Leder

Flammen

Debat
28. april 2008

I DENNE uge rammer faklen Kina, efter at de stolte bærere af den olympiske ild har måttet løbe en sand spidsrod i Paris, London, San Francisco, osv., hvor demonstranter lykkedes med at få 'pustet' ilden ud. Meget tyder på, at jo mere, vi nærmer os åbningen, desto mere vil protesterne aftage, for nu vil alverdens tv-seere den undenlyneme have den olympiske sommerunderholdning.

Det var jo ikke meningen med ilden, at den skulle slukkes. Den skulle være en positiv verdensbegivenhed. Ligesom når soldater på begge sider af fronten i gamle dage i visse tilfælde kunne finde ud af at holde våbenhvile juleaften, er den olympiske ide, at man i nogle uger mødes til fredelig kappestrid, uanset hvilket politisk system, der er, i det land, idrætsudøverne kommer fra.

Sådan er det stadig. De værste diktaturer fra Afrika og andre steder er repræsenteret, uden at en hund gør af den grund, men med den mediedækning, der er, følger der uundgåeligt diverse politiske manifestationer med. Selvfølgelig har tibetanerne i og uden for Tibet benyttet anledningen til at gøre opmærksom på undertrykkelsen af deres land og kultur.

HER I KONGERIGET har Brian Mikkelsen og Bendt Bendtsen benyttet anledningen til at opføre deres eget lille Muppetshow. Engang imellem føler de konservative pludselig et påtrængende behov for at vise, at de adskiller sig fra Venstre, og når der så - stadig - er tale om et kommunistisk land, havde de den ideologiske begrundelse, selvom det royalistiske parti så undtagelsesvist måtte træde kronprinsen over tæerne. De er nu banket på plads.

IOC, Den Internationale Olympiske Komite, er blevet kritiseret for overhovedet at have udpeget Kina som værtsnation, men der er en ide i at placere legene i de hidtil forfordelte verdensdele. Lande som Indien og Brasilien må også stå for tur. Og Kina er såvist ikke nazityskland med en milliard heilende mennesker, selvom landet har sine (store) skampletter. Den menige kineser ville næppe blive glad for en boykot, kun skuffet - ligesom så forskellige notabiliteter som Mogens Lykketoft og Dalai Lama har talt imod en internatonal boykot.

DOG HAR Dalai Lama truet med at gå af, hvis volden i Tibet fortsætter. Men måske er han også træt af at være lama. Han er 72 år. Senest har kineserne meldt ud, at de gerne vil tale med ham. Derfra til et resultat er et stykke, men tibetanerne har dermed fået al den eksponering af deres problem, de kunne ønske sig. Det kan de ikke være utilfredse med, ligesom diverse sociale og politiske problemer i Kina vil blive belyst i et hav af artikler og tv-udsendelser verden over i den kommende tid, så måske har IOC alligevel ikke jokket i spinaten, og selv om den stakkels flamme har blafret, rokker formanden Jacques Rogge sig ikke: Faklen må af sted igen om fire år. For som journalistik opererer med begrebet tilstræbt objektivitet, må OL operere med at være tilstræbt upolitisk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristen Bjørnkjær:

"HER I KONGERIGET har Brian Mikkelsen og Bendt Bendtsen benyttet anledningen til at opføre deres eget lille Muppetshow. Engang imellem føler de konservative pludselig et påtrængende behov for at vise, at de adskiller sig fra Venstre, og når der så - stadig - er tale om et kommunistisk land, havde de den ideologiske begrundelse, selvom det royalistiske parti så undtagelsesvist måtte træde kronprinsen over tæerne. De er nu banket på plads. "

Og timingen kunne heller ikke være mere perfekt, når man tager i betragtning at Mikkelsens og Bendtsens "Muppetshow" fandt sted i samme uge, som justitsministeren bekendtgjorde, at hun synes det vil være en vældig god ide, hvis Danmark fremover begynder at udvise mennesker til lande, der udøver tortur.

Logikken i det Konservative Folkeparti må være den, at menneskerettighederne er noget der skal gælde i Tibet og Kina, men så sandelig ikke for personer der opholder sig i Danmark...