Leder

Gå ad helvede til, allesammen

5. marts 2008

TOSSEGOD. HVEM vil være det? I hvert fald ikke danske politikere. Lyt til, hvad de siger i disse dage. Hele vejen fra SF og ud til det yderste højre, en distance, der på det seneste forekommer betydeligt afkortet. Det fyger med ukvemsord og trusler om straf - utilsløret rettet mod befolkningsgrupper, der har vundet indpas i landet senere end 1960.

Egentlig skulle man tro, at politisk håndværk i et demokrati bestod i at bygge bro mellem forskellige dele af samfundet. Og at politikere må være indstillet på at tåle at blive kaldt tossegode - fordi de må arbejde ud fra, at der er noget godt i mennesker, at næsten alle har noget positivt at bidrage med, og at fremtiden kan blive bedre end nutiden.

I Danmark synes nu kun Radikale Venstre og Enhedslisten at suge næring fra et sådant lyssyn.

INTERESSANT NOK har samme lyssyn præget Det Demokratiske Partis primærvalgkampagne i USA.

"Ja, vi kan!" siger Barack Obama om et samfund med lighed og retfærdighed. "Forandring, vi kan tro på", lyder hans slogan om at omforme det USA, som George Bush efterlader sig. Fra alle hjørner af det store land hører man et krav om indbyrdes tillid og respekt - trods al forskellighed.

Bare det, at slutspurten hos Demokraterne foregår mellem en hvid kvinde og en sort mand, viser, hvordan USA er ved at rømme gamle skyttegrave.

MEN DANSK TILLID og respekt over for dem, der er anderledes... Ønsket om at forlade skyttegrave... Hvordan går det med det?

"Gå ad helvede til!" råbte SF's partiformand Villy Søvndal for nylig til muslimerne i Hizb ut-Tahrir.

Hvad var kommentaren fra Anders Fogh Rasmussen, som får sin løn for at være noget for alle i landet? Foghs ord lød:

"Jeg kunne måske have udtrykt mig lidt på samme facon, hvis jeg ikke havde siddet som statsminister."

Og det erklærede alternativ til Anders Fogh Rasmussen, Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt, hvad havde hun at sige til opfordringen om at gå ad helvede til? Hun sagde:

"Fuldstændig enig, for det har vi sagt i mange år."

Hvorpå Helle Thorning-Schmidt spillede ud med, hvad hendes parti kalder "den største integrationsreform i vort lands historie".

Den går bl.a. ud på, at børn i alderen 10-14 år skal kunne idømmes samfundstjeneste, og at politiet skal kunne pålægge deres forældre at holde dem i stuearrest.

Historisk? Jovist, men hvilken historie? Er det en, som partiet selv vil ønske at blive husket for?

BEGRIBELIGT, HVIS Pia Kjærsgaard ængstes for, at SF og S kører hende højre om i udlændingepositionerne. Men se, der er det smarte ved Pia Kjærsgaard, at hun har indbygget en mekanisme, der gør, at hun pr. instinkt udfylder ethvert manøvrerum, som andre partier skaber hende ved at lægge sig efter hendes hidtidige politik. Hun lægger sig en bane længere ud.

Dansk Folkeparti udnytter skreddet i SF og S til at forlange en "tryghedspakke" i finanslovaftalen med regeringen. Tryghedspakkens handler snarere om mere-tryk-på. Den går navnlig ud på:

-vandkanoner til politiet

-straffedomme til børn

-mere videoovervågning af befolkningen

Danmark må være et af de få lande i verden, hvor den slags kan sælges som "tryghed". Man skulle snarere tro, at det var et Putin-trick.

VANDKANONERNE har politiet inderligt bedt sig fri for. Kanonernes virkning kan være lemlæstende, og de skaber voldsommere sammenstød mellem politi og demonstranter.

Pia Kjærsgaard har spillet populist på de indre politilinjer ved at sige om afvisning af kanonerne:

"Det er noget, som politiledelsen har sagt. Men det er vores indtryk, at der er temmelig langt fra politi-ledelsen til den enkelte betjent, som er ude på gaden. Dér tager vi den almindelige politibetjents parti."

Det har fået politi-tillidsmand John Dige fra den københavnske Bellahøj-station til at svare: "Betjente i København ønsker ikke vandkanoner."

Uanfægtet har Dansk Folkeparti presset regeringen og Ny Alliance til at afsætte en finanslovpulje til indkøb af vandkanoner. Et godt gæt er, at det også vil lykkes partiet at gennemtvinge købet.

Straffedomme til børn fik Dansk Folkeparti bragt nærmere virkeligheden ved at gennemtrumfe, at en sænkning af den kriminelle lavalder skal under lynbehandling i Ungdomskommissionen.

Hu hej, hvor det går - i fuldt trav og ad helvede til for retsstaten. Ny Alliance er som løst påskruet tredjehjul til VKO-sulkyen et sælsomt skue.

I går lød kritiske SF-røster om, hvad det er, Søvndal har sat gang i med sine helvedes-opfordringer. Til gengæld får Søvndal støtte fra S-integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, der erklærer: "I alt for mange år har vi overladt det til Dansk Folkeparti at stå vagt om det danske." Henrik Dams ord vil givetvis tilskynde Pia Kjærsgaard til ny vagtfuld dåd.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer