Leder

Bøgernes Thise

17. februar 2009

Med et ukendt antal millioner i ryggen blev et nyt forlag lanceret i går. Det bærer navnet C&K Forlag efter stifterne Charlotte Jørgensen og Karsten Nielsen, der begge har en fortid på det store forlag L&R, som de for nogle måneder siden forlod på grund af strukturelle forandringer. Bag dem står økonomisk forlaget Hr. Ferdinand, der har tjent gode penge på især Dan Browns bestseller Da Vince Mysteriet, og som hermed investerer i det nye forlag, ligesom de fornylig gjorde i det lille svenske kvalitetsforlag Svante Weyler Förlag.

Med sig til det nye forlag har de en række etablerede og yngre skandinaviske forfattere fra netop L&R som Lars Saabye Christensen, Sjón, Mikkel Birkegaard, Lone Hørslev og Christel Wiinblad og en del goodwill, som dem der tør kaste sig ud i et nyt eventyr.

Navnet C&K Forlag signalerer med initialerne fra stifternes fornavne den personlige tilgang. De vil, som de siger, sætte den personlige (og uhøjtidelige) relation mellem forfatter og redaktør i højsædet. Efter i en del år at have talt meget om markedsføring af forfatterne, synes med andre ord de gamle dyder med forfatterpleje at være på vej tilbage. I en tid præget af forlagskoncentrationer kan man vælge enten at tage kampen op med de store. Eller man kan forsøge at udfordre den etablerede forlagsverden ved ikke at ville være store som de store og mellemstore, men ved at være små og tættere på forfatterne. Det nye forlag må derfor ses som en slags forlagsverdenens svar på ARLA-ficeringen, hvor Gyldendal spiller en dominerende rolle på bogmarkedet.

C&K Forlag vil være som et af de små mejerier, der lægger vægt på kvalitet og nærhed. I kraft af de senere års forlagskoncentrationer og større fokus på markedsføring er der ingen tvivl om, at den enkelte forfatter let kan komme til at føle sig lille og overset. Ved meget eksplicit at lægge vægt på det personlige forhold mellem forfatter og redaktør kan C&K Forlag betyde en udfordring for de store. Mest fordi de potentielt kan komme til at virke meget attraktive for en række af de gode danske forfattere, som føler at deres forfatterskab drukner på deres forlag.

På den anden side er spørgsmålet, om det nye forlag virkelig kan tilbyde noget, som de andre ikke allerede tilbyder. Man vil altid kunne diskutere, om det er bedre at komme på et lille forlag med få ansatte end på et stort forlag. For det er jo ikke størrelsen, der afgør den efterspurgte personlige kontakt mellem redaktør og forfatter. At eksempelvis så mange gode danske forfattere vælger at udkomme på Gyldendal skyldes måske, at de har nogle redaktører, der er gode til netop forfatterpleje og -udvikling.

C&K Forlags succes kommer derfor ikke til at afhænge af deres evne til at udfylde et hul i det danske forlagslandskab, men ene og alene af stifternes evner som forlagschefer, redaktører og pressemedarbejdere i én funktion. Det hele afhænger af, hvor godt de kan forvalte de forfatterskaber, de allerede har trukket med over, og hvor attraktive de kan gøre sig i forhold til nye forfattere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu