Leder

Rohdes disciplin

Debat
14. maj 2009

MICKEY MOUSE-PARLAMENT. Den hånlige betegnelse satte Storbritanniens premierminister Margaret Thatcher i 1984 på den direkte folkevalgte europæiske forsamling. I 1995 fulgte Ritt Bjerregaard op, da hun som nyudnævnt EU-kommissær erklærede, at forsamlingen "ikke var noget rigtigt parlament". Det var uklogt af kommissær Bjerregaard. Fire år senere viste Europa-Parlamentet sig at være rigtigt parlament nok til at afsætte hende og hele EU-Kommissionen. Sidenhen har Parlamentet fået endnu mere magt.

I takt med, at Parlamentets beføjelser er øget, er de danske partier henfaldet i mental spaltning. På den ene side skælder de befolkningen ud for ikke at vie Parlamentet den opmærksomhed, det fortjener. På den anden side har partierne svært ved at bekvemme sig til at opstille deres mest lovende folk til Parlamentet.

Og de yngre, der bliver opstillet, synes ved deres udtalelser ofte at have sigte mod at fedte sig vejen til en returbillet til dansk politik.

TAG NU Venstres EU-spidskandidat, Jens Rohde. I gårsdagens Politiken bebuder han et opgør med den tilbøjelighed, som Parlamentets medlemmer har til at stemme efter deres overbevisning og på tværs af landegrænser: liberale, socialdemokrater, konservative og hvad nu Parlamentets grupper kalder sig. Nej, mener Rohde. Han vil stemme dansk: "Jeg vil hellere samarbejde med Margrete Auken end med de andre liberale."

Megen medfølelse vil i den anledning samle sig om Margrete Auken. Men Rohdes planlagte aktivitet rækker langt længere end til personbefamling. Han bedyrer: "Det er langt vigtigere for mig at sælge danske synspunkter og interesser i Europa-Parlamentet end at sælge Europa-Parlamentet til danskerne.

JAMEN ROHDE DOG! Du må læse op på dit EU-stof: I det europæiske samarbejde er det således, at det er i Ministerrådet, der skal "sælges danske synspunkter og interesser" - således som regeringen formår at fastlægge dem. De er nemlig langt fra entydige. Se f.eks. landbrugspolitikken. Er det godt for Danmark, at landmændene forbliver på støtten? Regeringen siger nej -men stemmer ja.

Hvis alle parlamentsmedlemmerne begyndte at nationalitetssjakre som ministrene, ville Parlamentet falde fra hinanden, som det sker i klan- og stammebundne forsamlinger i umodne demokratier.

Kan grupperne ikke holde en disciplin, har deres forhandlere og udvalgsmedlemmer ikke dækning for at indgå de nødvendige politiske forlig. Og hvert enkelt medlem kan umuligt sætte sig ind i alle sager, men må i vid udstrækning stole på meningsfællers dømmekraft.

Måske vil Jens Rohde fra sin tid som Venstres politiske ordfører erindre, at der var nogle, som han førte ordet på vegne af? Og at han kom galt af sted, når det viste sig ikke at være tilfældet. Det er måske oven i købet blevet tilfældet igen - allerede inden Jens Rohde er valgt til sit nye betydningsfulde embede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Thomsen

Jens Rhode er jo manden der blev politisk udnævnt til at være chef for Venstres skattefinansierede propagandasender, også kaldet Tv-2 radio, som han derefter på rekordtid kørte i sænk. Og Bendt Bendtsen er som bekendt en af Danmarkshistoriens mest korrupte politiker.

Det er eddermame nogle kønne planter, de borgerlige har tænkt sig at sende over i EU parlamentet…

Dorte Sørensen

Mht. regeringens landbrugsstøtte så har regeringen med DFs stemmer vedtaget en lov der giver de danske landmænd jordbeskatningsnedsættelse kr. for kr. som EU's landbrugsstøtte sænkes.

Derudover vil jeg lige nævne socialdemokraternes spidskandidat Dan Jørgensen. der blev valgt til EU-parlamentet ved sidste EU-valg, han har arbejdet sig op fra ingenting til i dag at være næstformand i EU's miljøgruppe.