Leder

Oxymoronet

Debat
30. maj 2008

EN SELVMODSIGENDE vending kalder man også for et oxymoron. Larmende stilhed og et stille skrig er eksempler på oxymoroner. Et andet oxymoron i rækken er summen af de mange forskellige udmeldinger om dansk økonomi, der med rund hånd bliver kastet ud i det offentlige rum.

Om den grundlæggende stærke danske økonomi fortæller eksperterne fra finanssektoren den ene dag, at "boligpriserne måske nok vil falde lidt, men ellers er Danmark blot på vej ud af en højkonjunktur for at lægge an til en blød landing. Ingen grund til krisesnak her". Om den aktuelle krise i dansk økonomi fortæller ministre og repræsentanter for arbejds-giverne så den næste dag, at "væksten går i nul, fordi manglen på arbejdskraft aldrig har været større".

Dansk økonomi er altså tilsyneladende stærk og i stærk krise. Et oxymoron er født.

MED OXYMORONER er det sådan, at de ofte på deres egen selvmodsigende facon gemmer på en indsigt om den sammenhæng, de bliver brugt i. Sådan er det også med udtalelserne om dansk økonomi. Summen af dem siger nemlig meget om både økonomien og ikke mindst om de økonomiske eksperter.

Om økonomien gælder det naturligvis, at den er fuld af nøgletal, der kan fortolkes forskelligt. Alt efter om man spørger Lars Løkke Rasmussen eller tænketanken Economist Intelligence Unit, vil man få at vide, at væksten i det danske BNP stiger med henholdsvis 0,7 procent og 1,2 procent i 2009.

De selvmodsigende udtalelser siger også meget om de eksperter, der udlægger den økonomiske tekst. Påfaldende er det eksempelvis, hvor positive eksperterne fra finanssektoren ofte er. Vismændene kom tirsdag med en rapport, der konkluderer, at boligpriserne kontinuerligt vil falde i de næste tre år. Nej, lød, reaktionen straks fra Nykredit: "Priserne falder en smule i år, de vil være uændrede næste år, og så stiger de året efter". Det, der mangler i dette tilfælde og generelt i den økonomiske debat, er mere klarhed om eksperternes motiver. Det er usikkerheden om motiverne, der forvirrer i den økonomiske debat.

MARX SAGDE ALTID, "at oprigtighed giver succes, så den, der vil have succes, skal foregive oprigtighed". Lige nu foregiver eksperterne oprigtighed, når de kommenterer den økonomiske udvikling og aldrig kommenterer deres egne motiver. Med succes, for de fylder meget i det offentlige rum.

Men Groucho Marx var jo komiker, fuld af ironi, og spørgsmålet er, om ikke eksperterne ville fremstå mere oprigtige, hvis de - bare en gang imellem - fortalte om deres motiver. Eksperter fra finanssektoren kunne eksempelvis godt fortælle, at de udpeger de mest positive elementer i økonomien, fordi de har en fundamental interesse i at holde forbruget i vejret. Også uden at sætte sektorens troværdighed på spil. Tværtimod ville det måske ligefrem virke mere overbevisende på mange lægmænd, der i hvert fald ville have lettere ved at forstå forskellene i debatten.

Som det er lige nu, er vurderingerne af dansk økonomi en stor oxymoronisk forvirring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At tale om overophedning af økonomien nu i en tid, hvor boligmarkeet er i frit fald. energi fødevare priserne nu udhuler vores real løn så der reelt i år er real løns fald hr og fru danmark mister i år ca 30.000-50.000 kr før skat, midt i den tid der taler borgerlige politkere forsat om en " overophedning" af den danske økonomi, og har enda gennemført de første reduktioner af det økonomiske råderum for at nedkøle den " overophedede økonomi" ved at indføre et offenligt byggestop nu hvor de første negative arbjedsløsheds tal for bygge brancen faktisk har meldt sig. "overophedning af den danske økonomi " ?????

At den danske økonomi nu er truet af overophedning her i starten på direkte økonomiske nedgagnstider. det er en tid hvor hr og fru danmark faktisk mærker en ny påbegynede krise i deres konkrete købekraft. At Det udgør et borgerlige faktum, må bestemt også kvalificere sig til et nyt oxymoron.

Der kun kan danne almen basis til generel nasional forundring.