Leder

Kulturbyen

Debat
7. marts 2009

MENS RESTEN af Danmarks kommuner lukker det ene bibliotek efter det andet, går Århus den modsatte vej. Her vil man bygge et nyt, stort multimediehus til afløsning af det gamle hovedbibliotek i Mølleparken, men, som navnet antyder, med flere funktioner end udlån af bøger. Det storslåede projekt blev præsenteret i denne uge, da vinderprojektet i arkitektkonkurrencen blev kåret. Ud over multimediehuset bliver der i de kommende år søsat en helt ny bydel. Søsat er det rigtige ord, for bydelen placeres ved åens udmunding i havet, den å, som har givet staden sit navn, og hvor der er en parisisk stemning med masser af caféliv på varme sommerdage.

Dermed føjes endnu en stor, moderne kulturinstitution til dem, byen i forvejen kan bryste sig af, nemlig Musikhuset og kunstmuseet ARoS. For fuldstændighedens skyld kan vi lige tage Århus Festuge med, selvom den ikke er en bygning.

HVAD POMPIDOU-centret er for Paris, kan det nye multimediehus blive for Århus. Pompidou-centret blev indviet i 1977 og har siden haft 150 millioner besøgende. Så mange kan Århus ikke sætte næsen op efter, men diverse undersøgelser af kulturens betydning viser, at det kan betale sig at bygge flotte kulturhuse - folk kommer valfartende for at opleve dem, og de skaber mange nye arbejdspladser - ud over det, de er til for: at være rammen om kunstneriske oplevelser.

Pompidou-centret blev bygget som center for moderne samtidskunst, men rummer også mange andre aktiviteter og er med sin postmodernistiske arkitektur blevet en turistattraktion i sig selv. Det århusianske center har bøgerne i centrum, men skal også rumme moderne teknologi, som kan fremskaffe oplysninger, viden og informationer samt være center for kommunikation og mødeaktiviteter til inspiration for byens borgere. Byggeriet er udformet af firmaet Schmidt, Hammer & Lassen i samarbejde med blandt andet Kristine Jensens tegnestue. Huset rækker et godt stykke ud i vandet ligesom den københavnske pendant, Skuespilhuset.

PRÆSENTATIONEN af projektet gav anledning til, at bibliotekar Troels Brücker i et indlæg i Politiken i går hjertesukkede - og kritiserede Københavns Kommune for ikke at have tilsvarende ambitioner og visioner. Med rette, synes det. Det er, som om den københavnske kommune kun kan bygge stort, når staten betaler, men den har jo også selv en pengekasse, og det indeklemte hovedbibliotek i Krystalgade er ikke just noget at råbe hurra for. Brücker henviser til Amsterdam, Stockholm og Malmø, som har bygget nye biblioteker, der virker som publikumsmagneter. Hvad er det, Århus kan, som København ikke kan? En del af forklaringen ligger i, at med et mindre byråd er der ikke så langt fra tanke til handling, men det er også et spørgsmål om at turde, og et nyt multimediehus i København er da i al fald en ide til overborgmester Ritt Bjerregaard, hvis hun vil sætte et fornuftigt monument for sin regeringstid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her