Leder

Skildervagt

Debat
4. juni 2009

'Mange mennesker er bekymrede over, at kriminelle tilsyneladende uden problemer kan komme ind i Danmark.'

Dan Jørgensen (S).

Det er svært at se det som andet end panik før lukketid, når den socialdemokratiske spidskandidat Dan Jørgensen foreslår ekstraordinært at genindføre grænsekontrollen for at bremse kriminaliteten i Danmark. Et godt gæt er, at Dan Jørgensen og Socialdemokraterne mest af alt er ude på at bremse stemmeflugten væk fra det gamle arbejderparti.

Toldere og politibetjente ved grænsen blev afskaffet ved Danmarks indtræden i Schengen-samarbejdet i 2001. Det skete blandt andet i erkendelse af, at uniformerede kontrollører ved Padborg, Kruså og færgerne til Sverige ikke er den mest effektive måde at standse organiseret kriminalitet. Tværtimod er stikprøvekontrollen ineffektiv og antikveret. Tusindvis af køretøjer krydser dagligt de danske grænseovergange, og at forestille sig, at en skildervagt med lommelygte og notesblok skal kunne holde kriminelle bander og narkotikasmuglere ude i et åbent Europa, hvor arbejdskraft, varer, kapital og tjenesteydelser flyder frit, er ikke blot naivt, men også udtryk for en symbolladet populisme, der ikke klæder Socialdemokraterne.

At grænsekontrollen er sløjfet, er jo ikke ensbetydende med, at politi og toldvæsen ikke interesserer sig for, hvad og hvem der kommer ind og ud af landet. Det gør myndighederne i høj grad, man kan diskutere, om de er effektive nok og har tilstrækkeligt med ressourcer, men det er ikke stribede grænsebomme, men blandt andet overvågning og et stærkere internationalt politisamarbejde, der skal til for mest effektivt at bremse op for uvæsen som kvindehandel, narkosmugling og ulovlig indførsel af våben. Med forslaget har Socialdemokraterne atter engang givet efter for den neurotiske skræk for Dansk Folkeparti, der har plaget partiet, siden Nyrup Rasmussen gav det stemplet 'ikke stuerent'. I stedet for stille og roligt at forklare, hvordan tingene hænger sammen, er Dan Jørgensen hoppet på Morten Messerschmidts limpind, og der hænger han indtil videre. For Dansk Folkeparti er Danmark lig med kronen, flaget, grænsen, Dybbøl Mølle og den kristne kirke. På de områder, hvor det europæiske samarbejde virkelig betyder noget, miljø, arbejdsmiljø, det indre marked eksempelvis, har Dansk Folkeparti ingen indvendinger. For Socialdemokraterne bør danskhed være noget andet.

Partiets forslag er det seneste udtryk for, at de store ja-partier i denne valgkamp har indbygget den EU-skepsis, som de tidligere har kæmpet hårdt imod. I samme boldgade ligger Jens Rohdes betoning af, at han vil samarbejde med blandt andre Margrete Auken og Søren Søndergaard om danske mærkesager og Bendt Bendsens afvisning af Tyrkiet som fremtidigt medlem af EU. For alle tre meldinger i valgkampen gælder, at det er en gratis omgang, som ikke får nogen betydning, når først de tre herre indtager deres pladser i Bruxelles. Men måske luner de i opinionsmålingerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her