Leder

Flere pladser i storbyen

Debat
1. august 2009

I FREDAGENS INFORMATION kaldte videnskabsminister Helge Sander(V) de unge for »meget lidt fleksible«. Grunden er, at der i år i særlig grad er for mange, der søger ind på uddannelserne i København og Århus, og for få, der søger i provinsen, hvor universiteterne har mange ledige pladser - ofte på de samme studier, som er fyldt op på storby-universiteterne. I alt er der omkring 4.000 ledige pladser og 7.500, der har fået afslag. De unge skal derfor skynde sig at søge ud i provinsen, for »det er altså ikke så slemt derovre«.

I fredagens Politiken var undervisningsminister Bertel Haarder (også V) ude og sige det præcis modsatte. Hvis der er for mange, der gerne vil læse i Århus og København, så må man lave flere pladser der. Der er nemlig ikke råd til at tabe de studerende på gulvet, lød argumentationen. Situationerne i de to ministerier er forskellige, men de modsatrettede løsningsforslag er under alle omstændigheder interessante. Sander kører strammerkurs og 'tag jer sammen-retorik' - Haarder er mere pragmatisk.

DET ER LET at synge med på sangen om, at de unge er forkælede. Det er de muligvis - og det er der sikkert mange gode forklaringer på. Men det er også en farlig vej at gå. Det er trods alt nok de færreste, der flytter til Esbjerg, fordi Helge Sander siger, at de skal. Og hvis strammerne ikke vil være med til at skabe flere studiepladser i storbyerne, så er det jo netop, man taber de unge på gulvet.

Et eller andet sted kan man jo også godt forstå de unge. Uddannelserne i de store byer har ofte bedre undervisere og mere motiverede studerende - og er derfor mere prestigefyldte. Og så er der alt det, som storbyerne kan tilbyde i form af kultur- og natteliv. Der er altså ikke særlig sjovt på Crazy Daisy i Kolding og Buddy Holly i Sønderborg, hvis man er universitetsstuderende. Der sker sikkert også spændende ting i Kolding og Sønderborg, men det er og bliver bare ikke det samme som Århus og København. De store byer tiltrækker såvel de studerende som undervisere. Det må man respektere og handle ud fra.

DE UNGE, der beskyldes for at være forkælede, kan desuden med rette spørge politikerne, hvorfor der overhovedet er universiteter i Kolding, Sønderborg og Esbjerg (hvor der endog er to af slagsen). Og hvorfor der skal være læreruddannelser i Hjørring, Nørre Nissum og på Bornholm. Hvis der ikke er nok, der gider at læse der, må de vel dreje nøglen om? Og hvorfor dog ikke lukke flere ind på eksempelvis lærer- uddannelsen på Frederiksberg, som har næsten 100 flere førsteprioritetsansøgere, end der er pladser?

Det virker ofte, som om en del af den danske uddannelsespolitik primært er bestemt af regional- politiske interesser. Det er det altså for vigtigt et område til, for det betyder, at der er unge, der aldrig får en uddannelse, fordi de vil bo i storbyen. Utaknemmeligt? Måske, men ikke desto mindre virkeligheden. Derfor er der brug for flere studiepladser i de store byer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her