Leder

Hjælpemiddel: euro

Debat
31. oktober 2008

"PENGEGRISE", kaldte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) en gang mennesker, der smider om sig med andre folks penge. For nu at blive i retorikken, så tænker de fleste vel også inderst inde, at det burde være muligt alene at lade de uansvarlige grise, der har forårsaget den nuværende finanskrise, stå for skud. Så krisen ikke skal fylde så meget i alle andres hverdag.

Ingen tvivl om, at det ville være ideelt at lade de mennesker og selskaber - de, der spekulerede for andres penge, de, der pressede på for mere kreative lån og sammenpakkede lån, så lån blev investeringer i sig selv - betale prisen for finanskrisen. Det vil bare ikke hjælpe ret meget, fordi krisen er så omfattende og har bredt sig langt ud over den usunde finanssektor, der skabte den. Kun bevægelser på samfundsniveau kan for alvor afhjælpe.

EURO'EN, altså et dansk medlemskab af den fælles europæiske møntfod, er et af de områder, der helt konkret kunne bevæge Danmark i den rigtige retning lige nu.

Ved at stå uden for euro'en, har Danmark i den senere tid været nødt til at hæve renten for at forsvare kronen mod spekulation. Det bliver Nationalbanken nødt til, for det er det, den er sat i verden for. Men for dansk samfundsøkonomi svarer det til at forsøge at slukke en voldsomt blussende brand med en blanding af TNT-sprængstof og den reneste benzin.

Høje renter er nemlig præcist bindeleddet mellem krisen i det finansielle system og samfundsøkonomien i bredere forstand. Høje renter betyder, at lån bliver dyrere, og virksomheder låner derfor mindre til nye projekter og drosler deres aktiviteter ned. Det kan få uoverskuelige konsekvenser for ledigheden. Med højere renter stiger også prisen for nye boligejere og flexlånernes afdrag. Det dæmper forbruget, og forstærker igen den økonomiske afmatning.

Nogle vil måske sige, at det ikke er passende at holde en afstemning midt i en krise. Til det er der kun at sige, at alternativet - stædigt at holde fast i kronen - kan være en krise i sig selv under de nuværende betingelser. Derfor er der også grund til at rose statsministeren for at lægge op til en hurtig afstemning om euro'en. Desværre holder SF igen med sin tilslutning til en afstemning, og den har statsministeren betinget sig. Her var ellers en oplagt chance for i praksis at udvise lidt af SF's omtalte økonomiske ansvarlighed.

TILBAGE TIL PENGEGRISENE. I al irritationen over, at de mest uansvarlige spekulanter ikke kan tvinges til at spille en større rolle i oprydningen, er det nok så vigtigt at huske på, at meget af det, der foregik i finanssektoren i årene op til finanskrisen, ikke var ulovligt. Det var inden for lovgivningen, og skal ansvaret placeres, må en stor del placeres i de lovgivende forsamlinger, der tillod det glade vanvid.

1990'erne bliver husket for Clinton, Nyrup og vækst. På billederne af 00'erne er der Bush, Fogh, krig og krise. En afstemning om euro'en kan være første pennestrøg til et andet billede. Og senere kommer der jo andre valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"På billederne af 00'erne er der Bush, Fogh, krig og krise."

Samt racisme, fremmedhad og værdikamp som en integreret del af den regeringsbærende ideologi...

Alexander Tengbjerg

Men hvor stabil vil euro'en vise sig at være i længden. Det er kun et spørgsmål om tid før et land bliver lidt for ivrige med trykpressen.

Alexander,

det er umuligt. Intet land kan præge/trykke € uden ECB's tilladelse. Og de har gjordt klar at de er politisk uafhængige. Ikke engang Sarkozy kunne få noget ud af dem.

Sikke en gang forkvaklet paranoia, Jens Angelsgaard. EU er et samarbejdsprojekt mellem europæiske lande, såvidt de kan blive enige. Det er i alles interesse, og det er vel ikke mindre demokratisk end USA? Hvis det er, skulle vi måske snarere overveje at adoptere det amerikanske system?