Leder

Barmhjertighed

Debat
20. juni 2009

HVOR VOVER HAN Tænk, at Svend Auken stiller sig op på Københavns Rådhusplads og taler om »at sætte mennesket først«. Han beder ' som det fremgår af gårsdagens Information ' om 'humanitært ophold' til de udvisningstruede irakere. Som om det med det humanitære var noget, som ledende danske partier gerne vil forbindes med.

Ved en demonstration, hvor både danskere og folk af anden oprindelse er mødt op, har Auken oven i købet den frækhed at appellere til kristne forestillinger. Hans ordvalg: »Vi kan vise storsind, miskundhed og barmhjertighed.« Med tilføjelsen: » ' uden gensyn til Gallup-tal og partitaktiske overvejelser.«

Ordet 'miskundhed' stammer fra ældre bibel udgaver og er knapt kendt af nogen længere. Det betyder: 'nåde'. Hvornår har nogen i ledende politisk stilling sidst vist nåde mod nogen

FOR SLET IKKE at tale om 'barmhjertighed'. Det er ikke et ord, som Folketingets førende professionelle kristne ' tjenestemandspræsterne Krarup & Langballe ' kan forventes at bruge, når talen falder på hjælp til nødstedte udlændinge. De vil kalde det 'øllebrødsbarmhjertighed' ' måske suppleret med 'pladderhumanisme' og 'godhedsindustri'.

Egentligt er det underligt, at de kristne begreber, som Auken anvender , kan lyde så akavede og fremmede i dansk nutid. I den grundlov, som det regerende flertal febrilsk søger at gøre fredhellig, står i paragraf 4:

»Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.«

Understøttes Ja, med kontanter. Men altså ikke nødvendigvis med den menneskepolitik, som staten fører.

OVERRASKENDE, at så mange møder op til demonstrationen. Modigt, at Auken stiller sig op. Det gør han mod sit Socialdemokratis nuværende angststyrede linje i sager om asyl.

En anden demonstrant var tidligere fagforeningsformand og folketingsmedlem for Socialdemokratiet Hardy Hansen. Information citerer Hardy Hansen for et håb om, at Svend Aukens ord vil skamme partifællerne ud af deres frygt. Hardy Hansen forklarer: »Det er jo den rene populisme, det, der foregår. Det er kun for at få taburetter, at man lader hånt om 282 menneskeskæbner.«

Svend Auken drog i sin tale en linje tilbage til et mørkt øjeblik i danmarkshistorien, da regeringen i 1030'erne hjemsendte flygtninge fra Nazi-tyskland. Og til en stor stund: »I 1943, da modige fiskere sejlede deres jødiske landsmænd til sikkerhed i Sverige.«

Auken tilføjede: »Heldigvis stod der ikke en 'Svensk Forening' på de skånske strande i 1943. Vort nordiske broderfolk viste medmenneskelighed.«

Medmenneskelighed Det er dog satans, som de kristne fordringer står hjemløse i dagens Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Rehling:

"HVOR VOVER HAN Tænk, at Svend Auken stiller sig op på Københavns Rådhusplads og taler om »at sætte mennesket først«.

Ja, han er godt nok ikke ked af det, den gode Svend Auken...

Arne Thomsen

David Rehling har da ret i, synes jeg, at det er forbavsende, at begrebet medmenneskelighed er blevet så fremmed her i Jantelovs-Danmark - for slet ikke at snakke om begreber som storsind, næstekærlighed, barmhjerighed og miskundhed.

Man behøver da vel ikke at være kristen for at gå ind for sådanne værdier - i vores i den henseende så fattige land ; - (

Bruno Lundkvist

Redaktøren af Washington Newsweek skriver, at man i europa har et problem med nutidens flerkulturelle samfund.; især Danmark og Holland viser manglende vilje til at tilpasse sig nye globale tilstande. Redaktøren spørger hvad en Gerd Wilders egentlig forestiller sig: skal en milliard muslimer vågne op som hvide kristne i morgen? Hvad forestiller de sig, 'hate speech' bannerførerne, Pia, Søren Espersen, de to kristne korsfarere Søren Krarup og Jesper Langballe, samt Peter Skårup, der altid er parat til at fodre den 'indre svinehund' Den sulter i sandhed ikke i Danmark! Venstre og Konservative sidder og luner sig bag kulisserne. Der må snart være nogle af de gamle anstændige venstrefolk og konservative, der har nået smertegrænsen. I hvert fald er det dejligt at høre Svend Auken udtrykke nogle af de gamle 'kvaliteter' hos det danske folk. Måtte et flertal snart udtrykke anstændigheden, moral og etik af samme høje klasse som vi ved findes i Danmark; om ikke andet så ved et snarligt valg!

Inger Sundsvald

”Danmark, et fristed med plads”

Jeg havde nær fået suppen i den gale hals, da jeg ved et uheld kom til at høre dette i en reklame for at holde ferie i Danmark. Jeg er ikke kommet mig helt endnu.

Flemming Schreiber Pedersen

Det værste er den følelse af magtesløshed, der efterhånden helt har erobret det rum i én, hvor der før var lyst og gejst til at tage del i politisk debat i optimistisk tro på, at det nyttede at bringe sine synspunkter til torvs og måle dem med de andres i en demokratisk proces.

Du har så evig ret, Flemming, men når man ser, med hvilken nidkærhed højrespammere under stadig nye navne hårdnakket forsøger at lukke munden på os her i debatten, må man tro på, det stadig nytter noget at lukke den op.

Inger Sundsvald

Per Vadmand
Ja, man må tro på det. Og af og til lykkes det da også at erobre debatten ;-)

Jeg er glad for at du er tilbage.

Inger Sundsvald:

"Og af og til lykkes det da også at erobre debatten ;-)"

Det er da lige nøjagtig rigtigt, Inger. Xenofoberne og superdanskerne får simeplthen baghjul,

Efter at B. Obama er kommet til magten har den neokonservative bølge for længst toppet, selvom den stadigvæk vil drive sit uvæsen en rum tid endnu i fjerne provinser som Holland og Danmark.