Leder

Holmens Kirke

Debat
14. januar 2008

Menighedsrådet ved Holmens Kirke i København vil gerne opføre en ny længe ud mod Havnegade. Den skal afhjælpe manglen på kontor- og handicapfaciliteter. En sal og foyer med en lille cafe er også tegnet ind i den fritliggende et-etages bygning.

Planerne har været undervejs i flere år, men det foreliggende projekt blev først tilgængeligt for en bredere offentlighed i december 2007, efter at byggetilladelsen var givet.

Så nu hviler viceadmiral Tordenskjold uafvidende i kapellet, medens bollerne på suppen, ligesom i børnesangen om søhelten, springer omkring hans myndige kollega, viceadmiral Borck, formand for menighedsrådet.

Projektet har kort sagt givet anledning til polemik og protester. Dels over den hidtil noget indadvendte sagsbehandling, dels over at der overhovedet skal bygges synligt nyt så tæt op ad de gamle bygninger.

Kirken er, som den står i dag, allerede et sammenstukket konglomerat af en ombygget ankersmedje fra 1600-tallet, en lang kapelbygning fra 1700-tallet ud mod kanalen, og såkaldte Store og Lille Skriftestol fra 1800-tallet.

Nu hævder kritikere, at projektet til en Ny Skriftestol ud mod Havnegade er blevet til under for megen hvisken i krogene.

Men menighedsrådet har ingen grund til at bede om syndsforladelse, for det er helt efter loven og profeterne, at kirken hverken er underlagt Kulturarvsstyrelsens fredningsmyndighed eller den almindelige kommunale lokalplanprocedure.

Og dén undtagelse gælder mærkværdigvis alle danske kirker som kulturarv betragtet. Det er Nationalmuseet og hvert stifts biskop, der har det overordnede ansvar for ændringer og tilbygninger.

Unddragelsen fra det almindelige lokalplanprincip betyder, at kirkernes byggeplaner ikke kommer til diskussion i de folkevalgte kommunale fora. Og heller ikke uden videre hos statens rådgivende organ i æstetiske spørgsmål, Akademiraadet.

Dér sidder til gengæld, som nylig indtrådt medlem, den Ny Skriftestols arkitekt, Niels Vium.

Danmark er, trods Tordenskjold, et lidet land. Så Niels Vium er også kgl. bygninginspektør. Dem er der fem af i Danmark. Vium dækker Jylland. Og nu er det ikke længere god tone, at en residerende kgl. bygningsinspektør udfører arbejde på kirker i eget distrikt, men åbenbart uden for synd, sorg og fare at projektere i en af de andre fires revir.

Det foreliggende projekt til Holmens Kirke i København er nydeligt, lidt troskyldigt tænkt med modelagtige facadeproportioner i forhold til kapellængen langs kanalen. Men der vil komme et fint trekantet gårdrum ud af helheden, med indkik fra gaderne rundt om gennem anlæggets åbne hjørner.

Så bygges kan der, som skitseret ved Holmens Kirke. Og kulturarven lever kun i kraft af tilbygninger, forandringer og udfordringer. Men det ville for en sikkerheds skyld være at foretrække, hvis danske kirker som bygningskulturelt anliggende blev del af almindelig frednings- og lokalplanprocedure.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her