Leder

Blinde vinkler

31. januar 2009

300 DØDE, 10.000 sårede og mere end 250.000 civile på flugt. Borgerkrigen koster i Sri Lanka. Så meget ved vi. Men hvad ved vi egentlig om, hvad der sker - og ikke mindst hvorfor? For det har været påfaldende at følge dækningen af de to sideløbende konflikter i Gaza og Sri Lanka. Hvor medierne i det første tilfælde nu er nået til metadiskussionerne om deres egen rolle, er de i Sri Lankas tilfælde... tja, stort set ikke gået i gang. Og ja, det gælder også for denne avis. Som det har været tilfældet i det kvarte århundred, hvor borgerkrigen har hærget Sri Lanka med varierende styrke, er der stadig tale om verdens måske mest oversete konflikt.

Når der så faktisk bliver rapporteret fra konflikten i de internationale medier er konklusionen oftest, at det vi nu er vidner til, er enden på 25 års borgerkrig: De sidste krampetrækninger for en konflikt, der gennem årerne har kostet op imod 70.000 mennesker livet, primært civile, og langt overvejende blandt de 18 procent af befolkningen, der udgøres af tamilerne. Og det ville da være dejligt med nogle positive nyheder. Virkeligheden er desværre nok noget mere trist. For det første skal meldinger fra hovedstaden Colombo tages med et gran salt. Det ville nemlig ikke være første gang, at den srilankanske regering erklærede, at have nedkæmpet LTTE for så blot at se fjenden vende styrket tilbage - LTTE er ikke for ingenting af FBI er blevet betegnet som verdens mest effektive kampcelle. De kan gå i flyverskjul i den srilankanske jungle. De kan slikke sår og samle kræfter blandt venner i den indiske delstat Tamil Nadu. Flere analytikere har pointeret, at LTTE først svækkes i det øjeblik den tamilske befolkning oplever, at de har et alternativ. Hidtil har den hårde kerne i LTTE udryddet konkurrenter, mens høgen præsident Mahinda Rajapaksas regering effektivt har forhindret en parlamentarisk integration af tamilerne. Ingen journalister får tilladelse til at arbejde i landets tamilske områder. Det er endda med livet som indsats at stille kritisk ind på begivenhederne fra hovedstaden - senest har en redaktør mistet livet, mens en journalist og hans hustru i sidste uge blev hevet ud af deres bil i hovedstaden og stukket gentagende gange.

OM LTTE ER nedkæmpet eller ej, rykker ikke ved konfliktens rod. Det religiøse og etniske mindretal som de hinduistiske tamilere udgør har ikke i de seneste mindst 25 år fået plads til at være i den bud-dhistiske og srilankansk dominerede stat. At stække den militære vinge løser ikke det problem. Grumme menneskerettighedsovertrædelser fra den srilankanske hær - og ikke mindst fra de paramilitære styrker, som den utvivlsomt finansierer - har fremmedgjort tamilerne i en sådan grad, at det ville kræve en hel del indrømmelser fra Colombo, hvis de skal overbevises om, at de er beskyttede indenfor den srilankanske stat. Det er nok ønsketænkning. Vi er desværre sandsynligvis et stykke fra fred i Sri Lanka. Men det er dog en begyndelse at erkende, at krigen er der.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bas Kanthavanam

Som Anna Von Sperling så korrekt indikere, så er konflikten i Sri Lanka langt fra slut. Og meldingerne fra Colombo er sjældent objektive. Og når der rapporteres, at LTTE snart er fortid i Sri Lanka, så er det en påstand uden substans. LTTE kan ikke nedkæmpes - man kan reducere deres kapacitet, men udrydde dem helt er umuligt. Dette skyldes ikke mindst, at LTTE er accepteret blandt flertallet af tamiler i Sri Lanka. De srilankanske tamiler betragter LTTE som deres politiske repræsentant. Derfor skal LTTE fjernes fra den dysfunktionelle terrorliste, så der kan udarbejdes et fredsplan, der kan skabe varig fred i Sri Lanka. Og her er LTTE nødvendig