Leder

Clintons glasloft

Debat
16. maj 2008

SOM MAN KAN LÆSE i dagens avis, fremkalder den amerikanske demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton stærke følelser. Lige siden hun dukkede op i politik, har tusindvis af mænd følt sig provokeret af hende og lige så mange amerikanske feminister følt med hende, identificeret sig med hende, håbet på hende, analyseret hende og skiftevis været ekstatiske (da hun ikke ville nøjes med at stå sin mand bi og bage småkager) og dybt skuffede (da hun ikke smed Bill ud efter Lewinsky-svigtet, og da hun skiftede efternavn, frisure og smed brillerne til fordel for kontaktlinser, for nu blot at nævne nogle ofte debatterede sceneskift).

Der har været mere stille fra koret af feministiske røster omkring hendes seneste politik. F.eks. om hendes støtte til Irak-krigen, hendes protektionisme i handelspolitikken og senest de populistiske toner, hvor både race og klasse er bragt åbenlyst i spil af Clinton, der, efter at den tidligere demokratiske kandidat John Edwards har meldt sig under Barack Obama-fanerne, ser endnu mere trængt ud end før.

HILLARY CLINTON har selv gjort rigtig meget ud af at være one of the tough boys. Det kan man ikke fortænke hende i. Det er et klassisk problem for kvinder i politik, at hvis de fremstår som for bløde og stereotypt kvindelige, er de ikke ordentlige ledere, nøjagtigt ligesom de for alt i verden ikke må blive "for maskuline" (lig med enten mandhaftige bitches ellertriste usexede, barnløse typer).

Men hvilket politisk resultat giver denne hårdtslående retorik? Truslen om at udslette Iran fra Jordens overflade, hvis landet angriber Israel og den slags.

KAN MAN - som en klummist i The Nation gjorde forleden med en reference til Clintons lektioner i hvide amerikanske vælgeres præferencer - ikke spørge sig selv om, hvorvidt Hillary Clinton, samtidig med at hun har sprængt det berømte glasloft, også har sat "standarder for en helt ny underetage og hjertens gerne ville have skåret i Obamas ansigt med det selv samme glas, hvis hun havde fået chancen".

"Behøver vi flere lektioner i, at kvinder også kan være aggressive? Har vi ikke set kvindelige fangevogtere nok, da filmene fra Abu Ghraib kom ud? Tre ud af de fem fangevogtere, der var sigtet for vold mod fangerne dér, var kvinder, og den øverste fængselsleder var også en kvinde ... De dyder, som ofte forbindes med kvinder - evnen til medfølelse, medlidenhed, omsorg - ved unge feminister godt også kan deles af mænd," skriver klummisten.

DET ER FRISTENDE at konkludere med den amerikanske forfatter Kathleen Parker i dagens avis, at Hillary Clinton sandsynligvis taber sit partis nominering til præsident, "ikke fordi kvinderne har forrådt hende, men fordi Obama har tilbudt både kvinder og mænd noget andet, som de hellere ville have. En frisk start, fri for ramponeret bagage fra fortiden ..."

At kvinder med Parkers ord i virkeligheden er som mænd. De vil have en præsident med integritet, som de kan stole på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

God artikkel om nogle emner der i den grad trænger til opmærksomhed.

Hillary Clinton har nu scoret en ny rekord i infamitet ved overfor en avis at bruge som argument for at forblive i nomitationskampen til den bitre ende, at: "Vi husker jo alle, at Bobby Kennedy blev skudt i juni under primærvalget i Californien":

"Ever since she realized back in early March that Obama was going to take the nomination Hillary Clinton’s long-term strategy has been to do her best to ensure McCain will win this November so she can become the Democratic nominee in 2012. But she had a short term strategy too and on Friday she deliberately made it explicit in a newspaper office in Sioux Falls, South Dakota. There she suggested that some is likely to step up to the plate and assassinate Barack Obama in the waning moments of the California primary, just as Bobby Kennedy was forty years go almost to the day. The wish is mother to the deed. If anything does happen to Obama in California Mrs Clinton should surely be indicted as a co-conspirator.

How to else construe her grotesque remarks in Sioux Falls, South Dakota, in the editorial offices of the Argus Leader newspaper. Here she told the editors, "My husband did not wrap up the nomination in 1992 until he won the California primary somewhere in the middle of June, right? We all remember Bobby Kennedy was assassinated in June in California. I don't understand it," she said, dismissing calls to drop out."

http://www.counterpunch.org/cockburn05242008.html