal have samme muligheder, som buddhister, hinduer, jøder, baptister, mormoner og så videre har haft for at bygge templer, synagoger og kirkerum. I dag er der flere end 100 moskeer i Danmark i kælderrum og forladte fabriksbygninger, men hvis den samlede muslimske befolkning ønsker en moské, vil det være naturligt, at de får mulighed for det, og derfor er kirke- og integrationsministerens udmelding betydningsfuld. Resten er så op til muslimerne at blive enige om, hvis de kan. Det har hidtil holdt hårdt, ikke mindst fordi man ikke kan blive enige om, hvem der skal betale.

Og med god grund, for Saudi-Arabien og Den Muslimske Verdensliga står parat som sponsor af den simple grund, at man har en stor interesse i at udbrede den dybt konservative wahabisme. Det kan ingen være interesseret i, heller ikke danske muslimer.

Spørgsmålet er derfor, om ikke det mest fremsynede for Rønn Hornbech og andre, der deler hendes synspunkt, ville være at bryde det traditionelle danske princip om aldrig at statsfinansiere bygning af kirker og bederum. Det er trods alt ikke uden betydning, om det er Saudi-Arabien eller den danske stat, der får indflydelse på, hvad der prædikes i en dansk stormoské og af hvem. Ellers er risikoen til stede for, at DF faktisk får ret i, at det er direkte skadeligt for integrationen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu