Leder

Information og fortiden

Debat
21. januar 2008

"Den eneste grund, der var til at købe bladet i en lang periode, var Per Høyer Hansens sportskommentarer. Hans humor var en enlig svale på et blad med dødsens alvorlige kapitallogikere og ligesindede. Men ligefrem fascister. Næppe."

- Jens Peter Hansen, Informationslæser, på Information.dk

DET ER MULIGT, det kommer som en overraskelse for mange, måske ikke mindst forfatteren og Berlingske Tidende-journalisten Bent Blüdnikow. Men Dagbladet Information er hverken et terapeutisk projekt eller en ideologisk tænketank.

Først og sidst er det et dagblad, som beskæftiger sig med at kommentere og forholde sig til døgnet og den aktuelle virkelighed. Som avis skal den kendes på sin uafhængige og kritiske journalistik, og når den er bedst, er det med til at give den det ry, den trods alt har på det danske mediemarked som en åben og diskuterende debatavis, men også en avis med klare holdninger.

Men det var en noget anden historie, Bent Blüdnikow fortalte, da han onsdag i sidste uge i et interview her i avisen leverede en bredside mod Information. I 1970'erne udviklede den gamle modstandsavis sig fra at være et bolværk mod totalitarismen til at blive det stik modsatte, mente han.

Sådan er det sikkert ikke længere, fortsatte Blüdnikow, men et intakt rodnet tilbage til de tider betyder, at der stadig hersker en berøringsangst over for at afdække avisens fortid, blandt andet fordi de nye generationer af journalister på avisen er åndelige børn af fortidens journalister.

BENT BLÜDNIKOW er en mand med en sag. Siden Murens fald i 1989 har han påpeget det tvivlsomme i dele af den danske venstrefløjs fascination af kommunismen og venstreradikalismen i 1970'erne og 1980'erne. Pointen har været, at hvor fascination af højreradikalismen, ikke mindst på grund af Anden Verdenskrig, har haft store og fortjente konsekvenser, har fascination af venstretotalitarismens rædsler været anderledes omkostningsfrit.

Information står uden tvivl med et forklaringsproblem for eksempel i forhold til den lange og ukritiske fascination af Maos Kina. Så langt har Bent Blüdnikow ret. Men at sige, at det var hele avisen, er lige så forvrøvlet som at sige, at det stadig dominerer avisen.

Information er en avis, der altid har været præget af at være i evig dialog med både sig selv og sine læsere. I nogle perioder mere end andre. Men det er værd at minde om, at selv om avisen i en lang periode var præget af en stor Cuba-romantik, var det også det første sted, Fidel Castro blev skudt ned, da man kunne se konsekvenserne af revolutionen. På samme måde var modstanden mod Sovjetunionen altid intakt, og sigende er det, at da Land og Folk i sin tid lukkede, havde det absolut ingen effekt på Informations oplag. Kommunisterne betragtede ganske enkelt avisen som småborgerlig.

Der er ingen tvivl om, at set med vor tids briller var 1970'erne en tid præget af paroler og uendelige mængder forvrøvlet sludder. Information har i perioden også haft sin andel af dogmatikere, som luftede store sympatier for de venstretotalitære samfundssystemer.

Men at sige, de udgjorde flertallet og sætte lighedstegn mellem et partisantørklæde eller et idolbillede af Che Guevara er en grov og - kunne man fristes til at sige - totalitær forenkling. Det er at kræve en selv-refleksion af folk, som der ganske enkelt ikke er historisk belæg for. Ja, de troede på det forkerte, viste det sig, men for de fleste var det en mere eller mindre bevidst drøm om en bedre verden. Men det gør dem ikke til kriminelle, højst naive.

Som det også gør sig gældende for individer, har avisen på godt og ondt en historie, som redaktionen naturligvis vedkender sig. Den historie kan imidlertid ikke forenkles eller reduceres. I en periode fik historien ganske sikkert avisen til at hælde mod den forudsigelige og frelste holdningstyranniske menighedsavis for de særligt udvalgte og rettænkende på venstrefløjen. Men det var også i samme periode, at den litterære modernisme i avisen blev introduceret til et dansk publikum af store litterære kræfter som Hans Jørgen Nielsen og Torben Brostrøm. Derfor er det også stærkt forenklet og konspiratorisk at hævde, at avisen ligefrem har fremmet det, som Blüdnikow ikke går af vejen for at kalde venstrefascisme.

HISTORIEN ER EN levende del af avisens identitet og selvforståelse. Men det er i lige så høj grad baseret på de idealer, som Børge Outze grundlagde avisen på i 1945. Et dagblad, der til stadighed skal påtale uoverensstemmelser mellem ord og handling og være et organ for det frie ord.

Der skal være højt til loftet i Information, og avisen skal til enhver tid kunne diskutere med sine modstandere, også i bladets spalter. Selv om avisen i dag redigeres af en ny generation fra en anden tid, som var børn i 1970'erne og for lige så manges vedkommende børn af mennesker fjernt fra 68'erne som børn af 68'erne, så er en diskussionen af avisens fortid stadig vigtig.

Bent Blüdnikow har utvivlsomt haft en ungdom, hvor han har fået meget åndelig buksevand af de venstreorienterede 68'ere, som prægede datidens kulturkamp. Selv for Information er det for sent at skaffe ham en lykkelig ungdom. Men vi kan gøre noget andet. Vi har derfor inviteret ham til sammen med læserne at komme med eksempler på undladelses-synder i avisens opgør med fortiden. Om det vil føre til et selvopgør, der tilfredsstiller Bent Blüdnikow, er sikkert tvivlsom, for det lader til, at intet andet end den store kollektive bodsgang er nok her. Men redaktionen skal gøre sit bedste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Palle Weiss ironiserer i bagklogskabens ulideligt klare lys over en nogle af sine forgængere på Dagbladet Information. Selv når han dem ikke til sokkeholderne…

Weis skriver at 1970'erne var en tid præget af "uendelige mængder af forvrøvlet sludder." Såmænd ikke mere end idag, som bl.a Blüdnikow & Co. tilbagevendende beviser.
Til dem Blüdnikow, Brian Mikkelsen osv. kan jeg iøvrigt oplyse, at jeg har fundet den - SUTTEN! Den kan afhentes og så kan I jo lade den gå på omgang !
Jørgen Garp

Skal vi nu ikke komme videre og overlade BB til hans selvskabte problemer.
Når han igen og igen skingert forlanger noget der ligner kollektiv bodsgang af alle fra højrefløjs-sf'´ere og venstre ud, får han jo kun en overbærende skuldertrækning som svar.

Kære Lone Lodal.

Du har desværre ikke ret. Vi har ulvetider som aldrig før. De borgerlige er begyndt at smelte sammen med det yderste højre og processen fortsætter. Hvor langt er der mellem Minimalstaten og fascismen? At højrefløjen så bruger fhv. venstreorienterede i deres løgnekampanger gør det yderst vigtigt, at vi gør modstand.

No pasaran.

Du er givetvis kommet i besiddelse af en hemmelig og vigtig viden, Bjørn Mertz. Den revolutionære elite har nu påbegyndt det endelig opgør med sig selv på de indre linjer. Samtidig har statsministeren i spidsen for et lusket sammenrend af forhåndværende kapitallogikere og afdankede 68ere samt tidligere medlemmer af Hitlerjugend og Spejderbevægelsen og Frelsens Hær, og i bedste forståelse med Dansk Folkeantipati besluttet at gennemføre MINIMALSTATEN uden at den af tv somatiserede vælgerskare opdager det.

Han er nemlig så bondesnu, ham Anders Fogh, at han prøver at lægge rørslør ud i form af milliarder til kvalitetsforbedringer af den offentlige sektor. Ren lokkemad.

TRO HAM IKKE ! LÆNGE LEVE DEN PERMANENTE REVOLUTION. TILBAGE TIL RØD STUE. BRØDRE LAD VÅBNENE LYNE, SEJREN DEN SIDSTE ER NÆR...

"Indlæggene bærer præg af at være skrevet af Knud Poulsen, og man venter hvert øjeblik at se Ebbe Rode på talerstolen"

Per Høyer Hansen, leder, i forbindelse med en langvarig Folketingsdebat i Anker Jørgensen-tiden.

Og så til emnet: Information havde ingen egen linje overhovedet, alt var op til læserne, og de krævede socialisme - der var også DKP'ere, der måtte have noget mere udfordrende at læse end Land og Folk, de prægede debatten med kronikker som: "Tag Nobelprisen fra løgneren Solsjenitsyn!" Så kunne Informations læsere til gengæld møde op på den legendariske, årlige Land & Folk Festival i Fælledparken i København.

Bjarne F. Nielsen

Ansvarhavende chefrefredaktør, Pelle Weis, har bragt en leder.

Der er selvkritik! "Information står uden tvivl med et forklarings-
problem..."

Og det opfordres til læserkritik.

Resten, stort set, er fremhævelse og bortforklaring. Og så om
den evige bodsgang, som ønskes, udføres, og derpå kræves igen
og igen, og det forsætter årti efter årti, og det er en mani i
Information, der er så fri.

Fortidssnak, om det mig eller dig, der er gak. Vendettaen mellem
Bent Blüdnikow kontra Information og visse læsere én gang til.

"Selv for Information er det for sent at skaffe ham en lykkelig
ungdom." Drengerøvsjournalistik.

Intet forager, så man kan få det bedre med sig selv. Skuffelse.

Lederen gives karakteren 10 for den fortrinlige præstation, der
demonstrerer omfattende opfyldelse af avisen mål, med nogle
mindre væsentlige mangler.