Leder

Laudrups exit

Debat
18. april 2009

MAN INVITEREDE en Formel 1-mester, men gav ham en Lada at køre i, sagde en russisk fodbold-træner allerede før fyringen af Michael Laudrup, som medierne både her og i Rusland har skamredet. Fodbold er jo verdens vigtigste biting. De russiske medier har travlt med at hakke på ham, mens de danske hælder til at forsvare ham.

Den nuværende træner for det danske landshold, Morten Olsen, mener ikke, fyringen spiller nogen rolle for hans videre karriere, og i Dansk Boldspil-Union mener et flertal af bestyrelsesmedlemmer, at Laudrup stadig er manden, der bør afløse Morten Olsen, når denne stopper efter VM i Sydafrika i 2010. Laudrup var en overgang assistenttræner for Morten Olsen, og det vil være så yndigt, hvis han tager over.

Det er, som om ingen af bare ærefrygt tør rejse det relevante spørgsmål: Er Michael Laudrup overhovedet en god træner?

INGEN KAN drage hans fodboldkunnen i tvivl. På banen var han en formidabel tekniker. Han optrådte som gentleman, og hans personlige moral var høj. Han gik aldrig ud med uovervejet og drabelig kritik, og han var aldrig den, der lavede de grimme frispark. De kvaliteter har han. Men at være en strålende spiller er ikke det samme som at være en dygtig træner. Vi taler om to vidt forskellige ting.

I virkeligheden ved ikke ret mange, om han dur som træner, og slet ikke de danske medier, som tog umanerligt fejl, da de i sin tid bortdømte Richard Møller Nielsen, fordi hans udtalelser ikke tydede på nogen overvældende intellektualitet. Man kan ikke bedømme en mand blot ved at møde op og overvære nogle få træningspas.

En undtagelse fra Michael Laudrups apologeter er Jyllands-Postens Christian Thye-Petersen, der kalder hans hidtidige resultater acceptable, men ikke mere. Som træner for Brøndby overtog han et dansk mesterhold, men specielt godt gik det ikke herefter. Med spanske Getafe fik han et par gode internationale resultater, men holdet blev kun nummer 14 i den spanske liga. I Spartak Moskva gik det helt galt for Laudrup. Bortset fra lønnen. Aftrædelsen menes at give ham 22 millioner kroner med hjem.

NÆRMEST EN sandhed kommer måske den russiske redaktør Alexy Danilov, der på sit website efter fyringen skrev: "Han kom ikke på arbejde med nogen passion, og det er svært for ham at få succes uden. Hans arbejde var ikke noget personligt, kun forretning". Hårde ord, som det store tv-publikum imidlertid kan genkende. På trænerbænken har man altid set en Laudrup sidde uden synlig passion - måske lige bortset fra dengang, Getafe var lige ved at slå Bayern München i UEFA Cup-semifinalen. Efter en scoring sprang han jublende i vejret, som om alle hans indestængte skuffelser endelig fik forløsning.

Adrenalin må der til, hvis en træner skal sætte sit hold op til sejr, så et godt råd til DBU er: Gentænk Laudrup, der kom til Moskva, fordi ingen af de helt store europæiske klubber havde bud efter ham.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kasper Zülow

Laudrup har undervurderet Rusland og den russiske mentalitet - ligesom mange før ham. Finanskrisen var den kulde der forpurrede hans projekt! Men okay, som Kristen skriver måtte han havde haft det på fornemmeren ellers havde han vel ikke indskrevet disse $$ klausuler i hans kontrakt.

Hvis jeg var Laudrup vil jeg ansætte en 'ordentlig' træner til, at have med på sidelinjen. Måske to eller tre. Det er hvis det bedste.