Leder

Klam kampagne

Debat
3. juli 2009

FLOV SMAG i munden fik man over Statsministeriets kampagne forud for 7. juni-folkeafstemningen om tronfølgeloven. Kampagnen var hverken statsminister eller trone værdig. Den var klam og nedladende. Tv-reklamen var ligefrem fladpandet og tilmed tyvstjålet fra den britiske nationale tv-station, BBC, som for nogle år siden bragte en vittig satire, hvor et middagsbordsselskab udskammer en kvinde, der har et velargumenteret synspunkt. I den danske plagiatudgave var viddet udeladt.

Ud over den statsministerielle kampagnes talentløshed havde den som irritationsmoment, at den utilsløret pressede for et ja - selv om finanslovsbevillingen på fem millioner kroner var givet til en neutral oplysningskampagne.

AFSLØRET BLEV det i gårsdagens Information, at den klamme kampagne som sit afsæt har et brev sendt den 26. februar i år fra daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen til Folketingets formand. I brevet henviser Fogh til det besværlige grundlovskrav om, at 40 procent af alle vælgere skal stemme for ændringer af tronfølgeloven. Fogh går videre med ordene: »Det er derfor regeringens opfattelse, at der bør iværksættes en oplysningskampagne, som skal bidrage til at skærpe vælgerinteressen og samtidig sikre, at forslaget får en tilstrækkelig bred opbakning i befolkningen.«

UPS! DER blev det sagt : Befolkningen skal lokkes og selv betale for det med skatteborgerkroner. Folketingets Præsidium takkede imidlertid nej til fælles folkeforførelse og henviste bl.a. til, at det var ukorrekt, når Fogh anførte, at »samtlige partier i Folketinget støtter forslaget«.

Men det lagde ingen dæmper på Fogh. Han lod sit statsministerium stå ene om at tegne kampagnen. I gårsdagens Information søger hans efterfølger Lars Løkkes skatteyderbetalte, professionelle bortforklarer, spindoktor Søs Marie Serup, sig med en forklaring om, at med Præsidiets afslag »ændrede præmissen sig«, og »efterfølgende bestilte man »en objektiv kampagne«.

Vås og snak. I ordren til reklamebureauet kom til at stå, at kampagnen skulle sikre »den nødvendige påvirkning og det nødvendige resultat«.

GUSTNE OVERLÆG lå bag at holde afstemning om tronfølgen nu. Spørgsmålet om kvinders ligestilling til tronen bliver først aktuelt om to generationer. Men mænds forrang var til gengæld det eneste, som Dansk Folkeparti ønsker ændret i grundloven. Nu kan partiet samle sit krudt om at nedskyde alle andre ændringsforslag. Den gevinst hjalp Fogh sit støtteparti til.

Og som det meste af det, VK og Dansk Folkeparti finder hinanden om, blev det gennemført som en moralsk belæring af befolkningen. Ikke siden 1901 har Danmark haft så formynderisk en regering. Se omkring: Forbud, påbud, irettesættelser, tjek, kontrol, indskærpninger, advarsler - og klamme kampagner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Information slutter lederen med –”Ikke siden 1901 har Danmark haft så formynderisk en regering. Se omkring: Forbud, påbud, irettesættelser, tjek, kontrol, indskærpninger, advarsler - og klamme kampagner” –Kan det være forklaringen på at Krarup m.fl. kalder Fogh Rasmussens regeringsovertagelse for et systemskifte.

'Ikke siden 1901 har Danmark haft så formynderisk en regering. Se omkring: Forbud, påbud, irettesættelser, tjek, kontrol, indskærpninger, advarsler - og klamme kampagner.'

For slet ikke at tale om alle lovovertrædelserne og den systematiske og vedholdende nedbrydning af de demokratiske institutioner og svineriet med offentlige midler for at forgylde vennerne i den private sektor.