Leder

Pressefrihed

4. maj 2009

I GÅR MARKEREDES den internationale pressefrihedsdag. Traditionen tro benyttede den internationale ngo Freedom House lejligheden til at udgive sin årlige rapport om pressefrihedens tilstand i verden.

På dagen, hvor Danmark kan fejre sin befrielse fra den nazistiske besættelse, og hvor herværende dagblad, der er udsprunget af kampen mod undertrykkelse og totalitarisme, af samme grund kan fejre sin 64. fødselsdag, er rapporten ikke munter læsning.

For syvende år i træk kan man konkludere, at medier rundt om i verden er blevet mindre frie end året før. Men for første gang i perioden har den amerikanske organisation kunnet registrere forværringer i alle regioner i verden, så det ikke bare er de sædvanlige lande i Afrika, Asien, Mellemøsten og Sydamerika, som undertrykker pressen og ytringsfriheden.

Freedom House har analyseret situationen i 195 lande, og heraf kan 70 lande betegnes som "frie", 61 som "delvist frie", mens 64 befinder sig i kategorien "ikke frie". Som det har været tilfældet de seneste syv år, har man i 2008 også kunnet notere et skred fra gruppen af frie til gruppen af delvist frie. Blot 17 procent af verdens befolkning lever i lande med en fri presse.

DET ER INGEN overraskelse, at medier og journalister har de værste kår i en række lande i Afrika, Mellemøsten, Asien, Syd- og Mellemamerika. Det er heller ingen overraskelse, at det stadig ser sort ud i en lang række af de tidligere Sovjetrepublikker, og at Putins jernhånd også har et fast greb om pressefriheden i Rusland.

Vanen tro er det naturligt nok i de vestlige lande, at andelen af frie lande er langt størst. Bedst ser det ud i Europa, men selv her er udviklingen bekymrende. Faktisk er det i de Øst- og Centraleuropæiske lande, at det største fald i frihedsgraden er noteret.

Der er stærk kritik af lande som Kroatien og Bosnien. EU-landene Bulgarien og Italien er at finde i gruppen af delvist frie lande - Bulgarien, fordi journalister ikke beskyttes tilstrækkeligt af lovgivningen, og fordi der har været eksempler på likvideringer af journalister. Italien, fordi Silvio Berlusconis tilbageerobring af magten har medført en række lovændringer, der hæmmer mediernes frihed, samtidig med at mediekoncentrationen på få hænder (Berlusconis) er alarmerende.

Rapporten og pressefrihedsdagen minder om, at ytrings- og pressefrihed som tilkæmpet rettighed er en yderst skrøbelig størrelse, som der dagligt skal værnes om både globalt og nationalt.

For selv om Danmark ligger relativt lunt i svinget, er vi forpligtet på at kæmpe for "de andres" pressefrihed og ikke tage den for givet her. Både den danske mediekoncentration, forskellige aktørers forsøg på at begrænse retten til frit at kritisere for eksempel religion og terrorlovgivningens trussel mod kildebeskyttelsen betyder, at man er naiv, hvis man tror, at der ikke hver dag skal kæmpes for frie, pluralistiske og uafhængige medier til kontrol af magthavere, også i Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu