Leder

Moldovas døde vælgere

Debat
11. april 2009

Moldova viste i ugen, at der stadig er vrede nok i Europa til at sætte parlamenter i flammer. Da det tirsdag viste sig, at kommunistpartiet igen, igen var løbet med sejren, summede mobiltelefonerne, og unge demonstranter stormede og plyndrede parlamentet i protest mod en sejr, de mente var svindel. EU's valgobservatører havde blåstemplet valget, men stadig flere af hinanden uafhængige kilder satte spørgsmålstegn ved valget, og trods løfter afviste valgkommissionen en omtælling af stemmerne. Meget tydede på, at der var indløbet usædvanligt mange stemmer fra moldovere bosat i udlandet, men særlig ét rygte gjorde folk rasende: At afdøde vælgere skulle være mødt frem for at tilkendegive deres støtte til præsident Vladimir Voronins parti. Døde kommunister har ingen plads i Europa anno 2009, mente de unge vrede mennesker. Det er svært at fortænke dem i det.

Præsident Voronin - der dog i følge forfatningen nu må trække sig tilbage fra den formelle magt efter to valgperioder - afviste beskyldningerne. Det var nabolandet Rumænien, med hvem Moldova deler både sprog og historie, der stod bag protesterne. Det var dermed selve den nationale integritet, der var under angreb, mente præsidenten. "Når det rumænske flag bliver hejst over statslige bygninger, må det være klart for enhver, at oppositionen har forsøgt at gennemføre et statskup," sagde han, mens Moldovas udenrigsministerium gav Rumæniens ambassadør 24 timer til at forlade landet

Også Rusland peger på en forbindelse til EU- og Natolandet Rumænien og opfordrede EU til at drage 'seriøse konklusioner'. Og det er rigtigt, at der blev råbt slagord som "vi er rumænere", og det er sandt, at det rumænske flag satte kulør på demonstrationen. Spørgsmålet er dog, om det er de historisk-etniske bånd til nabolandet, der primært optager de unge på gaden. Protesterne skal nok i højere grad ses som en mistillidserklæring mod det parti, der ikke har evnet at gøre noget ved Moldovas stilling som Europas fattigste land. Eller de skal ses som en protest over, at arbejdsløsheden er tårnhøj, og at krisen stiger i takt med, at moldoviske imigrantarbejdere mister deres arbejde på grund af den økonomiske krise i de rigere europæiske lande. Og at præsidenten trods erklæringer om at ville holde sig på armslængde fra Rusland i stigende opfører sig præcis, som det forventes af Kreml.

Internationale medier har i ugen sammenlignet situationen med den, der sidste år førte til krig i Georgien. Men det er usandsynligt, at Ruslands interesser er tungtvejende nok til, at kampvognene køres i stilling. EU anerkendte valget trods uregelmæssigheder. Tilbage er der at støtte den frie presse og give oppositionen taletid. Imens kan de unge på gaderne minde os om, at vores krisesmerter er den rene bagatel i forhold til de konsekvenser, den har i kontinentets fattige periferi. ansp

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her