Leder

Nødlidende tv

Debat
30. marts 2009

DANMARK REGERES overordnet af politikere, men neden under er der en skov af bestyrelser for såvel statslige institutioner som private virksomheder, der regerer hver især på deres sted. Af og til afsløres det, at bestyrelsesmedlemmer har siddet som en flok nikkehoveder, som har sovet i timen og ikke aner, hvad der foregår, men blot har blikket fastskruet på bundlinjen og i øvrigt villigt lader sig overbevise af det, som direktøren og bestyrelsesformanden har strikket sammen på tomandshånd.

I tilfældet TV 2 lader det til, at politikerne har sovet i timen og alt for villigt godtaget, hvad der tilflød dem af oplysninger fra en direktør og en bestyrelsesformand. Det handler om stationens økonomi.

Det er fagbladet Journalisten, som har afsløret miseren, idet den har ladet en økonom, nemlig chefredaktøren på Økonomisk Ugebrev, Morten W. Langer, analysere TV 2's regnskaber. Han er uden vaklen kommet til det resultat, at stationen har fremstillet situationen som særdeles faretruende, men at økonomien i virkeligheden er ganske udmærket - for nu at gøre en lang historie kort.

Alt sammen i den hensigt at lokke politikerne til at komme med en eller anden form for støttekroner, hvilket da også er sket. Politikerne bed på krogen og gik med til, at TV 2 om nogle år kan begynde at opkræve brugerbetaling. Kort tid efter meddelte TV 2 så, at det, der for året 2008 tegnede til at blive på et underskud i 200 millioner-klassen, nu viste sig at være et overskud på 20 millioner kroner, ligesom udsigterne for sidekanaler som TV News og TV 2 Sporten var særdeles lyse. Undervejs er en del medarbejdere blevet fyret, heriblandt den spøjse journalist Vagn Simonsen, som til Journalisten udtaler: "Tal er ligesom bibelcitater. Man kan bruge dem, som man vil".

TV 2's relativt nye direktør, Merete Eldrup, henviser, godt bakket op af formanden, Lars Liebst, til en undersøgelse fra PricewaterhouseCoopers, som opstiller dystre prognoser for tiden frem til 2013. Især vil hovedkanalen fortsat give stort underskud, fremhæver de. Rapporten er imidlertid af konkurrencehensyn hemmelig for store deles vedkommende, hvorved offentligheden er forhindret i den indsigt, som forligspartierne har fået.

IKKE DESTO mindre føler flere politikere - fra Socialdemokraternes Mogens Jensen til De Konservatives Henriette Kjær - sig narret af de tal, de har fået præsenteret som beslutningsgrundlag. De synes ikke, at TV 2's ledelse og bestyrelse har spillet med åbne kort. Flere fagfolk bakker i øvrigt op om Morten W. Langers kritik og kalder det udspekuleret spin.

Men en direktør skal vel gøre alt for sin virksomhed eller hvad? Nej, man kan også være en for dygtig. Meget tyder på, at Merete Eldrup og Lars Liebst har været det her. Flere partier - såvel SF som DF - har meldt ud, at de parat til at tage brugerbetalingen op til ny overvejelse, efter at den nye analyse er kommet frem, og hvis det viser sig, at stationen fortsat vil tjene flere penge, end den selv har kalkuleret med. Sidste ord om brugerbetaling er dermed ikke sagt endnu. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her