Leder

Blind tiltro

13. marts 2008

"Regeringen har sagt, at alt skal undersøges."

Anders Fogh Rasmussen på sit ugentlige pressemøde 11. marts 2008

DET VAR IKKE de tabte terrorsager. Det var ikke brugen af Guantánamo-hætter over hovedet på anholdte i efteråret 2006. Det var ikke den hvervesamtale, hvor to PET-folk i november 2007 tilbød en ung dansk-tyrker dels at få sin kone til landet i strid med 24-årsreglen, dels at se stort på import af store kvanta hash. Det var ikke den administrative udvisning af to herboende personer, mistænkt for mordplaner. Det var heller ikke ligegyldigheden over for dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2006 om, at det krænker borgernes rettigheder, hvis tjenesterne opbevarer 30 år gamle og forældede registreringer om de samme borgeres røde ungdomsår.

Næh, der hvor borgerlige retspolitikere i sidste uge tabte tålmodigheden med Politiets Efterretningstjenste, var i kølvandet på Peter Øvigs bøger om Blekingegadebanden. Årsagen var endnu en pensioneret politimand, der luftede sin hidtil indeklemte forargelse over, at tjenesten forholdt kriminalpolitiet oplysninger om de mulige gerningsmænd til en række bank-røverier. Som fandt sted for 20-25 år siden.

Dét kunne få forargede retsordførere til at kalde justitsministeren i samråd. Og dét kunne få statsministeren til at love undersøgelser af alt.

DET ER ALTID INTERESSANT at få klarlagt historiske begivenheder. Ny viden om f.eks. de danske soldaters udfald fra Fredericia i juli 1849 skal selvsagt hilses velkomment. Det samme gælder viden om PET's adfærd i forhold til den bande, der trods omfattende ulovligheder i årevis gik fri af kriminalpolitiets garn. Men ny viden om f. eks. Fredericia-udfaldet og PET/Blekingegadebanden har endnu en ting til fælles, hvad følgende måske illustrerer:

Var det i virkeligheden marinens blokade af de slesvig-holstenske østersøhavne frem for de danske landsoldaters egen indsats, der muliggjorde den uventede danske sejr ved Lillebælt for snart 159 år siden - og var det i virkeligheden PET's interesse i at have 'byttemateriale' til den internationale efterretningsbørs under Den Kolde Krig, der lod tjenesten se stort på Blekingegadebandens adfærd?

Spændende, javist. Lærerigt, javist. Og som tiden går, også politisk ufarligt. Hvem - andre end måske folk, der bor på Bülowsvej i København - kan erindre navnet på den danske øverstbefalende under Fredericia-udfaldet? Lidt flere husker sikkert navnet på den konservative justitsminister, der som øverste ansvarlige i 1980'erne tillod en Mossad-agent at arbejde i PET-hovedkvarteret på Bellahøj Politistation og modarbejdede udleveringen af en kuffertfuld pengesedler, konfiskeret i Orly-lufthavnen i Paris hos to dubiøse PFLP-medlemmer efter endnu et Blekinge-gadebande-røveri.

Selv har Erik Ninn-Hansen glemt alt. Og hans ledende embedsmænd er enten døde eller senile. Så lad os endelig få undersøgt den sag helt til bunds. I mellemtiden kan vi forhåbentlig nære blind tiltro til PET's nutidige dispositioner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Det er mildest talt besynderligt, at onkel Anders synes at der i lige netop denne gamle sag skulle være noget at komme efter, når han så ofte hævder det modsatte synspunkt, at man skulle tro, at det var en universelt gyldigt naturlov.