Leder

Skatteflugt

Debat
4. oktober 2008

"Vi er tæt på en skatteretslig krigstilstand."

Jakob Graff Nielsen, lektor i skatteret Københavns Universitet

Det danske velfærdssamfund er blandt meget andet kendetegnet ved, at det kun har meget få, men store finansieringskilder, nemlig skatter og afgifter opkrævet af staten eller kommunerne. Det er tillige denne enstrengede finansiering, der gør den danske model sårbar over for internationalisering og krav om ensartede regler, som ikke diskriminerer og forvrider konkurrencen på tværs af grænserne.

Andre lande har både større brugerbetaling, forsikringsordninger og særligt øremærkede bidrag til fonde, som finansieringskilder - som for eksempel arbejdsmarkedsbidrag. I Danmark og de øvrige nordiske lande har vi satset ret entydigt på skatten og især på indkomstskatten, og det er uholdbart i længden.

I går kunne vi her i avisen fortælle, at en ny sag er på vej mod Danmark fra EU. EU-Kommissionen har indledt en sag mod Danmark, som vedrører en lille del af det danske skattesystem. Sagen, som kan ende for EF-Domstolen, vedrører virksomheder, som flytter ud af Danmark og ved fraflytningen beskattes ekstra hårdt. Og det strider ifølge EU-Kommissionen mod et af Rom-traktatens hovedmål om fri bevægelighed for personer, varer og tjenesteydelser.

Det er hensynet til det samme overordnede mål i Rom-traktaten, som hen over sommeren har lagt et stort pres på den stramme danske udlændingelov.

Eksperter peger på, at sagen kun er den første af en række, som vil presse den danske skattelovgivning, og at beskatningen af de særlige danske pensionsopsparinger vil komme i EU's søgelys på lidt længere sigt. De er i dag skattefri ved indbetaling, og beskattes lempeligt ved udbetaling. Bliver de først kendt i strid med EU's regler, er der for alvor tale om en økonomisk bombe under velfærden.

Professor i EU-ret ved Syddansk Universitet, Søren Friis Hansen, hæfter sig ved, at det netop er de grundlæggende friheder i Rom-traktaten, der er i spil, og at Kommissionen - når først fokus er rettet mod dansk skattelovgivning - hurtigt vil kunne komme til at omfatte andre dele. Problemet med holdbarheden af de danske skattekilder er opstået, fordi skiftende regeringen i mange år ikke har villet ændre grundlæggende ved det danske skattesystem på trods af det internationale pres.

Det er fortsat personskatten, der bærer en meget stor del af finansieringen af velfærden sammen med moms og afgifter, mens de såkaldte immobile skatter på blandt andet fast ejendom er faldet år for år.

Det er gået godt i de år, hvor dansk økonomi har været inde i en lang højkonjunktur. Pengene er fortsat med at fosse ind i de offentlige kasser, men det var netop i de år, man skulle have taget fat på en mere strukturel omlægning af skattesystemet.

I nedgangstider, som dem vi nu står over for, vil det formentlig blive langt vanskeligere, fordi hestene bides, og den generelle accept vil være ringere.

bew

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her