Leder

Fogh og avisstøtten

Debat
22. januar 2009

NU TIL NOGET helt nyt. For det sker ikke for tit, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) får uforbeholden ros i herværende dagblad. Men ret skal være ret. Statsministeren har nemlig vist stor forståelse for mediesituationen i Danmark ved i fagbladet Journalisten, som udkom i går, at mane enhver spekulation om ændringer i støtteordninger til trykte medier i jorden.

Debatten har ellers været hidsig, siden Dagbladet Børsen i sidste uge kunne fortælle, at Skattekommissionen, der inden for kort tid barsler med sit udspil til en kommende skattepakke, vil anbefale, at betalingsavisernes momsfritagelse ophæves.

Statsministerens melding afværger indtil videre en katastrofe for de i forvejen betrængte dagblade. For hvis man fjernede avisernes momsfritagelse, ville konsekvensen med statsgaranti blive væsentligt dyrere aviser, og oplagene, der med få undtagelser, blandt andre Informations, falder, ville styrtdykke.

Det kunne blive det sidste og afgørende puf ud over afgrunden for mange bladhuse, som i forvejen kæmper med vigende oplag, vigende annoncemarkeder, ændrede medievaner og konsekvenser af den igangværende finanskrise.

DEN SAMLEDE MEDIESTØTTE i Danmark beløber sig til godt 5,4 milliarder kroner. Heraf går de 3,9 milliarder til de elektroniske medier. Dagbladene modtager samlet cirka 1,5 milliarder, der fordeler sig med cirka 1,1 milliard i momsfritagelse og resten hovedsageligt i form af distributionsstøtte. Men er det ikke bare klynk fra en branche, der har vænnet sig til at være på støtten, vil man måske spørge? Skal man ikke bare lade det, der ikke selv kan overleve, dø? Der er imidlertid mange grunde til, at det ikke bør forholde sig sådan.

Dagbladsstøtten - både i form af momsfritagelse og distributionsstøtte - gives ikke for avisernes skyld alene. Danmark er som bekendt et lille land og et lille sprogområde. Derfor har ansvarlige politikere med blik for demokratiets opbygning og værdier i generationer været opmærksomme på, at et sundt samfund er afhængigt af lige adgang til de forskellige medier. Et samfund med en pluralistisk demokratisk debat skal også have mangfoldige medier. Derfor er der stor forståelse for støtten til de danske public service-kanaler, og derfor bør der være det samme for støtten til de danske dagblade. For selv om langt færre danske husstande i dag holder avis end for blot få år siden, er dagbladenes betydning i den såkaldte journalistiske fødekæde afgørende. Dagbladene er stadig førende i nyhedsproduktionen og er den helt afgørende leverandør af nyhedsstof og dybdeborende, kritisk journalistik til de øvrige medier på tv, i radio og på web. Den journalistiske kvalitet ville derfor blive ramt med et slag, hvis støtten forsvandt, og bladdøden dermed accelererede. Og mangfoldighed og pluralisme på medieområdet er en nødvendighed for at sikre, at magten i samfundet balanceres gennem det korrektiv, som en sund dagspresse udgør. Derfor gives støtten ikke for avisernes skyld, men for demokratiets. Det har statsministeren heldigvis blik for. weis

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg synes man sammenblander to ting: Aviser som concept (dvs. indsamling, evaluering, redigering, kommentering, osv.) og Aviser som distributionsmedie (altså papir + tryksværte + distribution). For demokratiets skyld er det da fint at støtte den første, men at avisen som et objekt af papir skal støttes og ikke f.eks. internetbaserede aviser (hvis vi havde nogen), virker umiddelbart helt forkert.
Det er et spild af resourcer at trykke aviser og distribuere dem. Hvorfor ikke støtte at vi udvikler vores presse i DK hen imod ren internetdistribution? Det ville der være lidt perspektiver i - og til gavn for miljøet. Det er jo ikke givet at den journalistiske standard på en ren internet-avis vil blive lavere end på den trykte presse. At de sidste par tiltag til nye dagblade satsede på tryk - og fejlede - er trist. Jeg havde hellere set at pengene - og lidt tålmodighed - var blevet investeret i en ren netavis (med forskellige former for abonnement). Hvis den er god nok, bør en internetavis kunne tjene penge.