Leder

Susies blå øjne

Debat
24. september 2008

DANSKTOPPEN er længe blevet stedmoderligt behandlet i Danmarks Radio. Det mener Katrine Winkel Holm, der er sognepræst, men også medlem af Danmarks Radios bestyrelse for Dansk Folkeparti. I sidstnævnte egenskab tager hun nu sagen op, og rent bortset fra at bestyrelsesmedlemmer ikke forventes at blande sig direkte i programpolitik, har hun ret i, at man efterhånden må lede længe efter dette populære musikprogram, ja, man skal nærmest være radiodetektiv for at finde det på DAB eller internetradio. Altså helt ude i frynsen af DR. Hun mener, at licensbetalerne har fortjent at kunne høre Dansktoppen på en mere agtværdig kanal og dermed få noget for deres penge.

Yes! Det har de nemlig, og radiodetektiver er der ikke mange, der er.

Danske musikere og sangere har i årevis beklaget sig over, at deres numre i det hele taget ikke spilles ret meget i radioen. Det døde på en måde, da monopolet blev brudt, idet DR pludselig fik travlt med at forynge sig, da man kunne konstatere en flugt til nye radiostationer som The Voice, etc., som tonsede engelsksproget rock ud i æteren. Der blev pålagt DR-medarbejderne stramme regler for, hvad der skulle spilles. Det var med til at holde på de unge, men de gamle blev svigtet mere end godt er for en public servicestation. At DR's tv også droppede Keld Heicks program, Musikbutikken, hører med til historien.

NUVEL, Dansktoppen har aldrig fået mange roser af musikkendere, ikke fra rockmusikerne og selvsagt heller ikke fra dem, der er til klassisk musik. Dertil er den for enkel, for klichébefængt, eller primitiv, som nogle nedladende vil sige, som om vi taler om abemusik. Men den går ikke, når vi har at gøre med et licensbetalt massemedie. Her skal være noget for alle, og Danskpoppen har et stort potentielt publikum, der er rasende ligeglade med, om sangene ikke er anerkendt af finere kendere. De vil have "Lille sommerfugl" og "Landsbyens gadekær", og hvornår har man egentlig sidst hørt "Smilende Susie" med Birgit Lystager? Bevares, der falder da små dryp af f.eks. i Giro 413, men netop dryp.

Rent historisk blev Dansktoppen 'født' i 1968, måske netop som et symbolsk forvar i en periode, hvor Beatles var på toppen, beatmusikken fejrede triumfer og fejede snart sagt alt til side, herunder jazzmusikken. Alligevel var det virkelig noget at blive stemt op på toppen af Dansktoppen. Det skete for blandt andet John Mogensens "Der er noget galt i Danmark", som i dag er en popklassiker.

Men nu smiler den lille smilende Susie altså ikke mere. Man skal imidlertid ikke tro, at Katrine Winkel Holm udelukkende er gået ind i sagen for Susies blå øjnes skyld. Holm kan nok hoppe med på "Den knaldrøde gummibåd" mellem alle salmerne, men ellers er det skinbarlig politik. Op på barrikaderne Villy, Margrethe og Helle! Dansk Folkeparti er i gang med at erobre verdensherredømmet over det folkelige Danmark, intet mindre. Det må ikke ske. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her