Leder

Beskæmmende

Debat
25. september 2008

I 2002, DA DANMARK havde EU-formandsskabet, osede udenrigsminister Per Stig Møller af stolthed over sin andel i dannelsen af 'Kvartetten', en diplomatisk elitestyrke bestående af nålestribede jakkesæt fra Rusland, FN, EU og USA, der fik i opdrag at etablere en 'køreplan for fred' i Mellemøsten.

Per Stig Møller var entusiastisk. Dette var aktivistisk udenrigspolitik lige efter hans pibehoved, og som den første i 'Kvartetten' rejste han til Jerusalem for at kickstarte 'køreplanen'. Han blev modtaget med passende pomp i Ramallah, hvor Yasser Arafat havde fundet et dansk flag frem til lejligheden, hvorimod Ariel Sharon, nøjedes med at telefonere til et vagtskur ved udkørslen fra Arafats hjemmestyrereservat.

Denne 'afsnubning', som en ydmygelse kaldes i diplomatiet, varslede, hvor seriøst den israelske ledelse tog 'Kvartetten', og næppe var den danske minister og EU-formand rejst hjem, før Sharon iværksatte sin egen køreplan for kampvogne. Vestbredden blev invaderet, og Arafat blev gidsel i sit eget kontor. Siden har rutenettet været op ad bakke. Eller nedad mod afgrunden, om man vil.

'KVARTETTEN' MØDES i dag i New York for at drøfte køreplanens fremtid. Hvis den da har en fremtid, for på diplomaternes bord ligger en rapport fra 21 hjælpeorganisationer i området, der beskriver israelernes konsekvente obstruktion af alle tiltag for etablering af et holdbart grundlag for en fredsaftale med palæstinenserne.

Rapporten gider ikke opregne alle svinkeærinder og sammenbrud siden 2002, men går tilbage til 'Kvartettens' møde i Berlin i juni, hvor den indskærpede et "hastende behov for mere synlige fremskridt på landjorden, der kan skabe tillid og støtte op om de forhandlinger, der indledtes i Annapolis" (hvor præsident George W. Bush i november sidste år bebudede en revitalisering af 'køreplanen').

De tre vigtigste 'synlige fremskridt', 'Kvartetten' aftalte med Israel på Annapolis-mødet i november 2007, var:

-Stop for udvidelse af jødiske bosættelser i de besatte områder og i det annekterede Østjerusalem.-Lempelse af de militære afspærringer, der forhindrer palæstinenserne i at bevæge sig frit i deres eget område.-Afvikling af blokaden mod Gaza.

REALITETERNE PÅ landjorden er: Israel har siden juni godkendt 2.550 nye bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem.

Antallet af checkpoints er øget fra 561 til 609 siden Annapolis.

Siden en aftale fra 2005 om gradvis afvikling af checkpoints blev indgået, er antallet af 'fysiske forhindringer' øget med 233 - siden april har Israel nedlagt nogle få kontrolsteder, men ingen nær 'den grønne linje' og muren/barrieren, der er opført på palæstinensisk område.

Gaza er, trods en vaklende våbenhvile med Hamas, stadig underlagt en fysisk blokade, der medfører underernæring, ubehandlede syge og mangel på fornødenheder som el og brændstof. Godt halvdelen af de 3,7 mio. palæstinensere er børn, og godt 57 pct. lever under fattigdomsgrænsen.

ISRAEL PÅKALDER sig den legitime ret til at beskytte sine borgere mod terror som årsag til en brutal fremfærd, der omfatter tyveri af landområder, bosætteroverfald på landsbyer, afbrænding af afgrøder, forgiftning af brønde. Palæstinensernes legitime ret til modstand mod denne kriminalitet kaldes terrorisme.

Bundlinjen er imidlertid, at Israels legitime ret til selvforsvar konsekvent underminerer 'Kvartettens anbefalinger, der f.eks. kunne skabe palæstinensisk vilje til samarbejde om terrorbekæmpelse.

'Kvartetten' har derfor intet udrettet. Som det hedder i rapporten: "I de fem vigtigste af 10 områder, som 'Kvartetten' har taget op, er der ikke sket fremskridt, i nogle områder er der tale om forværring."

NÅR ISRAEL KAN slippe afsted med at ignorere 'Kvartettens' på papiret magtfuldhed, skyldes det, at USA er projektets trojanske hest. I USA lægger ingen politiker sig ud med Israel.

Da Bush senior gjorde det i 1991 - man husker stadig hans udenrigsminister, James Baker, der meddelte Yitzhak Shamir sit telefonnummer i Washington - tabte han valget året efter til Bill Clinton. Intet tyder på, at John McCain og Barack Obama har lyst til at tabe et valg.

Så palæstinenserne må nok imødese, at de heller ikke fremover vil kunne regne med 'Kvartetten'. Eller for den sags skyld med Per Stig Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her