Leder

EUrektil dysfunktion

Debat
21. marts 2009

'IMPOTENS (erektil dysfunktion) er den manglende evne til at opnå eller vedligeholde en rejsning, der gør det muligt at gennemføre den kommende akt. Lidelsen rammer ofte ældre mænd’, står der i lægeleksikonet.

Hvad leksikonet ikke fortæller, er, at erektil dysfunktion også kan ramme ældre organisationer med lidt over 50 år på bagen. Men det kan lidelsen.

Det viser de sidste to dages EU-topmøde med al tydelighed.

DEN ØKONOMISKE KRISE har bragt EU’s økonomier helt i knæ og bølger af arbejdsløshed og ustabilitet truer i medlemslandene. I går kom de seneste tal fra Tyskland, EU’s økonomiske motor, der peger på, at den tyske økonomi i år vil skrumpe ind med voldsomme 2,25 procent.

Som en pædagogisk illustration fra helvede, oplyste den tyske stålgigant ThyssenKrupp samtidig, at virksomheden ser sig nødsaget til at gennemføre endnu en stor fyringsrunde. Endnu værre ser det ud i Østeuropa. Flere af landene har statsgæld svarende til mere end 50 procent af deres BNP, og landene lever lige nu reelt på udenlandske investorers nåde. Trækker investorerne sig, kollapser landene økonomisk, og epidemier af arbejdsløshed risikerer at bryde ud.

Det får i en ny rapport tænketanken Economist Intelligence Unit til at advare om, at Østeuropa kan komme til at opleve voldsomme uroligheder - langt større end dem, Letland og Litauen allerede har været hærget af i den sidste tid. EU’s finansministre er da heller ikke i tvivl om, at situationen kræver handling.

På sidste uges G-20 finansministermøde var de nemlig med til at slå fast, at ’de vil bruge alle nødvendige midler for at sætte gang i den økonomiske vækst igen’.

PÅ TRODS AF DET blev regeringschefer på EU-topmødet alligevel kun enige om at bruge sølle fem milliarder euro til at stimulere økonomien i EU. Pengene fra EU-kassen skal gå til energi- og bredbånds-projekter, og hurra for det grønne element.

Beløbet er bare slet ikke tilstrækkeligt, når der er brug for en vækstpakke, der igen kan rejse den europæiske økonomi. I euro er det svært præcist at sige, hvor meget der skal til, men det drejer sig om nogle procent af EU’s BNP og ikke de håndører som fem milliarder er i det lys.

Som så mange gange før i den senere tid, når forskellige topmøder er endt i ingenting, er den varme kartoffel nu blevet sendt videre til G-20 topmødet i starten af april. Et topmøde, der snart er bygget så mange forventninger op til, at sammenligningen med det legendariske Bretton Woods-topmøde i 1944 næsten ikke slår til længere. På G-20 topmødet skal deltagerne såmænd - på et par dage - blot blive enige om at koordinere indsatsen mod den globale recession og designe indretningen af fremtidens finanssektor.

Man kan jo krydse fingre for, at den yngre og mere virile G-20 kan præstere den rejsning som gamle EU ikke kan. Men unge mænd kan også få præstationsangst, og det ville alt andet lige været en stor hjælp, hvis EU havde smidt lidt mere end nogle håndører efter den økonomiske krise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lone Wienberg Hansen

Er det blodprocenten du er ude efter for at regne og opfordre mod de roede blodlegemer der er i mindretal for ellers forstår jeg ikke deres regnestokke. Der tjekkes jo hver dag. For de svimlende priser. Til hvilepauser.