Leder

Stabilitet vi kan tro på

Debat
15. januar 2009

DER BREDER SIG en støt voksende bekymring blandt amerikanske liberale politikere og borgerrettighedsorganisationer over den indkommende præsident Barack Obama, allerede før han er startet sit virke. Grunden til uroen i miljøet er en markant ændring i retorikken fra den kommende præsident, når det drejer sig om den del af sikkerhedspolitikken, der omhandler antiterrorarbejdet.

Den kommende præsident har i sin kampagne bebudet, at han agter dels at lukke fangelejren på Cuba, dels at forbyde, hvad han definerer som tortur, herunder simuleret drukning. Og det mener han stadig, forsikrede han om i et stort interview med tv-stationen ABC i lørdags, men han er ikke længere sikker på, at han kan nå at lukke Guantánamo inden for de lovede 100 dage; ej heller vil han forpligte sig til nedsættelsen af en officiel undersøgelseskommission under Kongressen, som ledende demokrater i Repræsentanternes Hus presser på for.

Kommissionen skulle afklare, om der er sket brud på love og internationale traktater under Bush.

I interviewet sagde Obama, at han ikke agter at bruge sin tid på "at se tilbage", og han roste de mennesker fra efterretningstjenesterne, der "dygtigt og effektivt bidrager til USA's sikkerhed. De skal ikke føle, at vi går og ser dem over skulderen hele tiden," hed det.

OBAMAS STIL glæder konservative meningsmagere og politikere i Washington DC. I en klumme i New York Times gør den neo-konservative analytiker og politiske kommentator William Kristol f.eks. grin med Obamas slogan om forandring - change.

Klummen bærer titlen Continuity we can believe in, og Kristol skriver spydigt, at han regner med, at Obama vil ringe til den afgående vicepræsident, Dick Cheney, når præsidenten kører fast i sikkerhedspolitikken. Cheney har givet Obama det råd, at han, før han ændrer på politikkerne, skal "se på virkeligheden og de trusler, USA står over for". "Det er et udmærket og fornuftigt råd", sagde Obama under interviewet.

MEN FØR VENSTREFLØJEN går i panik, er det værd at huske, hvad Obama også sagde mandag: Han vil lukke Guantánamo Bay. Tortur vil blive forbudt.

Spørgsmålet om, hvornår fangelejren lukker - Obama sagde i forgårs, at han nu mener, at et år er realistisk - er styret af praktiske realiteter om, at ingen (heller ikke de liberale kritikere) går ind for blot at løslade de terrormistænkte, og kun meget få mener, at alle fangerne blot kan overføres til det normale, føderale straffesystem. Et helt nyt juridisk hold arbejder på en konstruktion, der kan sikre de anklagede en retfærdig rettergang med overholdelse af Habeas Corpus og andre civile rettigheder.

Den visionære kommunikator Obama er også pragmatiker og brobygger, når det gælder det politiske spil i USA. Det ser vi lige nu også i den økonomiske politik, og det er ikke nogen dårlig evne at have, når man skal sidde på posten som verdens mest indflydelsesrige politiker. AG

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her