Leder

En Araber i Manchester

Debat
3. september 2008

TIRSDAG AFTEN LUKKEDE det såkaldte 'transfervindue' - den periode, hvor de europæiske fodboldklubber frit kan handle med spillere. Indtil sidste øjeblik var der spekulationer om, hvorvidt Tottenhams elegante bulgarske angriber Dimitar Berbatov bliver solgt til Manchester United for 26 millioner pund. Men den store historie i fodboldkredse var en anden. Nemlig, at Manchester City FC - klubben, der altid har levet i skyggen af sin mere berømte rival - var blevet overtaget af kongefamilien i De Forenede Arabiske Emirater. Selv den meget seriøse avis The Guardian fortalte læserne, at den nye ejer er: "Rigere end Roman Abramovich" - den russiske mangemilliardær, der for få år siden købte den dengang næsten konkursramte London klub Chelsea FC.

EN INJEKTION AF arabiske petrodollars kan betyde, at Manchester City kan overtage rollen som det bedste fodboldhold i Englands Premier League. Manchester City er nu verdens rigeste klub - rigere end både Manchester United og Real Madrid. Og, som Abramovich har vist i tilfældet Chelsea, skaber penge sportslig succes. Manchester Citys nye ejere gik straks i gang. Kun to timer efter overtagelsen af klubben købte City den brasilianske stjernespiller Robinho fra Real Madrid. Og for at vise, at der var kommet nye boller på fodboldsuppen i den nordengelske by, tilbød Manchester City 30 millioner for Berbatov.

DET ER KUN DE MEST hårdhudede romantikere der begræder, at moderne fodbold er en professionel sport med en milliardomsætning. God underholdning koster penge og kræver derfor investeringer. Men fodbold er også andet end pengemagt. Det er et problem, hvis sportslig succes kun afgøres af, hvem der har de dybeste lommer. Det er også et problem, at rigmænd - med tvivlsom etik - kan erhverve fodboldklubber på en måde, der var utænkelig i andre dele af erhvervslivet. Ligesom den tidligere ejer, Thailands tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, er også de nye ejere blevet beskyldt for brud på menneskerettighederne.

DEN SLAGS FORBINDELSER ER IKKE GODE for fodboldsporten. Og de er ikke nødvendige. Mens fodboldklubber i England og Italien er ejet af rigmænd - premierminister Silvio Berlusconi ejer således AC Milan - er det samme ikke tilfældet andre steder. I den tyske bundesliga skal fansene eje mindst halvdelen af aktierne, og i Spanien er klubber ejet af tilhængerne. I Spanien er der sågar demokratiske valg til topposterne i klubberne.

Det betyder ikke, at der er færre penge i spansk og tysk fodbold, men det betyder, at klubberne beholder deres sjæl og den tilknytning til lokalsamfundet der giver sporten social værdi. At spanske klubber er lige så succesfulde som engelske og italienske viser, at der er et alternativ til tvivlsomme rigmænds overtagelser af fodboldhold. Q

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her