Leder

Europas time?

Debat
20. februar 2008

»DETTE er Europas time, ikke USA’s.«

Det erklærede den daværende EF-formand Jacques Poos ynkeligt, efter at det der i dag kendes som den europæiske union tilbage i starten af 90’erne endnu engang havde ladet sig besnakke af diktatoren Slobodan Milosevic til en ’fredsmægling’ i det tidligere Jugoslavien; en mægling, der ikke var det papir værd, den var skrevet på, og som ikke forhindrede den blodige krig, der fulgte.

Svigtet af især Bosnien satte i en rum tid al tanke om et udenrigspolitisk handledygtigt EU i skammekrogen, og Irak-krigen tjente som en opdatering af, at Unionen så langtfra besidder blot ansatserne til en egentlig fælles europæisk udenrigspolitik.

Forhenværende udenrigsminister og kendt EU-entusiast Uffe Ellemann-Jensen mindede i denne uge læserne af sin blog på Berlingske Tidende om Poos’ praleri. Han skriver også, at det til gengæld denne gang – efter at Kosovo er erklæret selvstændigt og skal hjælpes til at kunne stå på egne ben – nu retteligen burde være ’Europas time’.

»Det kan blive et lammende slag for den europæiske integration, hvis det ikke lykkes,« advarer han. Og tilføjer, at opgaven er så svær, at den er tæt på at være uløselig.

ELLEMANN har ret i, at det vil være en alvorlig anmærkning i EU’s karakterbog, hvis den civile mission, som er under opbygning i Kosovo, fejler. Det har allerede set temmelig sølle ud, at et flertal af EU-lande med Tyskland i spidsen og med tilslutning fra bl.a. Danmark forslog en fælles dag – nemlig i dag – for EU-godkendelse af den nye stat, blot for at kunne se på at Frankrig i går meldte unilateralt ud med sin godkendelse.

Og så har vi ikke engang nævnt det beklagelige faktum, at EU som helhed i øvrigt som bekendt ikke kan byde Kosovo velkommen i Europa.

Fordi flere medlemslande – af tungtvejende indenrigspolitiske bekymringer over egne regioner med ønske om uafhængighed – er imod.

MEN før man smiler hånligt eller trækker realpolitisk på skulderen af det udenrigspolitisk impotente EU (og minder om, at superstaten eller føderationen er et urealistisk skræmmebillede) før man med andre ord trækker den gamle amerikanske krikke om EU som den »økonomiske kæmpe og den sikkerhedspolitiske dværg« af stalden, må man dog fortsat give EU chancen for at vise, at selvom man ikke kan matche USA militært, så kan man noget andet, som amerikanerne har notorisk sværere ved (tænk blot på post-Irak-krig).

Nemlig på kompetent vis at hjælpe kosovarerne med udbygning af demokratiske institutioner både politisk-administrativt, økonomisk og i civilsamfundet. Dette vil ske under kodenavnet operation EULEX, som indtil videre består af 2.000 politifolk, embedsfolk, jurister, grænsevagter med flere, der skal afløse FN’s UNMIK administration og være med til at opbygge en velfungerende retsstat i Kosovo.

Denne øvelse rubriceres under etiketten om ’blød sikkerhedspolitik’. Det er, når det lykkes, ikke så ringe endda.

Serie

Krig på Balkan

Seneste artikler

 • Æresbegreber stopper Kosovo-domme

  7. juli 2008
  Ingen vil vidne i sagerne efter det blodige etniske opgør i 2004, hvor snesevis af serbere blev dræbt, og hundredevis af serbiske huse og flere ortodokse kirker blev sat i brand
 • Brug for ægte ledere

  22. marts 2008
  SEJDI HALILI er en gammel mand i det nordlige Albanien, far til otte sønner. Han har en gåsehuds-smuk historie at fortælle
 • Voldsomme uroligheder i Nordkosovo styres fra Beograd

  18. marts 2008
  I går satte det serbiske mindretal i byen Mitrovica ild til FN-biler, kastede med sten og affyrede granater, efter at det besatte domhus i byen var blevet ryddet af de internationale styrker. Ifølge kilder fra både Serbien og Kosovo koordinerer den serbiske regering urolighederne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her