Leder

Fortidens synder - og nutidens

Debat
17. november 2008

"Efterfølgende krigsdækning i såvel Irak som Afghanistan viser, at alt er blevet mindre sort og hvidt."
Lisbeth Knudsen, chefredaktør for Berlingske Tidende

LEDER | Der var engang, hvor Danmarks to borgerlige aviser, Berlingske Tidende og Jyllands-Posten, holdt med USA. Det var dengang under ungdomsoprøret i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 70'erne, hvor enhver kritik af den vestlige halvkugles supermagt automatisk blev udlagt som en forræderisk håndsrækning til Sovjet-diktaturet.

Med en så fastlåst verdensopfattelse kan det ikke undre, at de to avisers udenrigsdækning - også set med nutidens øjne - var "forbløffende" ukritisk, for nu at bruge koldkrigsprofessor Bent Jensens ord. Denne ukritiske grundholdning kom særligt til udtryk i dækningen af amerikanernes Vietnam-krig lige fra dens brutale start til dens beskæmmende afslutning 10 år senere, således som Information nu har belyst i 10 lange artikler under overskriften 'Fortidens synder'. Uden at kny sjoskede Danmarks to toneangivende borgerlige aviser lige i hælene på USA. Ikke at Information fra samme periode ikke selv har et par skeletter at se til, men tiden er inde til også at åbne skabet hos de to toneangivende borgerlige aviser.

NÅR AMERIKANERNE søgte efter et påskud til at engagere sig militært i Vietnam og i august 1964 påstod, at et amerikansk krigsskib var blevet angrebet af nordvietnamesiske motortorpedobåde, så var der ikke den ringeste tvivl eller bare eftertænksomhed at spore hos de to danske aviser. Amerikanernes modstandere i junglekrigen blev over en kam udråbt som kommunister og endda ofte tituleret som "fjenden". Alt, hvad amerikanske nyhedsbureauer skrev og mente, var for de to aviser tilsyneladende urokkelig sandhed, mens omvendt alt, hvad der blev rapporteret fra Nordvietnam eller Kina, pr. refleks blev afskrevet som løgn og derfor enten fortiet eller latterliggjort. Men lige netop i denne sammenhæng var det altså amerikanerne og deres veletablerede fri presse, der løj og manipulerede - mens nordvietnameserne i langt højere grad holdt sig til sandheden.

Da store dele af verden godt 10 år senere oprigtigt glædede sig over krigens afslutning, ikke mindst den danske statsminister, ja, så syntes de to aviser i de bevægede april-maj dage 1975 meget mere optaget af, hvordan Anker Jørgensen i Radioavisen havde været "uforskammet" over for USA. Statsministeren tillod sig i sin glæde at tilkendegive, at USA's krig mod det fattige bondeland - med alt hvad det indebar af My Lai, Agent Orange og napalmbrændende landsbyer - var blevet ført på et falskt ideologisk grundlag, nemlig ud fra et snævert og konservativt verdenssyn. Sjældent har en siddende statsminister været udsat for en så hidsig kanonade, som den Anker Jørgensen ved den lejlighed blev udsat for fra Pilestræde og Viby J.

JA, JA, ALT det er lang tid siden, og de ukritiske artikler kan kun forstås ud fra den helt specielle situation, der rådede under Den Kolde Krig. I dag ville vi gøre alting bedre og meget mindre sort-hvidt, har de stort set enslydende kommentarer været fra de personer, der i dag beklæder redaktørposten på de to aviser. Den Kolde Krig er forbi, og ikke mindst takket være internettet kan journalister i dag skaffe sig oplysninger fra mange andre kilder end amerikanske nyhedsbureauers gengivelse af Pentagons synspunkter. Avisernes krigsdækning anno 2008 vil derfor uværgerligt være mere nuanceret og kritisk end for 40-45 år siden, da amerikanerne førte krig mod Indokina.

UDSAGNET ER BÅDE rigtigt og forkert. Det er rigtigt i den forstand, at både Berlingske Tidende og Jyllands-Posten i dækningen af de afgørende dage forud for krigen mod Irak i marts 2003 brugte meget spalteplads - og derved uundgåeligt belyste krigsoptakten fra snart sagt enhver vinkel - men de to avisers grundopfattelse, således som den udtrykkes på lederplads, har de forløbne år ikke rokket en tøddel ved. De to aviser sjosker stadig lige så meget i hælene på USA som under Vietnam-krigen. Og derfor er udsagnet også forkert.

Krigen mod Irak i 2003 var også en løgnens krig. Også her konstruerede Pentagon nogle påstande som et folkeretsligt grundlag for at gribe til militære magtmidler mod Irak. Påstande, som alle som en senere viste sig at være enten stærkt overdrevne hvis ikke deciderede falske og forkerte: Der var ingen masseødelæggelsesvåben gemt væk i et afsides hjørne af Irak, og der var ingen kontakter mellem den irakiske diktator og terroristerne bag angrebet på USA den 11. september 2001.

Både Berlingske og Jyllands-Posten skrev flere end en håndfuld ledere op til krigen, men alligevel var der ikke levnet mindste plads til tvivl eller overvejelser om krigens berettigelse:

"Et retfærdiggjort angreb, som vil gøre verden sikrere", konkluderede Berlingske, mens Jyllands-Posten fastslog, hvordan den irakiske diktator "truer en hel verdensdel med dommedagsvåben".

Serie

Fortidens synder

Seneste artikler

 • 'Den normale kritiske sans er koblet helt fra'

  15. november 2008
  Koldkrigsprofessor Bent Jensen finder Informations nu afsluttede artikelserie om udenrigsdækningen i Jyllands-Posten og Berlingske 'nyttig og lærerig'. Andre er knap så begejstrede ...
 • Løgnenes krige

  18. oktober 2008
  Berlingske Tidende og Jyllands-Posten støttede helhjertet, at USA gik ind i Vietnamkrigen i 1964. Senere viste det sig, at det skete på grundlag af en løgn. De to aviser støttede lige så helhjertet, at Danmark i 2003 gik i krig mod Irak sammen med USA. Også det skete på en løgn
 • 'I dag ville vi gøre meget af det anderledes. Men ikke alt'

  11. oktober 2008
  Hvordan forholder chefredaktøren på en stor toneangivende borgerlig avis sig til beskyldninger om ensidig udenrigsdækning under Den Kolde Krig? Kom til Viby kl. 9 på onsdag, du får halvanden time og en kop kaffe, lød den kortfattede invitation fra Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Some Things Never Change...

Hvad med Politiken-chefredaktør Tøger Seidenfaden og hans "en velsignelsesrig krig" ?

politiken er slået sammen med jyllandsposten ikke?