Leder

Sturm P.

Debat
6. oktober 2008

EN AF DANSK humors store ikoner fik sig et ordentligt hak i lakken i weekenden. Det kom i aviserne, at en forsker, Lasse Olufson, som skrev universitetsspeciale i musikvidenskab, under sin research på Rigsarkivet var faldet over en oplysning om, at Storm P. frem til 1944 var medlem af Nordische Gesellschaft og dermed aktivt støttede en forening, som, hvis vi taler værdipolitik, var en spydspids for nazistisk (u)kultur.

Forfatteren Johannes Møllehave blev oprigtigt ked af det, da han fik det forelagt. Han har om nogen genfortalt Storm P.-anekdoter, som har lagt sale ned af grin, for de på samme tid er folkelige og sublime i deres pointer, som ofte har et absurd anstrøg. Storm P. var en beundret skikkelse i det gamle København, hvor han muntrede sig - og andre - med daglige tegninger i aviserne.

Medlemskabet kom også bag på direktøren for Storm P. museet, Jens Bing, der næppe vil være lykkelig over at have et usynligt hagekors hængende over indgangsportalen. Der var jo intet i Storm P.s kunst, som pegede i den retning, og over for Weekendavisen fremholdt han, at Storm P. var udpræget antimilitaristisk og apolitisk. Den køber Johannes Møllehave ikke, men siger til Politiken, at man jo ikke kan sige, "at en mand er apolitisk, når han har været medlem af sådan en forening på det tidspunkt."

NORDISCHE Gesellschaft var i 1920'erne en kulturforening, oprettet i kølvandet på samhandelen mellem Tyskland og de nordiske lande. Den mistede sin uskyld, da Alfred Rosenberg, en af de ledende nazister i 1930'erne, kom til at tegne selskabet og drejede det i en politisk retning. Det skulle skabe forståelse for Tyskland og de nationalsocialistiske ideer. På et tidspunkt blev Heinrich Himmler medlem af bestyrelsen. Alfred Rosenberg blev chefredaktør for nazipartiets avis, rigsdagsmedlem, leder af partiets udenrigsafdeling og en ivrig jødeforfølger. For alt dette blev han henrettet efter Nürnbergprocesserne.

OPLYSNINGEN om medlemsskabet efterlader navnlig et spørgsmål: Hvor nazistisk var Storm P.? Nazismen kan gradbøjes på den måde, at der er forskel på at være optaget af nazistiske idegrundlag i den første tid, hvor man måske dårligt vidste, hvad det var - og senere. Man kunne lade sig forblænde af, at ordet socialisme indgik i partiets navn, eller, hvis man havde rejst i Tyskland, blive revet med af begejstringen, osv. Hver enkelt person har sin egen fortælling. Men man kunne ikke undskylde sig i det lange løb - ikke helt til 1944. Hvorfor meldte den runde tegner af Peter og Ping-tegneserien sig ikke ud? Var det lurepasning eller senilitet?

Sturmführer var Storm P. så vist ikke, så er historien overhovedet af interesse her mere end et halvt sekel senere? Svaret må være ja. Hver gang man forsøger at lægge låg på sandhederne fra dengang, bliver låget jo alligevel vippet af.

Hvorfor? Fordi de hører med til historien. Danskernes historie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Storm P. og personer fra hans generation kan til en vis grad undskylde sig med, at de ikke kendte historiens facitliste på samme måde som vi gør. De havde ikke mulighed for at se nazismen i bagklogskabens lys, sådan som os. . Storm P. og konsorter vidste sandsynligvis ikke noget om holocaust og mange af de øvrige forbrydelser der blev begået af nazisterne.

De personer som i dag flirter med racisme, fremmedhad og xenofobi kan ikke på samme måde undskylde sig med, at de ikke udmærket godt er klar over hvad der kan ske, når man leger med den nationalistiske ild…

Anders Rossen

Hr. P. Thomsen
Jeg mener i den grad at man havde set bølgen af fremmedhad komme.

Nazi-partiet fremlagde allerede i tyverne deres National Socialistiske program, hvori der blandt anden var lagt vægt på flere ting der kunne få klokkerne til at ringe, såsom racehygiejne, antisemitisme, anti-kommunisme osv. osv.

Afbrænding af jødiske bøger og generele Jødeforfølgelser mm. var allerede i starten af trediverne, åbenlyst!

Du kan jo evt. studere deres ’smørebrødsseddel’ her: http://www.folkedrab.dk/sw61684.asp

Så at sige at man ikke havde mulighed for at se konsekvensen af nazismen, må siges at være rent falsum.. med mindre man har boet i en osteklokke.

Selv da må det have stået soleklart efter besættelsen af Danmark, at noget har været galt!