Leder

Retten til eget våben

Debat
5. september 2008

GUNS, BABIES AND JESUS - skydevåben, babyer og Jesus. Sådan - og med slet skjult begejstring - sagde den ultrahøjreorienterede radiovært Rush Limbaugh, da han hørte nyheden om, at Sarah Palin blev stillet op som vicepræsidentkandidat for Det Republikanske Parti. Få timer efter havde millioner af vælgere set billeder og filmklip af fru Palin med en maskinpistol på YouTube på nettet. Damen er - selvsagt - medlem af den famøse organisation The National Rifle Association; en organisation, der kæmper imod restriktioner i adgangen til skydevåben, og som fører kampagne for, at amerikanske borgere opretholder deres forfatningssikrede ret til at bære våben.

FOR OS I DET FJERNE OG - i sammenligning med USA - ganske fredelige Europa er denne begejstring for våben ofte set som et kuriosum; endnu et tegn på, at amerikanerne er så ganske anderledes. Vi griner lidt af amerikanerne, når de - eller nogle af dem - fremsætter synspunkter om, at alle bør have ret til at eje maskinpistoler og andet isenkram til forsvar af deres hjem.

De griner næppe i Skagit County i staten Washington. For samtidig med at konventsdelegaterne ved Det Republikanske Partis konvent i Minnesota priste Sarah Palin for hendes kompromisløse støtte for retten til at bære skydevåben, blev seks mennesker dræbt, da en - som tv-selskabet CBS sagde - "tilsyneladende sindsforvirret mand" gik amok med en AK-47. En af de dræbte var en politimand - de andre var tilfældige forbipasserende.

'People kill, not guns' - Mennesker slår ihjel, ikke våben, var kommentaren fra The National Rifle Association. Det er deres standardsvar og respons. Men faktum er, at det kun er i lande, der har en lempelig våbenlovgivning, at sådanne massemord finder sted. I USA ejer hver borger i gennemsnit 2,8 skydevåben. Det betyder, at der er knap en halv milliard skydevåben i USA! Det kan ses tydeligt på statistikkerne. Hvert år forvolder skydevåben omkring 30.000 drab i USA. I Storbritannien dør der til sammenligning 60 mennesker! Flere våben er lig med flere mord!

DISSE STATISTIKKER VISTE TEGN på bedring, da præsident Bill Clinton fik gennemført den såkaldte Brady-lov i 1994. Den krævede baggrundstjek og en venteperiode på fem dage, inden man kunne få lov at købe et våben. Men loven blev ikke forlænget af George W. Bush (en mand, der selv er medlem af The National Rifle Association). Nu er USA tilbage ved de højere tal.

BARACK OBAMA BLEV KRITISERET, da han tog spørgsmålet op. Men dette problem både kan og skal løses. Selv om drastiske reformer er en umulighed, er det magtpåliggende, at man genindfører nogle af de yderst milde restriktioner, som blev indført af den seneste demokratiske præsident. Statens væsentligste opgave er at beskytte borgerne. Det fælles bedste kommer frem for den anakronistiske trang til at bære våben.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her