Omstilling til kriseøkonomi

Debat
18. marts 2008

"Hvis vi ser på de seneste 25 år, har skiftende regeringer ført en konjunkturmodløbende politik, hvor vi efter 2000 har ført en økonomisk politik, der har forstærket styrken af opsvinget."

Nationalbankdirektør Nils Bernstein.

MÅSKE ER DET så mange år siden, at mange har glemt, hvordan det er, når den økonomiske vækst går i stå eller direkte går over i recession. Sidst, vi oplevede en alvorlig økonomisk nedtur i Danmark, var i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne, hvor massearbejdsløshed, konkurser og tvangsauktioner fyldte bevidstheden og nyhedsstrømmen. Den daværende Schlüter-regering valgte i bakspejlets kloge lys at stramme op på det forkerte tidspunkt med kartoffelkur, tvungen opsparing og begrænsning af rentefradraget for boligejere, Det betød, at nedturen blev værre, end det havde været nødvendigt. Og da den borgerlige regering smed tøjlerne i 1993, var det på papiret en opslidende tamilsag, der væltede statsministeren, men i realiteten var det, fordi den ikke havde midlerne og evnerne til at sætte ind over for den store ledighed. Tilliden var brugt op - også hos kongemagerne - de radikale.

I DAG STÅR verdensøkonomien og den danske ditto så foran en ny økonomisk afmatning. Hvor omfattende og alvorlig den bliver, hvor dyb en krise, vi ender i, er der mange gætterier om, men det bliver næppe en ubetydelig krusning. For tiden udfoldes der store bestræbelser fra især den amerikanske centralbank, FED, for at imødegå den finanskrise, som USA i nogen tid har befundet sig i. Senest løb den 85 år gamle amerikanske investeringsbank Bear Stearns i fredags tør for penge, og centralbanken satte søndag diskontorenten ned igen, hvilket er blevet taget som et udtryk for, at FED vurderer krisen som langt alvorligere end hidtil, så i stedet for ro er der gået mere panik i aktiemarkederne. Centralbanken har igennem et stykke tid været i gang med en næsten desperat brandslukning, og forsøgt at sætte plaster på et sår, som bliver ved med at bløde. Både markante sænkninger af renterne og store indsprøjtninger af dollar til kapitalmarkederne ser ud til at være slået fejl. Og som en økonomisk læresætning lyder, så breder der sig forkølelse i resten af verden, når man nyser i USA.

DERFOR MÅ VI formentlig herhjemme indstille os på nogle magre år efter mere end 10 års ubrudt fremgang. Nationalbanken aflyste i fredags alle tidligere advarsler om overophedning. Nu er signalet, at dansk økonomi er i gang med en afkøling. Ledigheden kan blive fordoblet i løbet af de næste par år, og nedturen for boligmarkedet vil fortsætte et stykke tid endnu.

FORBRUGERNE og erhvervslivet er allerede begyndt at indstille sig på de nye tider og holder igen med forbruget og nye investeringer. Det medvirker i sig selv til en negativ spiral. Men hvad gør regeringen? Meget tyder på, at centralbankerne snart kan have udspillet deres rolle i bestræbelserne på at afbøde krisen. Rentemedicinen har sine klare begrænsninger, og derefter knytter forhåbningerne sig udelukkende til de nationale regeringer. Gennem den offentlige økonomi og den finanspolitiske kurs - især hvis man som Poul Nyrup Rasmussen arbejdede intenst for i 90'erne koordinerer mellem landene i EU - kan man afbøde de værste virkninger af en konjunkturnedgang. Indtil VK-regeringen kom til i 2001 har det været god økonomisk latin at føre en økonomisk politik, der regulerer konjunkturudsvingene.

Det vil sige, at man i nedgangstider og helst så tidligt som muligt, pumper flere penge ud i offentligt og privat forbrug, mens man i opgangstider forsøger at opsuge forbrugsmuligheder ved at hæve skatter og holde igen med offentlige udgifter. Men Anders Fogh Rasmussen (V), som sidste år i en kommentar til en kritisk vismandsrapport mente, at de økonomiske lærebøger bør skrives om, har fulgt en anden kurs. Skatten er blevet sat ned og de offentlige udgifter er steget år for år, mens den private økonomi har buldret derudaf. VK-regeringen har bundet sig selv ind i et skattestop og har af hensyn til en velfærdsorienteret opposition ikke kunnet skære i de offentlige udgifter. Det var netop det, som nationalbankdirektør Nils Bernstein kritiserede i sidste uge, at regeringen har stimuleret væksten frem for det modsatte. Måske er den nuværende regering slet ikke gearet til at føre økonomisk politik, fordi andre hensyn tilsyneladende er vigtigere?

I EN ØKONOMISK nedgangstid vil presset på regeringen og finansministeren for at fintune den økonomiske politik være langt større. Indtil nu har VK-regeringen kunnet slippe af sted med en laissez faire-agtig kurs, der prioriterede ideologiske mærkesager, fordi kurverne har vendt den rigtige vej både for den offentlige økonomi, ledigheden og privatøkonomien. Når krisen først begynder at kradse, vil kravet om en indsats mod tvangsauktioner og stigende ledighed tage til i styrke. Vil Løkke Rasmussen være i stand til at håndtere den situation? bew

Fremtidens arbejdsmarked

Seneste artikler

 • Krisen fremskynder morgendagens arbejdsmarked

  28. august 2009
  En øget bevægelighed fra job til job og en vækst i fjernarbejde er tendenser, som er blevet forstærket af recessionen - og så må cheferne vende sig til, at medarbejderne er blevet mindre tro
 • Mangel på ingeniører kan blive dyrt

  7. juli 2008
  Kommunerne skal oppe sig gevaldigt på lønnen, hvis de vil tiltrække unge ingeniører til kommunerne fremover
 • Bavianverden

  7. juli 2008
  Miljøet er barskt, forældet og mandsdomineret, og det gældende regelsæt er svært for ikke at sige umuligt at kombinere med et moderne familieliv
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danmark for hele folket .

Klassekamp/kulturkamp :Under tonerne af Oskar Hansens gamle arbejder sang. ”Danmark for folket”. Blev denne herlige nasion bygget, Danmark har i langtid været et land. Med udpræget velfærd og lighed for alle. VKO overtog magten ved at erkende at værdien i det rummelige velfærdssamfund som der er substansen i denne herlige gamle arbeder sang. Vi Danskere ønsker et ligesamfund, med plads til alle ved samfundet bord. Efter 2001 blev dette også en borgerlig værdi, de borgerlige mendte dog at de kunne bevare.dette samfund, for næsten den halve pris. Velfærd i diskound udgave. Uden at gå på kompromis, med mere end indpakningen. Var visonen i Foghs regering. Siden Foghs magtovertagelse i 2001. Er tonerne i denne borglige version af denne gamle arbejder sang. Blevet noget falsk, der har været velstands fest i samfundet. Vores samfund har aldrig oplevet støre vægst og velstands fremgang, siden 1960ne. Trods dette er har den borgerlige version af Danmark for folket. Glemt at inviteret hele samfund grupper med. I denne velstands fest. Antallet af familjer der udsættes af deres lejligheder. Har ikke været større i næsten 40 år. Hvordan mon det ville ha gået hvis VKO regere et Danmark i krise. Siden 2001 har vægsten af udsatte familjer, været næsten ens med salgsfremgangen, af extrem luksus i Danmark. VKO har defakto, genindført klassesamfundet af bagdøren. Det var kampen mod dette klassesamfund der fik Oskar Hansen til at skrive ”Danmark for folket”.

Dansk folkeparti er også begyndt at synge Oskar Hansens herlige gamle arbejder sang. Dog bliver man lidt i tvivl. Om omkvædet i DF´s version ikke nærmere er ”danmark for danskerne”. Og ikke Danmark for folket. Udelukker DF´s version af, Danmark for folket. Ikke hele befolknings grupper, DF´s Danmark. Er tydeligtvist et Danmark der opdelt, efter race, religion og oprindeles land. Alle dyr er lige. Men nogle dyr, er mere lige end andre. Er i DF´s danmark. Blevet til alle danskere er lige. Men nogle danskere, er mere danske end andre. Dette Danmark mindere mere om kamerat napoions annimal farm. Efter George Orwell´s skræk roman om stalins. Soviet unnionen.
End oskar hansens gode gamle vison, om et demokratisk åbent velfærdssamfund. med plads til alle ved samfundet bord. Kammerat Pia evner dog stadigt af uransagelige årsager at forføre folk, til at tro det modsatte DF´s hylest til hollandske Gert wilderes øger til bevisførelsen om dette.

Når vi fra den humaniske lejer. Synger Danmark for folket. Så mener vi HELE FOKET. Vores Danmark har plads til alle ved samfundes bord. Vi ønsker ikke at tabe hele befoknings grupper på gulvet. Vi opdeler kun efter om man ønsker at deltage i samfundet på lige, demokratiske vilkår. Vi adskiller ikke efter hverken. Race religion eller oprindeles land. Enten er man demokratisk indstillet, eller også er man ikke. Vi forkaster og fordømmer alle anti demokrater uanset. Race religion eller oprindeles land. Vi fra den humanistiske lejer. Ved at er ikke muligt at skabe et velfærds samfund i diskund udgaven. Vi ved at besparelser i dette samfund, betyder mindre velfærd og ligehed. Dette betyder automatisk et andet samfund end Oskar Hansens 1930er vision om et Danmark for folket. Med plads til alle ved samfundet bord.

Mørke skyer truer fremtidens velfærd. Klima og resurse problematikken er en reel faktuel trudsel mod dette retfærdige ligesamfunds, lagtidsholdbarehed . vi ser allerede finans markderne være presset pga olie prisens himmelflugt børs krak, og energi krise truer i horisonten. Siden 2001 har VKO høstet meget mere forsil energi fra nordsøen, end de genplantede ny vedvarnde energi til erstatning for denne. Selv om VKO nu er kommet på bedre tanker efter energi forliget. Så skete dette ikke uden nogen kamp fra den humaniske lejer, vi ville gå langt længere end de ville i denne sag.

Vi mener at fremtidens samfund også skal ha energi nok, til kunne producere tryghed og velfærd. for vores børn og børnebørn og genrationerne her efter. Derfor er vi nødtil at forsikre fremtidens velfærdssamfund. Ved at målrettet udfase den forsile energi og erstatte den med vedvanrde energi.

Visionen er nu. Danmark for hele folket, økologisk og bæredygtig.

martin sørensen bestyrelses medlem SF-vesthimmerland

Nygade 4
9681 ranum

http://vedvarendeenergi.underskrifter.dk/index.php