Leder

Klangmåleren

Debat
29. januar 2008

DET VAR dagen derpå for dansk håndbold i mere end én forstand, for mens rusen og euforien over guldmedaljerne fik fri udblæsning med flyeskorte, pandekager, jublende mennesker m/k i Kastrup Lufthavn, langs vejsiden og på selve Rådhuspladsen, meldte kritikken sig. Ikke over, at Danmark havde vundet, men fordi Ulrik Wilbek allerede før finalen havde udtalt følgende om en sejr:

"Det er måske subjektivt - men det kan blive den næststørste dag i dansk idrætshistorie. I hvert fald i nyere tid."

Den slags siger man ikke ustraffet i Danmark, som har en stærk feministisk kamptradition, der vil afspejle sig i avisernes læsebreve og debatter på nettet, hvor kritikken allerede kunne aflæses i går, og også på Informations interne mail var der livlig debat, ligesom ligestillingsordførere klandrede luftvåbenet for forskelsbehandling.

NUVEL, de nøgne facts er: Håndboldkvinderne har siden 1993 kæmpet sig til tre guldmedaljer ved OL, én guldmedalje ved VM, tre guldmedaljer ved EM, tre sølvmedaljer ved VM, én bronze ved VM. Længere tilbage, i 1962, desuden en sølvmedalje ved udendørs-VM.

Herrerne har ud over det nye guld kun opnået fire bronzemedaljer samt sølvet tilbage ved VM i 1967.

Resultaterne taler for sig selv.

Ulrik Wilbeks argumentation gik på, idet han anerkendte Europamesterskabet i fodbold som det største nogensinde, at nok fik håndboldkvinderne også fantastiske resultater, men herrernes sejr vil vinde mere genklang ude omkring, fordi "konkurrencen bare er større, fokus er større, medieinteressen er større her". Han udbyggede med, at interessen for kvindehåndbold er størst i Skandinavien, mens herrehåndbold er større de fleste andre steder.

HVIS VI undtagelsesvis uddrager argumenter fra vor interne debat, gik de blandt andet på, at herrerne fik flyeskorte hjem, ligesom fodboldlandsholdet i 1992, og det gjorde kvinderne ikke, ligesom det blev fremhævet, at mænd åbenbart "er nødt til at bagatellisere noget, der måske var større end deres eget", og at det sagtens kunne tænkes, at kvinderne spiller bedre teknisk håndbold end mændene.

Over for dette fremhævede et par af mændene på bladet, at nationen også gik bananas, da kvinderne vandt. Lidt humor blev der også plads til: Der mangler en væsentlig dimension i kvindehåndbold, idet mænd plejer at bytte trøjer, det gør kvinder ikke, skrev redaktionens største mandschauvinist

Sådan kan man drive sammenlignende medaljevidenskab, og selvom mange mænd nok vil gå med til, at Anja Andersen var et større teknisk geni end nogen spiller hos herrerne, vil det vise sig nødvendigt at opfinde en avanceret digital klangmåler, hvis striden om Uheldige Ulrik har ret i sin betragtning, men i fremtiden er der kun en måde, der vil kunne rettes op på miseren på: Send både hæren, luftvåbnet og flåden, næste gang håndboldkvinderne vinder guld.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

”… men i fremtiden er der kun en måde, der vil kunne rettes op på miseren på: Send både hæren, luftvåbnet og flåden, næste gang håndboldkvinderne vinder guld.”

Danskerne forsømmer ikke selv den mindste anledning til at bryd ud i et veritabelt nationalt hysteri. Når nationen eksempelvis vinder medaljer i marginale sportsgrene som minigolf, stavgang og i det aktuelle tilfælde håndbold, bruges det som et påskud til at kaste sig ud i de vildeste, mest uappetitlige og hysteriske nationalistiske syretrip.

Sørgeligt at ikke en gang dagbladet Information tør gå imod strømmen og bevare jordforbindelsen.

Med fare for at virke som en sur gammel herre, så må jeg alligevel sige, at jeg finder det meget upassende, at Forsvaret sender F-16 fly i luften, bare fordi nogen har vundet noget i sport.

Og i øvrigt mener jeg, at elitesport er opium for folket. ;-)

Jeg er meget overrasket over, at man på Information har et så primitivt syn på ligestilling.

Med fare for at lyde som en sur gammel feminist, så må jeg alligevel sige, at ligestillingsprojektet er kørt helt af sporet, hvis dets fremmeste mål nu er blevet at brænde, jeg ved ikke hvor mange liter, brændstof ud i en stærkt belastet atmosfære for at indhylde kvindelige idrætsudøvere i nøjagtig den samme militante nationalisme, som har trukket sit grimme spor bag mandeidrætten op gennem det tyvende århundrede - med nazitysklands olympiade som det allergrimmeste eksempel og med patriotisk og højreradikal hooliganisme som en evigt belastende følgesvend for nogle mandesportsgrene.

Jeg formoder, at der er en del kvindelige idrætsudøvere, der hellere end gerne vil være fri for den militante iscenesættelse, som har plaget mandeidrætten i mange mange år.

Hvad har bombefly med sport, sundhed, leg, fest og livsglæde at gøre? Hvad har militarisme og nationalisme med ligestilling at gøre?

Kunne man ikke bruge de mange mange tusind kroner, som det koster at sætte F16 fly på vingerne for at militarisere sporten, på i stedet at give de fattigste enlige mødre, fædre og indvandrerfamilier og deres unger fripladser i sportsklubberne? Se, det ville være progressiv ligestillingspolitik og gøre sporten til gavn og glæde for HELE Danmark.

Ingen har tilsyneladende forstået at den indsats, vores luftvåben har bidraget med er et led i almindelig træning og derfor ikke koster ekstra.

Jeg synes nu ikke, sportsudøverne behøver at gøre sig så
forfærdelig mange tanker om nationalisme og militarisme
og holhooliganisme og meget, meget mere, når de ser de
festlige F16-fly gennem vinduerne i et rutefly.

For sportudøvere drejer flyene sig om noget så enkelt og
herligt om tegn på påskønnet indsats.

Jeg er for eget vedkommende gevaldigt mopset over den
manglende påskønnelse af kvindelandsholdets helt usæd-
vanligt gode indsats i en længere årrække.

Herfra skal derfor lyde en opfordring til drengene i flyve-
våbnet om at rette op på skævheden og vippe med vingerne
til håndboldpigerne, når en anledning forhåbenlig snart viser
sig i horisonten.

Skønt og livsbekræftende at se Information også kan bringe
en veloplagt leder til den kropsforskrækkede del af læser-
kredsen, og som så åbenbart må kompensere så meget desto
mere med inderlekdualisering.

Sågar også spontan glæde over en helt usædvanlig god sports-
ligt indsats kan blive til en mindre samfundsanalytisk afhand-
ling med historisk perspektivering. Som at ville forklare, hvori
det morsomme består, når en vittighed er sjov.

Lederen opnår karakteren 12.

De "festlige" F16 fly bruges i de angrebskrige som Danmark aktuelt er involveret i. En mindre samfundsanalytisk afhandling med en "skøn og livsbekræftende" historisk perspektivering....

Vent til OL. Så skal du bare se militarisme og sport gå hånd i hånd. Gad vide om dem, der ønsker militæreskorte til danske sportskvinder, også vil se det som et udtryk for ligestiling mellem kønnene, når Myanmars militærdiktatur følger Myanmars sportskvinder tæt....for at fejre dem selvfølgelig...eller rettere sagt, for at fejre sig selv...eller hvordan var det nu det var med sport, politik og militær...

Gutterne i Afghanistan - pigerne i Lillehammer: SAMME SAG! Eller i TV 2-jargon: Vi gør en forskel som aldrig før!

Som B.T. skrev efter fodboldherrernes 6-1 over Uruguay i Mexico i 1986:
"Hele verden jubler over Danmark" (det var endog til dels rigtigt)

Kombinationen af F 16-fly og håndboldkvinder er dog ikke nogen ny idé, idet Sovjet-Unionen, Nordkorea, Kina og DDR for længst har benyttet sig af denne nationalt vækkende fejrings-metode. Ja, men tillykke, Anders Fogh!

Det var da en slatten leder - den tager i formuleringer som denne:

"Den slags siger man ikke ustraffet i Danmark, som har en stærk feministisk kamptradition, der vil afspejle sig i avisernes læsebreve og debatter på nettet, hvor kritikken allerede kunne aflæses i går, og også på Informations interne mail var der livlig debat, ligesom ligestillingsordførere klandrede luftvåbenet for forskelsbehandling."

- tydeligvis ikke afstand fra kønsdiskriminationen som den så lidt senere vha fakta dokumenterer udøvedes af Wilbek, medierne oma. i forbindelse med fejringen af mandlige og kvindelige håndboldhelte.

Den synes nok generelt det hele er lidt til grin, mandschauvinisme indenfor sportsverdenen er da bare lidt morsomt?! Ikke noget at tage så alvorligt. Det får ingen ondt i røven af hvis vi bagatelliserer. Samtidig skriver lærde lange afhandlinger om hvordan sporten har overtaget pladsen hvor man kan brillere som national helt. Heltedyrkelse er forbeholdt mænd? Synes mændene mon ikke selv det er en anelse kvalmende? Det kan man se af kommentarerne her at der faktisk er nogle mænd der synes - det er måske dem der er i stand til at sætte sig i kvindernes sted?

Kunne man tænke sig det modsatte var tilfældet; at F16-fly eskorterede kvindelige håndboldhelte men ikke de mandlige på trods af at de havde vundet langt flere gange og i langt større turneringer? Nej, vel. Prøv så engang at forestille jer at det alligevel var sket og man så i medierne bagatelliserede forskelsbehandlingen. Uhørt! Det går over enhver forstand.