Leder

Oldne sager

Debat
23. december 2008

MED VANLIG sans for publicity har Dansk Folkeparti meddelt, at man i løbet af foråret vil have, at Danmark skal levere nogle oldsager tilbage til Rhodos. Når man nu er i gang med at mene, mener man også, at Glyptoteket bør levere sin etruskiske stridsvogn og andre uldne hælervarer tilbage til Italien, selv om museet har købt dem i dyre domme af den italienske rovgravermafia.

Jamen, det er da så oplagt, at ethvert barn ved det: Hvad der er stjålet, bør leveres tilbage.

Men på en måde løber Dansk Folkeparti om ikke pivåbne døre ind, så i al fald døre, som står på pivklem. Netop i disse år er hele museumsverdenen optaget af, hvordan man skal forholde sig til, at nogle effekter kan siges at høre naturligt til i et oprindelsesland som f.eks. Picassos Guernica-maleri, der for længst er landet lykkeligt i Spanien.

I fjor afleverede det amerikanske Getty-museum 40 genstande til Italien efter et vist pres, som endte i et forlig. Italienerne truede med, at museet ikke ville kunne låne noget som helst italiensk, med mindre at man afleverede. Getty-folkene foretrak at kunne samarbejde fremover.

Tidligere har Danmark vist sin gode vilje, da man udleverede en række islandske håndskrifter fra Den Arnamagnæanske Samling til Reykjavik. Ikke stjålne sager, men alligevel. Det skete i samarbejdets ånd.

I PRAKSIS er sagen mere kompliceret end som så, og man kan naturligvis ikke lige pludselig - tjubang! - aflevere alt udenlandsk til hjemlandene. Der er det juridiske aspekt ud over det moralske - og det historiske. Hver museumsgenstand har en egen historie, og det er den slags, som granskes nu.

Noget er givet som gave fra et statsoverhovede til et andet, noget er udgravet med stor omhu af arkæologer for at sikre det for eftertiden, andet er købt af lokale bønder, og noget er smuglet ud eller stjålet og handlet. Hvad det sidste angår, blev der i 1970 vedtaget en konvention af UNESCO, som kriminaliserede tyvegods, og siden kom et EU-direktiv til i 1993.

Nogle museer hæger om deres ejendomsret. Det gælder f.eks. British Museum, som ikke vil af med deres tilløbsstykke, en del af Parthenonsfrisen, som naturligt hører til på Akropolis. Det har de skændtes med grækerne om i årevis. Andre er mere samarbejdsvillige og håber, at der kan skabes frivillige ordninger i en løbende proces.

OM GLYPTOTEKS-sagen har Erland Kolding Nielsen som formand for kulturværdiudvalget sagt de kloge ord, at "den er mere røget end speget". Det samme kan siges om Dansk Folkepartis udspil. Partiet er da skråt op ligeglad med grækerne, men hvis vi udleverer til dem, kan vi med større vægt forlange krigsbytte tilbage fra svenskerne og englænderne, hvorved partiet kan profilere sig på sin store mærkesag: danskheden. Så meget for det. Snart forlanger de vil det himmelfaldne Dannebrogsflag udleveret fra Estland, selv om det ikke findes, blot for at markere sig. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her