Leder

Kunsten er døende

22. juni 2009

Kunstnere , gallerister, museumsinspektører, direktører, bestyrelsesformænd og mæcener. Den tørre konstatering af magtens fordeling i dansk kunst, som den stod at læse i fredagens udgave af Information, var rystende læsning. Dansk kunst er styret af en alliance mellem kunst, penge og politik, hvor forbindelsen til publikum udelukkende vurderes gennem aflæsning af tælleapparater og tilskud.

Stort set ingen anmeldere og kritikere har nogen magt i dansk kunst. I filmverdenen ville situationen i dansk kunst svare til, at det var filminstruktører og producenter, der anmeldte deres egne film i aviserne. Det ville ikke straks gøre filmene dårligere, men man ville miste en vigtig kanal til potentielle bio-grafgængere. Og når filminstruktørerne langsomt fandt ud, at det ikke var filmen, der havde betydning for deres videre karriere og status, ville de finde andre end publikum og selve værket at lefle for.

Som det er nu, er det pressemeddelelser skrevet af gallerister, kunstnere og kuratorer, der kommer i avisen. Det er ok som reportageform, hvor man beskriver, hvad der sker, og hvad man ser. Det kan være ok som kunsthistorisk indspark, men ikke som anmeldelse eller kritik.

Den akademiske tilgang til kunst i de danske medier er en misforståelse. Kunstkritikken er subjektiv. Kunstkritikken forholder sig til samtidskunsten, vurderer den og fælder en smagsdom, hvor kunsthistorikeren forholder sig akademisk ' altså objektivt ' til værket og placerer det i en historisk kontekst. Sidstnævnte kræver endog en akademisk disciplin, der gør det til ganske uudholdelig læsning for en almen avislæser, nemlig en skarp adskillelse af krop og ånd. Universitetet tillader ikke følelsesmæssige udbrud, og uden begejstring, skuffelse, glæde eller vrede er det endnu sværere også at levere en læsværdig smagsdom.

Det er nærliggende at tilskrive problemet den politiske frygt for smagsdommere, men det vil være alt for stor en ære at gøre landspolitikerne.

Problemet skyldes den stigende materialisme i befolkningen, der siden 80'erne har fjernet fokus på åndelige værdier. God kunst er i familie med tro, Gud og kirke. Samfundet har slået op med samme og flyttet fokus over på livets materielle sider. Mennesket vil have noget for pengene. Mennesket er rationelt. Mennesket vil ikke have, at noget skal gå til spilde. Mennesket kræver retfærdighed, lighed og gode forklaringer. God kunst er selvmodsigende, paradoksal og uforklarlig. God kunst er fuld af ubekendte faktorer. Ubekendte faktorer er noget, man hyrer konsulenter for at undgå. Samfundet forlanger af kunst, at den skal kunne formidle noget, den skal kunne markedsføre betaleren, den skal kunne give oplevelser, den skal kunne tjene penge og sætte ting i gang. Samfundet forlanger, at kunst har en værdi, der kan dokumenteres.

God kunst handler om noget helt andet, og hvis magten ikke snart tipper, så ender vi med, at kunsten dør.

Serie

Seneste artikler

  • Stressstreger

    23. september 2010
    Det bedste ved udstillingen er heldigvis Daniel Milans streg. En helt tynd sort krimskrams tilsat brede tykke sorte strøg. Det ser enerverende ud, fordi han kun tegner bevægelsen og skyggerne, og når man koncentrerer sig, får man øje på, at det er døde mennesker eller bizarre motiver med døde dyr og opstemte mennesker, han har tegnet...
  • Billige grin

    19. august 2010
    Moderne kunst for arabere er ligesom mavedans for danskere. Det er muligt, at vi alle har maver, men ve de egyptere, der skal tage imod den første danske mavedanserdelegation på kulturel udvekslingsrejse
  • Utopien nærmer sig

    19. august 2010
    Som en del af et projekt, der skal bringe utopien tilbage på kunstscenen, har kunstneren Goodiepal længe ført krig mod Det Jyske Musikkonservatorium, der fyrede ham i 2008. Krigen har ført ham verden rundt med en forelæsning om computerkunst, men dog ikke tættere på forsonende ord fra konservatoriet
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu