Leder

Sarkozy kriseramt

Debat
19. februar 2008

HØJT at flyve - dybt at falde. Det må den hyperdynamiske franske præsident, Nicolas Sarkozy, sande. Den højprofilerede og initiativrige Sarkozy, som i de første tre måneder af sit præsidentembede syntes nærmest usårlig, er for tredje uge i træk på nedtur i meningsmålingerne.

Han er nu på linje med sin forgænger i embedet, Jacques Chirac, forstået på den måde, at Chirac er den eneste præsident, der nogen sinde har formået at formøble sin popularitet med samme hastighed.

Medierne har ikke været ikke sene til at bemærke den overraskende parallelitet mellem de to ærkefjender.

"Chiracization?" spurgte avisen Le Monde for nylig og bemærkede, at Sarkozy "i stigende grad er vendt tilbage til fundamenterne i politik og sin forgængers praksisser". Hermed sigtede den respekterede avis til, at Chirac i de første otte måneder af sit præsidentskab også lovede store samfunds- og arbejdsmarkedsreformer samt nye muligheder til især de socialt udsatte. Kun for at bruge resten af sin tid som statsoverhoved til at trække i land stillet over for jævnlige strejker og protester og ende med at foretage sig meget lidt.

Sarkozy har lige trukket et kontroversielt forslag om at liberalisere taxidriften tilbage, efter en endagsstrejke blandt chaufførerne for 14 dage siden. I sidste måned fredede han den 35 timers arbejdsuge, som han ellers har været modstander af, og efter at have deklareret, at "den offentlige kasse er tom," hostede han alligevel op med en ny engangsydelse på 3000 kroner til de pensionister, som modtager den laveste pension.

De tre ugeaviser L'Express, Le Point og Le Nouvel Observateur havde i forrige uge følgende forsideoverskrifter om de pludselige kuldegrader på Sarkometeret: 'Skuffelsen', 'Hvad er gået galt?' og 'Pschitt' - slang for lyden af et punkteret dæk.

DEN NYGIFTE præsidents farverige privatliv har heller ikke været særlig populær hos vælgerne, selvom man skulle tro det modsatte, hvis man skulle dømme efter salgstallene hos de kulørte blade. Så muligvis for at forsøge at komme igen før de politisk betydningsfulde lokalvalg i marts, indsatte regeringen i går i de tidlige morgentimer en massiv politistyrke, som med en intens live mediedækning fra en tilsyneladende varslet elektronisk presse, gennemførte en række dramatiske arrestationer af 33 voldsmistænkte forstadsunge fra Villiers-le-Bel. Arrestationer, som oppositionen i går stod klar til at fordømme som værende "iscenesat for at skræmme folk, og unødvendigt voldelige". I forrige uge smed præsidenten Ray-Ban solbrillerne og drog på virksomhedsbesøg på franske fabrikker, tilsyneladende for at demonstrere, at han er en del af det hårdtarbejdende Frankrig, han ofte har prist i valgtaler.

Kun tiden - og rimeligvis en mere konsekvent reformindsats - vil vise, om Sarkozy kan rette kursen op. Eller om han er dømt til at leve med Libérations ondskabsfulde øgenavn som le Président Bling-Bling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her