Leder

Ebberød Bank

Debat
6. marts 2009

ET VEDHOLDENDE , MEN tilbagevist, rygte vil vide, at grunden til, at den danske bankpakke blev hastet igennem var, at Danske Bank kun var en uge fra konkurs. At det der i offentligheden er blevet kendt som Bankpakke 2, virker nærmest designet til Danske Bank, gør kun dette rygte mere vedholdende. Om det er korrekt kan man kun gisne om. Men givet er det, at denne gigant i den danske finansverden er i tovene. Banken - der sidder på knap 30 procent af det danske marked - var engang den danske finansverdens stolthed.

Men i de seneste måneder har Peter Straarup & Co. oplevet et lodret fald på alle nøgletal. På to år er værdien af hele Danske Bank-koncernen faldet over 85 pct. til 26 milliarder kroner. Og det er hvis man tror på bankens egne tal. Hvis den slags tal er for fantasifulde for almindelige læsere kan man overveje følgende lille regnestykke. Hvis man havde investeret 100 kroner da Peter Straarup tiltrådte som direktør i 1998, ville man stå med et tab på 37 kroner.

Set i det lys er det ikke overraskende, at flere aktionærer på bankens generalforsamling i forgårs krævede direktør Peter Straarups hoved på et fad i bedste Johannes Døber-stil. Det kan man ikke fortænke de næsten 350.000 aktionærer i.

MEN SET I INTERNATIONALT perspektiv er der være grund til at mane til besindighed. I forhold til andre internationale banker - som f.eks. the Royal Bank of Scotland i Storbritannien og den hollandsk/belgiske bank Fortis - er Danske Bank ikke i en alvorlig krise. Banken har faktisk modtaget betinget ros fra selveste Financial Times. Det er ikke uden grund. Bankens årsregnskab viste - trods alt - et mindre overskud på 1 milliard. Ganske vist var det mindre end det 14.9 millioner store overskud i 2007, men alligevel. Bankens problemer skyldes usikkerhed på markedet. Disse vil kun blive forværret hvis man fyrer ledelsen.

DET ER LET AT være bagklog over bankernes elendighed. Og det er - hvis man har mistet sparepenge - let at kræve overdrevne straffeekspeditioner mod bankdirektører, der har en årlig indtægt på den glade side af 10 millioner kroner. Men faktum er, at de danske banker, heriblandt Danske Bank, er både bedre og mere etisk ledet end de store internationale banker. Direktørerne i Den Danske Bank og Nordea, henholdsvis Peter Straarup og Christian Clausen, har begge frasagt sig deres bonus for 2009. Det er et positivt træk og i skærende kontrast til den grådighed, der eksisterer andre steder, f.eks. i Storbritannien. Her får fyrede direktører stadig millioner i bonusordninger, selv om de har tabt milliarder.

MAN KAN RETTE MEGEN berettiget kritik mod Danske Bank. Men det er svært at se noget alternativ til den nuværende ledelse. Hvis vi ikke vil spilde de milliarder af skattekroner, der er i to omgange er blevet pumpet ind i finanssektoren, er det nødvendigt, at vi stopper den unuancerede kritik og ser fremad. Alt andet er Ebberød Bank.Q

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her