Leder

Frygten er tilbage

23. maj 2009

Barack Obamas plan om at lukke Guantánamo-lejren er løbet ind i skrap modvind. Og den voksende modstand kommer ikke kun fra Republikanerne og tidligere vicepræsident Richard Cheney. Langt inde i Obamas egen regering og i hans eget parti synes mange af dem, der i valgkampen gik i trance over præsidentkandidatens smukke retorik om det forenelige mellem national sikkerhed og respekt for fundamentale retsgarantier, nu at fortryde. Cheneys og Republikanernes forgrovede retorik - "terroristerne står for døren" - har igen gjort indtryk.

Præsidentens FBI-chef siger, at Guantánamo-fanger overført til USA ville udgøre en trussel mod landets sikkerhed. Hans CIA-chef forsvarer agenter, som har påført terrormistænkte tortur. Præsidentens forsvarsminister frigiver en intern rapport, hvori det hævdes, at én ud af hver syvende løsladt fra Guantánamo-lejren er gået tilbage til terrorvirksomhed. 90 ud af 100 senatorer stemmer imod en bevilling på 80 mio. dollar øremærket til at lukke Guantánamo-lejren på Cuba. Alle 59 Demokrater på nær seks sætter sig op mod deres populære præsident.

Modstanden breder sig til tv-medierne. Samme morgen, som præsident Barack Obama holder en tale om sin regerings planer for håndtering af de tilbageblivende 240 terrormistænkte, arresteres fire sorte, muslimske amerikanere for at have planlagt et bombeattentat mod synagoger i New York-området og nedskydning af et militærfly med et missil. Historien blæses op i de elektroniske medier som et større terroristkomplot mod USA; i aviserne den næste dag fremgår det, at New Yorks politi havde pudset en 'informant' på de fire jihad-drømmere i en moské og gennem to år fået dem overbevist om at planlægge attentaterne. Informanten havde ovenikøbet skaffet dem attrapbomber og missiler. Forbindelsen til al-Qaeda eksisterer ikke.

Ikke nok med det. Den kompromitterede og vildt upopulære eksvicepræsident Cheney holder en tale samme dag som Obama - i torsdags - og skænkes af tv-medierne præcis samme sendetid som den populære præsident. Normalt tier en præsident og hans vicepræsident i en rum tid, efter at de har forladt deres embeder af respekt for deres efterfølgere. Det gjorde Bill Clinton og Al Gore. George W. Bush følger ærefuldt traditionen. Den bidske Cheney er derimod blevet "et frit menneske", som han siger og har kastet sig ud i sine sidste leveårs store opgave: At forsvare Bush-regeringens anti-terrorlinje - tortur, brud på Genève-konventionerne, slækkelse af statsborgernes retsgarantier og invasionen af Irak - som den eneste mulige garanti mod nye terrorangreb. Selv den mindste korrektion vil ifølge Cheney ende med ragnarok for USA med tab af "hundredtusinder af menneskeliv".

Så er banen kridtet op til månedsvis af politisk polemik. Guantánamo forsvinder ikke, bare fordi en præsident dekreterer det. Det omstridte emne vil blive en distraktion, som obstruerer præsidentens mange andre planer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu