Leder

Røg i Esbjerg

Debat
18. oktober 2008

HISTORIEN GÅR, AT Gert Petersen, engang da han skulle holde foredrag på Roskilde Universitetscenter, blev mødt med en besked om, at der var rygeforbud. "Det kan vi godt sige - men så går jeg!" udbrød SF's daværende formand frygtløst. Stillet over for dette ultimatum, valgte man på RUC at gøre en undtagelse i dette ene tilfælde: Foredragsholderen måtte gerne ryge, de øvrige ikke. Mange år senere har historien fået en opfølger i Esbjerg, hvor Kim Larsen skal optræde på onsdag og torsdag i Musikhuset. Sangeren er ofte afbildet med en smøg hængende ud af sin landskendte kæft, ligesom han har brugt nogle af sine millioner på antirygelovskampagnen 'Gesundheit macht frei' og også er medlem af den syngende protestgruppe 'Den gule negl'. I Musikhuset i Esbjerg er der generelt rygeforbud, lov er lov og ens for alle, men hvad så med Kim Larsen, må han så heller ikke ryge under koncerterne her? Nej, siger Arbejdstilsynet.

PROBLEMET er jo spøjst - og principielt. Kim Larsen og andre rygere må nok se i øjnene, at slaget om at ændre rygeloven er tabt. Endog den altid smøgforlegne Lars Løkke Rasmussen måtte, da han var sundhedsminister, overgive sig til den nye konsensus. Rygere har jo desuden ofte et ambivalent forhold til deres kostbare, helbredstruende nydelse: Man vil gerne fortsætte og holde op på samme tid. Loven har hjulpet mange til det sidstnævnte. Resten må være glade, så længe de må ryge i fri luft og i eget hjem. Allerhøjest kan rygere håbe på nogle svage reduceringer, og her burde scenerygning være en oplagt kandidat. I USA har man været ret hidsige for at få rollemodeller i tv og film til at undlade at ryge, men hvis man som skuespiller skal spille en, der ryger og gerne vil stoppe, kan det have sine vanskeligheder, specielt i starten af stykket. Så er der det generelle, at mange kunstnere hævder, at det rent mentalt er positivt for deres kunst at ryge. De største jazzmusikere røg som skorstene. Miljøet bliver så sterilt, hvis de ikke må - og måske også deres musik.

LEDER AF Musikhuset i Esbjerg valgte at følge Lex Gert Petersen. "Vi gør en undtagelse med Kim Larsen", sagde han meget liberalt. Hvorefter Arbejdstilsynet gjorde opmærksom på, at at der desværre ikke kunne dispenseres fra loven, hvorefter Musikhuslederen sagde, at man så selvfølgelig ville følge loven, hvorefter Arbejdstilsynet sagde, at man ikke ville komme og rive cigaretten ud af munden på sangeren, hvorefter Kim Larsens manager, kaldet Ørn, sagde, at hans sanger slet ikke havde røget under den igangværende koncertturne! Alt dette er der jo farcestof i, omend i den mindre ende af skalaen. Kim Larsen selv vil kunne få et nummer ud af det, hvis han så alligevel hiver en cigaret frem af pakken, når han er på scenen. Vil kriminalpolitiet kunne sidde en sådan handling overhørig? Herfra må vi bede om resolut indgriben! Alt andet vil være typisk dansk blødsødenhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her