Leder

Krigszone Nørrebro

Debat
3. marts 2009

LEDER | Lørdag aften kørte en 32-årig mand og en kammerat rundt på det indre Nørrebro i København og ledte efter en parkeringsplads. De skulle til koncert og var ikke kendt i området. Deres søgende sneglefart var åbenbart så mistænkelig for nogen, at de følte, de for en sikkerheds skyld hellere måtte sende en kugleregn mod bilen. Chaufføren, den 32-årige, blev ramt af flere skud i ryggen og ligger nu på hospitalet. Kort efter blev tre mænd af indvandrerbaggrund iført skudsikre veste anholdt ikke langt fra gerningsstedet

Aftenen før var en ung mand af irakisk oprindelse, som holdt parkeret og ventede på en kammerat uden for Mjølnerparken på ydre Nørrebro, blevet skudt og dræbt. Drabsmændene, der var danske af udseende, forsvandt med hvinende dæk mod Bispebjerg, fremgik det af politirapporten. Den dræbte var kun kendt af politiet for en mindre forseelse og havde angiveligt ingen tilknytning til den verserende bandekrig. Natten til mandag blev endnu en ung mand skudt og dræbt, da en gruppe indvandrere skød ind i en pub på Amager. Yderligere tre mænd blev såret ved skyderiet. Ifølge politiet er det stadig uklart, om hændelsen har noget at gøre med bandekrigen, men det ligner en tanke.

Flere end 30 skudepisoder har der været mellem de løst organiserede indvandrerbander og de noget mere organiserede rockerbander, Hells Angels og deres støtter AK81, siden krigen for alvor brød ud i august sidste år, da den 19-årige Osman Nori Dogan blev skudt fra en forbikørende bil på torvet i københavnerforstaden Tingbjerg.

Siden nytår er helt uskyldige mennesker i mindst otte tilfælde havnet i skudlinjen. Fortsætter det, må det formodes, at det er et spørgsmål om tid, inden det første uskyldige menneske mister livet i de efterhånden daglige og vilkårlige skyderier, der lader til at foregå efter devisen 'skyd først og spørg bagefter'.

Ét er, at de involverede bander er præget af hektisk paranoia. Noget andet og fuldkommen uacceptabelt er, at en hel bydel er præget af så megen usikkerhed, fordi et relativt lille antal forråede kriminelle har fået lov at køre en konflikt helt ud af kontrol, lamme en bydel med frygt og gennemføre vilkårlige visitationer af almindelige borgere, fordi de ser mistænkeligt 'rockeragtige' ud.

KRITIKKEN ER BERETTIGET og forudsigeligt haglet ned over politiet og VK-regeringen for at gøre for lidt. Om politiets mangelfulde overblik, der så sent som i går blev bekræftet af chefpoliti-inspektør Per Larsen, der til Ritzau sagde, at man ikke har styr på situationen, skyldes politireformens mangler eller budgetunderskuddet på 340 millioner kroner, er svært at sige.

Men det er i hvert fald ikke vanskeligt at fastslå, at det kræver en langt større, mere synlig og effektiv politiindsats at gøre livet tryggere for beboerne på Nørrebro og omegn. Ligesom det heller ikke er vanskeligt at tilslutte sig det hylekor, som anført af Villy Søvndal fra SF forlanger, at regeringen og ikke mindst justitsminister Brian Mikkelsen hurtigst muligt fremlægger en handlingsplan for, hvad man vil gøre for med hård hånd at komme bandekrigen til livs.

Årsagerne til konflikten, som ikke bare er en krig mellem indvandrerbander og rockere, men også indvandrerbander imellem, er det svært at få overblik over. Udspringet er højst sandsynligt et sammensurium af årsager, hvor kriminaliseringen af hashhandlen på Christiania spiller en væsentlig rolle, fordi den har forsynet mange nye spillere på narkomarkedet med større ressourcer og dermed større modstandskraft mod de gamle i gårde, rockerne.

Men årsagen skal også findes i den øgede globalisering af kriminaliteten i form af øget indvandring, en ny og mere rå kriminalitetskultur samt åbne grænser med langt større mulighed for handel med kvinder, våben og narko. Pengene er blevet flere, det samme er antallet af bander, og man aner et mafialignende billede, hvor en række forskellige grupperinger af forskellig nationalitet kæmper om at sætte sig på markedet og magten. Og de skyer angiveligt ingen midler i deres territoriale krig.

Det stiller politi og politikere over for en enorm udfordring. Løsningen er ikke blot at sende langt flere betjente på gaden, selv om det naturligvis bør ske hurtigst muligt. Men man kunne også lade sig inspirere af den engelske by Manchester, hvor man på få år har nedbragt antallet af skudepisoder i en bandekrig, der var kommet ud af kontrol, med 92 procent. Midlet her var politiets synlighed, men fulgt effektivt op af uddannelse af politiet til en ny kriminalitetskultur, mægling mellem banderne samt en vifte af sociale initiativer for at hjælpe folk ud af banderne og forhindre andre i at komme ind i dem.

Det koster penge, mange penge. Men de kan hurtigt vise sig godt givet ud, især hvis det sker i en erkendelsen af, at dette også er et resultat af en mangelfuld social indsats, så man både kan slå hårdere ned på bandernes uacceptable fremfærd og fremadrettet udvikle metoder, der kan underminere deres rekrutteringsgrundlag ved at skabe flere alternativer til livet som hardcore bandekriminel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Oreskov

Enig – ligesom årsagerne til bande kriminaliteten er komplekse og mangesidig så må indsatsen imod denne form for kriminalitet også være mangesidig. Samtidig nytter det ikke noget, at hovere fordi enhver kunne forudse, at lukningen af narko markedet på Christiania, kunne få katastrofale bivirkninger. Dog burde det få politiske konsekvenser, for DF og De Konservative!

Bjarne Tingkær

Vi ser nu resultaterne af mange års kynisk og idiotisk retspolitik fra DF og VK-regeringen, som har præget debatten med evindelige krav om strengere straffe, som løsningen på alt.

Henrik L Andersen

Jeg forestiller mig at bandernes krig, som lederen nævner, skyldes en kamp om dominans på markedet om ulovlige substanser. Hvorfor ikke overveje om man kunne ødelægge forretningen for disse bagmænd ved at lave et statskontrolleret lovligt marked for disse stoffer. I Holland har de coffee-shops. Lægeordineret heroin har vist også være på tale.

Steffen Nørkjær

Lad de 500.000 danskere der ryger cannabis selv bestemme og giv dem lov til at købe deres rusmiddel på apoteket eller i coffe shops som i Holland, så er bandernes interesse i hash salg undermineret og deres økonomiske grundlag smadret. Der er ikke den store bande økonomi i at sælge heroin til de ca 14000 narkomaner der er i DK.
Det er den eneste løsning. Ku og VU har ret!
DSU er nogle fjolser og har ikke fattet en brik.

Typisk stupid socialdemokratisk kultur opdragelses politik!!

Og det kommer fra mig som ellers stemmer SF eller EL.
Er det tabu at diskutere idet DEA kommer og truer det danske diplomati og danske interesser.
Danmark er gennemsyret af amerikansk "ingen tollerance politik"(intollerant politik)?og bliver i høj grad dikteret direkte fra den amerikanske ambassade.

Amerikanske bomulds baroner der sidder på tekstil markedet skider grønne grise over hvordan tarve hamp på få måneder kunne udkonkurere deres lukrative forretninger, det var derfor hamp blev forbudt i USA i starten af dette århundrede, ikke pga negative samfunds virkninger af det euroficerende i cannabis.

Dette er et historisk factum.

Fri hash nu og det kan ikke gå hurtigt nok!!!!

Steffen Nørkjær

Er helt enig med Johan Olsen fra Magtens korridorer i denne artikel på Dr. Han har forstået hvad Brian Mikkelsen aldrig kommer til at forstå. Johan er en mand med fingeren på pulsen. Tror han er ekvilibristisk begavet udover enhver politiker i dette land. Døm selv ved at læse denne opsumering på "Bande krigen. Og stop den politiske intollerance der bilder sig ind at hårdere straffe ændrer noget. Se hvordan den politik har fået USA til at gå under i bande kriminalitet. Det hjælper ikke "over there" hvorfor skulle det så gøre det her???

http://www.dr.dk/P1/Kanten/Udsendelser/2009/03/04120438.htm

Søren Kristensen

Kulturen, herunder indvandrerkulturen, lider sikkert ikke skade hvis Folketingets kulturudvalg ej heller i år kommer til Barbados. Hvorfor ikke donere dette års rejsebudget til politiet, som så måske på den måde kunne få råd til en studietur til Manchester? Men det er nok en kende for idéalistisk, selvom det kunne være en fin salut for netop afdøde Peter Rhindal.

Skulle i ikke have tænkt over alt det her da den
amerikanske gangster-gruppe "HA" fik lov at udrydde "Bullshit" ?
Og hvorfor er der aldrig nogen der ævler om "bagmændende" når fulde tosser slår hinanden, deres koner eller børn ihjel?
Der er et marked (hash-markedet) til mindst en milliard kr. (og det er muligvis bare i KBH) .
Det eneste der sker når krigsforbryder-regeringen hæver straffene 50% er at værdien af dette marked, ligesom graden af psykopat-vold,
øges tilsvarende.

Torsten Yding:

"Vi tolererer ikke hinanden, vi burde gå hver til sit hurtigst muligt!"

Jamen, så lad det ikke blive ved snakken Yding. Tag dog konsekvensen af dine synspunkter!

Rejs dog til Israel eller Sydafrika, hvor du med sikkerhed kunne finde mange meningsfæller og føle dig hjemme...

Torsten Yding:

"Mens i nyder jeres orlov, kan vi andre så få ryddet op i sagerne, og ekspederet folk hen, hvor de kulturelt og tidsmæssigt føler sig hjemme!"

Tak for oplysningen, men jeg tror nu hverken undertegnede eller andre er i tvivl om, at det altid har været de brunes store drøm at finde den ene eller den anden "Endlösung". Men nu får vi det så atter engang gentaget for Prins Knud...

Niels B. Larsen

@ Torsten Yding

Jeg tror du har ret i at det er billigere at sende de ca. 15% apologeter udenlands end at sende de ca. 85% islamskeptikere afsted.