Leder

Tossetillid

Debat
16. december 2008

PYHA! ET LETTELSENS suk må sive ned ad de danske bankers direktionsgange: 'Der er heldigvis nogle, der er større tåber end vi!' For ganske rigtigt: USA lever op til sit ry som det land, hvor alt er større.

I fredags blev afsløret en amerikansk svindel, der langt overgår, hvad vort hjemlands IT Factory har formået. Den højt respekterede børsmægler Bernard L. Madoff - tidligere formand for New Yorks Nasdaq-børs - blev arresteret og sigtet for svindel for 50 milliarder dollar. Mere end 280 milliarder danske kroner.

Fra etagen oven over sin officielle investeringsvirksomhed på Third Avenue har Madoff drevet en privat gesjæft for 'særligt velhavende klienter'.

De penge, han modtog dér, blev forrentet så fint, at man skulle tro, det var løgn.

OG LØGN var det. For det var en af af de ældste former for svindel, betroede Madoff sine to firma-ansatte sønner, inden de gik til politiet: Når han kunne yde en fast forrentning på én procent om måneden, skyldtes det, at han betalte indskyderne med de penge, de selv havde skudt ind. Det omtales på dansk som en pyramidekonstruktion, fordi elementerne holder hinanden oppe, mens den spidser mere og mere til. I USA-kendes det som en Ponzi-fidus, opkaldt efter Charles Ponzi, der i 1920 blev Boston-millionær ved at få 4o.ooo mennesker til at indskyde ialt 15 millioner dollar på et løfte om 50 procent i rente.

Når mennesker hopper på - igen og igen - skyldes det, at gode bedragere forstår at ombølge deres foretagende med eksklusivitet. I H.C. Andersen-eventyret om kejseren og hans nye klæder hævder fupmagerne, at deres væverier kun kan ses af dem, der egner sig til deres embede. Andre har tilsvindlet sig formuer ved at påstå sig på den yderste forkant af den teknologiske udvikling. Charles Ponzi foregav at kunne spinde guld på noget så avanceret som internationale porto betalt-kuponer. Ypperstesvindler Madoff besad psykologisk indsigt. Han ville kun tage imod penge fra nogen, der fik anbefaling af nogen, der allerede var med i den udsøgte indskyder-kreds. Ho, ho.

TILLID ER det, sagen handler om. Finanssystemet kan overhovedet ikke fungere uden tillid. Tillid til, at der er dækning for pengesedlerne, aktierne, obligationerne, investeringsbeviserne, og hvad man nu ellers kan få papir eller elektronisk notering på. Og hvis tilliden brat forsvinder, gør dækningen det også. På den måde er der ingen forskel mellem lovlig og ulovlig finansvirksomhed. Hvad der egentlig opretholder tilliden til den lovlige, kan være ganske svært at gennemskue. Det lever den ulovlige af. Plus af, at det er menneskeligt at ville være smartere end de andre - og derfor gå med på det, der lyder næsten for godt til at være sandt.

I går kom det for resten frem, at vor hjemlige Nordea Bank har 48 millioner euro i klemme i Bernard Madoffs mega-svindel. Hurra! Vi kan stadig være med i de størstes liga.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her