Leder

642 kroner og 50 øre

Debat
7. maj 2008

FINANSMINISTER Lars Løkke Rasmussen er ikke blot en dreven jurist, der ved, hvor kanten af en lov sidder, men også en såre sparsommelig mand. Det har pressen den senere tid kunnet fortælle vidt og bredt om. Lars Løkke Rasmussen er for eksempel ikke en mand, der for skatteydernes surt tjente kroner fiser den af i ugevis på et hotelværelse i udlandet, mens han rydder minibaren for promiller og peanuts.

Sådan en mand er Løkke ikke, for han skynder sig at tage hjem fra udlandet, inden han begynder at kede sig. Det var tilfældet, da han som amtsborgmester for otte år siden var på forlænget våd weekend i Rom med sit sundhedsudvalg. I modsætning til sundhedsudvalgets medlemmer blev han efter weekenden ikke hængende til det politiske gruppearbejde om mandagen, tirsdagen og - gab - onsdagen. Enhver kan regne ud, hvor mange penge til overnatning på luksushotel og indtagelse af flydende føde (Sundhedsstyrelsen anbefaler at drikke rigeligt under rejser til destinationer i subtroperne) Løkke med sin fremskyndede hjemrejse mandag morgen sparede det offentlige for.

Og hvad var takken for denne spareiver? Såmænd en skamstøtte på forsiden af Nyhedsavisen, der kandiderer til titlen som landets førende sladderblad og har specialiseret sig i at finde selv det mindste hår i den politiske suppe.

Hvordan er det kommet så vidt?

VI HAR KUN det skæg, vi selv sidder på, mumlede pressen til sig selv for små 20 år siden og gav sine politiske redaktioner besked på droppe al snak om betalingsubalance og fæle fiskerikvoter, som de talende jakkesæt fra Christiansborg og omegn havde for vane at tygge drøv på.

Næh, må vi i stedet få noget gedigent snavs om politikerne at kaste på forsiden, allerhelst en gang søle hentet op syd for livremmen, og hvis det ikke lige er til at opdrive så i det mindste en forfjamsket politiker grebet på fersk gerning med pølsefingrene i frimærkekassen. Og som på kommando sprang disse historier ud på forsiderne.

En af de første i genren var gyseren om dansk politiks monster nummer et, socialdemokraten og dampradioens hyggeonkel Jimmy Stahr, der i 1992 kom til at hugge en ispind. Mens den af pressen nedsatte folkedomstol voterede over denne nederdrægtige forbrydelse, valgte det røde uhyre selv at træde ud af politik.

Danmark var hermed atter blevet et trygt og rart land at leve i, men glæden varede ikke længe.

Snart dryssede skeletterne ud af skabene, som var de betalt for det, og den politiske skandale blev til det daglige brød for blandt andet fhv. statsministerkandidat Hans Engell, der selv var blevet torpederet af en uregerlig betonklods på Helsingørmotorvejen og idømt den uhørt hårde straf på syv års chefredaktion i Ekstra Bladets tugthus.

Det konkurrerende B.T. fik fat i daværende borgmester Peter Brixtoftes vinregninger, som man skrev en del linjer om, desværre uden at fange pointen om Farum som liberalismens foregangseksempel.

Og det er blevet ved.

Den ene dag har en mandlig politiker, som tilmed var pænt uddannet hos A.P. Møller-Mærsk, gennem et hul i væggen til kvindernes solarium i Køge Svømmehal fuldført en række anatomiske studier - og bødet herfor med sit politiske liv.

Den næste bruger en SF-folketingsmand, som vi har glemt, hvad hedder, falsk navn i en sag om genudlejning af et værelse. Kunne man ikke pudse terrorkorpset på en type som ham? Og hvad med den nu meget forhenværende forbrugerminister, hvis mand ikke betalte for en markise? Eller den bornholmske politiker, der for nylig dyrkede sex med en kvinde over den kriminelle lavalder. Ja, De læste rigtigt: over.

NU ER OGSÅ statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen skrevet grundigt ind i skandalens annaler, og pressen håber vel at se hans hoved på et fad, venligst udlånt af hans romerske stambar.

Men lur os, om den lunefulde befolkning så ikke går i modfase og blot for at drille pressen pønser på at tilgive natteravnen Løkke, specielt efter at han har hostet op med 642 kroner og 50 øre, som han ved en fodfejl havde fået udbetalt af statskassen. Bemærk ørebeløbet, som sikkert omhyggeligt er oplyst på foranledning af en hoverende spindoktor, der vil klargøre for alle, hvor småligt det hele er blevet.

Løkke skal dog nok vare sig for at hovere for hurtigt, for en presse i krise graver fortsat sultent efter godbidder i venstremandens fortid.

Der kan være mere at hente, selv om Venstre er god til at slette sporene efter sig. Da det gik galt med Peter Brixtofte i Farum, skiftede man blot kommunens navn til Furesø. Frederiksborg Amtskommune, hvorfra Løkkes forlængede weekend i Rom betaltes, kaldes i dag Region Hovedstaden.

Al mistanke samler sig derfor nu om Græsted-Gilleleje Kommune, hvor Løkke sad i kommunalbestyrelsen fra 1986-97. Kommunen har mistænkeligt nok senere skiftet navn til Gribskov. Mon ikke det er i tykningen derinde, at hunden ligger begravet?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ha ha.

Det må vist kaldes en superleder.

Det var sgu en velskrevet leder!